چرا برخی از شخصیت ها و مقامات پیشین که به دعوت طالبان برگشته بودند٬ افغانستان را ترک کرده اند؟

تصویر آرشیف: طالبان

شماری از افراد و مقامات پیشین افغان که از طریق «کمیسیون تماس با شخصیت‌های افغان» حکومت طالبان به افغانستان برگشته بودند٬ ادعا می‌کنند که به دلیل مشکلات امنیتی نتوانستند در افغانستان بمانند و دوباره مجبور به ترک کشور شدند.

جنت فهیم چکری، رئیس پوهنتون کاروان یکی از کسانی‌ست که از سوی کمیسیون تماس با شخصیت‌های افغان حکومت طالبان به کشور دعوت شده بود، اما می‌گوید دوباره افغانستان را ترک کرده است.

او می‌گوید کارت عفو هم دریافت کرده بود، اما مدعی است که حکومت طالبان همرایش رفتار خوب نکرده است.

وی افزود با تهدیدهای از آدرس‌های نامعلومی هم مواجه بوده و به همین خاطر پذیرفت که کشور را برای همیشه ترک کند:

"تهدیدها هم زیاد بود، هرچند که افراد مشخص نبودند، من این موضوع را با استخبارات امارت اسلامی (طالبان) هم شریک کردم، همراه کمیسیون هم که به ما کارت داده بود همراه آنان هم شریک کردم، اما جواب درست دریافت نکردم، پس من فکر کردم که دوباره افغانستان را ترک کنم و بروم."

کمال ناصر اصولی

کمال ناصر اصولی، عضو ولسی جرگه نظام پیشین هم از کسانی است که از طریق کمیسیون تماس با شخصیت‌های افغان حکومت طالبان به افغانستان برگشته بود.

طالبان: ۶۰۵ تن از شخصیت ها و مقامات پیشین افغانستان به کشور برگشته اند

اصولی می‌گوید اکنون هم به کشور رفت‌وآمد دارد، اما موجودیت مشکلات داخلی کشور را هم می‌پذیرد و ادعا می‌کند که در برخی مناطق افغانستان ظلم و ستم جریان دارد:

"من به کشور آمدم و به خدمت مردم هستم و خواهم بود، در کشور هستم گاهی می‌روم و گاهی برمی‌گردم، برای بودوباش مشکلی ندارم، اما در تمام افغانستان مشکلاتی موجود است که دولت در مجموع تا کنون قانون اساسی ندارد، در نبود قانون اساسی ارگان‌های امنیتی مسئولیت‌های خود را نمی‌شناسند، در برخی جاها ظلم است، این ظلم و ستم وقتی از بین می‌رود که دولت مشروعیت داخلی کسب کند و قانون اساسی بسازد."

شمار دیگر از کسانی‌که به دعوت کمیسیون تماس با شخصیت‌های افغان حکومت طالبان به کشور رفته بودند، دوباره کشور را ترک کردند، اما نخواستند در این مورد با رادیو آزادی صحبت کنند و نامی از آن‌ها گرفته شود.

این درحالی‌ست که لعل محمد غریب‌زاده، فرمانده پولیس محلی ولسوالی چهاربولک ولایت بلخ در نظام جمهوری پیشین که به‌گفتۀ نزدیکانش از سوی کمیسیون تماس با شخصیت‌های افغان حکومت طالبان دعوت شده بود، نزدیک به دو هفته پیش در این ولایت کشته شد.

هرچند مقام‌های محلی طالبان در بلخ در این مورد چیزی نگفتند، اما یکی از نزدیکان غریب‌زاده که نخواست به دلیل مشکلات امنیتی نام‌اش در گزارش گرفته شود به رادیو آزادی گفت، وی در راه مزارشریف-چمتال از سوی افراد مسلح ناشناس سوار بر یک رنجر کشته شد:

"لعل محمد غریب‌زاده که کارت عفو طالبان را هم بدست آورده بود و از طریق همین کمیسیون به افغانستان دعوت شد، دیری نگذشت که به بسیار بی‌رحمی کشته شد، اکنون نگرانی نیروهای امنیتی این است که اگر ما هم به کشور برگردیم می‌تواند این حالت بالای ما هم بیاید، نمی‌دانم از سوی کی کشته شد، اما باید طالبان مسئولیت تأمین امنیت کسانی که به افغانستان دعوت می‌شوند را بگیرند."

خواستیم در مورد این ادعاها و انتقادها دیدگاه احمدالله وثیق، سخنگوی کمیسیون تماس با شخصیت‌های افغان حکومت طالبان را داشته باشیم، اما او تا زمان نشر گزارش به پرسش‌های ما پاسخ نداد.

اما این کمیسیون روز شنبۀ هفته روان در توییتی نوشته که تنها هفتۀ پیش ۱۵ تن از شخصیت‌های افغان از طریق این کمیسیون به کشور برگشتند.

همچنان آژانس دولتی باختر تحت کنترول حکومت طالبان به نقل از احمدالله وثیق سخنگوی کمیسیون تماس با شخصیت‌های افغان حکومت طالبان می‌گوید که از آغاز فعالیت آنان تا کنون ۶۰۵ تن از چهره‌های سیاسی و مقام‌های پیشین افغان دوباره به افغانستان برگشته اند.

بعد از حاکمیت دوبارۀ طالبان در افغانستان، بسیاری از مقام‌های نظام جمهوری پیشین و شخصیت‌های مطرح افغانستان به دلیل نگرانی‌های امنیتی و هراس از انتقام‌گیری طالبان این کشور را ترک کردند.