جنگ های دوامدار، خشونت ها و فقر ، میلیون ها افغان را مجبور به ترک کشور شان کرده اند.
نورالله آرین پناهجوی افغان که اکنون به جرمنی رسیده، در صحبت با رادیو آزادی در باره دشواری های سفر دور و دراز خود چنین گفت:
" در جنگل باقی ماندیم، نمیدانستیم که کدام طرف برویم؟ شمال یا جنوب؟ پولیس پولند آن طرف اجازه نمی داد و پولیس بلاروس اینطرف. در همین میان، باران می بارید، هوا سرد بود، آب و غذا نبود. بسیاری از دوستان جان های شان را از دست دادند."
کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان بحران پناهندگی و مهاجرت افغان ها را بسیار بزرگ و دوامدار میداند.
بر اساس ارقام این کمیشنری، بیش از هشت میلیون و دو صد هزار افغان مهاجر اند که اضافه از سه میلیون آن در داخل کشور بیجا بوده و بقیه در کشور های خارجی.
بیشتر در این باره: فرار از سرزمین؛ در پی آرزوها، روایتی از سرگذشت مهاجرینبا استقرار مجدد طالبان، صدها هزار افغان دیگر بر آنها افزوده شدند.
بخش بزرگی از پناهجویان افغان هنوز در دو کشور همسایه پاکستان و ایران به سر میبرند.
اگرچه این دو کشور ده ها سال میزبان پناهجویان افغان بوده اند، اما در ماه های اخیر گام های سریع برای اخراج افغانها برداشته اند.
پاکستان از اول نوامبر امسال اخراج حدود یک میلیون و هفتصد هزار پناهجوی فاقد اسناد و مدارک را آغاز کرد.
دین محمد بلوچ که چندین سال را در پاکستان سپری کرده، جبراً از پاکستان اخراج و حالا در کابل زندگی پرمشقتی را میگذراند.
او می گوید: "فعلاً مشکل ما این است که ما همان تعداد کمپل نداریم که بر سر خود و کودکان خود بیندازم. هوا خیلی سرد است، چوب نیست که آن ضرورت است."
Your browser doesn’t support HTML5
بر اساس آخرین ارقام سازمان ملل متحد، تا کنون حداقل ۴۸۰ هزار افغان از پاکستان اخراج شده اند.
در این حال، سازمان ملل نسبت به لحن تند سیاستمداران اروپایی علیه پناهجویان هشدار داده است.
کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان هشدار داد که با وجود کاهش شمار مهاجران و پناهندگانی که وارد اروپا میشوند، لحن سیاستمداران ضد مهاجرین تندتر شده است.
فیلیپو گراندی، کمیشنر عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان در آستانه انتخابات پارلمان اروپا که در ماه می برگزار میشود، نسبت به تشدید الفاظ علیه مهاجران هشدار داده است.
او افزود که سیاسی کردن مهاجرت باعث شده که برخی از کشور ها دیگر نتوانند حتی به شمار بسیار اندکی از پناهجویان اجازه ورود بدهند.
از نظر گراندی پیش از برگزاری انتخابات پارلمانی اروپا در ماه می، امید چندانی برای تغییر این وضعیت وجود ندارد. انتظار میرود که احزاب ضد مهاجرت و عوامگرا در این انتخابات به موفقیتهای قابل توجه دست یابند.
گراندی به خبرگزاری رویترز گفت: "من فکر میکنم که متاسفانه لحن این گونه سخنرانیها در چند ماه آینده تندتر شود."