برخی تاجران وارد کنندۀ میوۀ تازه و سبزیجات در کابل میگویند، از این که نمیتوانند روزانه محصول گمرکیشان را در نمایندگیهای بانک مرکزی افغانستان در کنترل حکومت طالبان در کابل تحویل دهند، به شدت دچار مشکل هستند.
آنان میگویند، تا زمانی که این پول را تحویل بانک نکنند، به اموالشان که بیشتر میوۀ تازه و سبزیجات است، اجازۀ ورود به کابل داده نمیشود و با گذشت وقت فاسد میشوند.
عزیزالرحمن رحمانی، یکی از این تاجران به رادیوآزادی گفت، اوقات کاری نمایندگیهای بانک مرکزی افغانستان در کنترل حکومت طالبان کاهش یافته و باید به این مشکل تاجران رسیدگی شود:
"قبلاً تا چهار و نیم بجه کار میکردند، اما فعلاً از سه بجه به بعد کار نمیکنند، باید اینها توجه کنند که عواید را به دولت جمع میکنیم، اینها باید مشکل ما را درک کنند، کار و بار و میوههای ما خراب میشود، آن را به بازار رسانده نمیتوانیم."
او میگوید، از این که دکانداران پولهای شان را پس از چاشت تسلیم آنها میکنند، مجبور هستند که آن را ناوقتتر تحویل بانک کنند، اما نمایندگیهای بانک مرکزی پس از ساعت ۳ پول شان را اخذ نمیکند.
فضل الرحمن احرار، یکی دیگر از تاجران میوۀ تازه و سبزیجات نیز مشکل مشابهی دارد.
او به رادیو آزادی گفت:
"برای ما باید یک بخش را در شهر نو کابل یا یک بخش دیگر باز کند که ما بتوانیم پول خود را شب تحویل کنیم، بخاطری که روز بانک بسته میشود ما مجبور هستیم که پول را به تورخم یا بندرغلام خان با خود ببریم، اما بردن پول مشکل است، زیرا هر رویدادی پیش آمده میتواند."
آغا محمد تاجر دیگر از ولایت پکتیا مدعی است که بانک مرکزی افغانستان در کنترل حکومت طالبان پول خورد را که از پرچون فروشها بدست میآورند، در تناسب به گذشته کمتر از نزدشان اخذ میکند.
او به رادیو آزادی گفت:
"بانک ملی پیش از این ده فیصد پول میده را میگرفت، اما حالا پنج فیصد پول میده را میگیرد، در حالی که در مارکیت برای ما تا ۴۰ درصد پول میده جمع میشود، یکی این مشکل است که ما این پول خرد را به دالر میفروشیم و دوباره پول کلان خریداری میکنیم که این تاوان به تجار است."
این مشکلات تاجران را با حسیبالله نوری، سخنگوی بانک مرکزی افغانستان در کنترل حکومت طالبان شریک کردیم، اما او تا زمان نشر گزارش به پرسشهای ما در این باره پاسخ نداد.
اخترمحمد احمدی، رئیس دارالانشاء اتاق تجارت و سرمایهگذاری افغانستان گفت که در این باره بررسی خواهند کرد.
تاجران میوۀ تازه و سبزیجات میگویند، نمایندگیهای بانک مرکزی در بنادر شب و روز فعال هستند، اما تنها در کابل با این مشکل روبهرو اند.
آنان گفتند، همین قدر بودجه در اختیار دارند که روزانه کار و بار تجارتشان را انجام دهند و پس از جمعآوری پول فروشاتشان از دکانداران محصول گمرکیشان را تحویل بانک میکنند.
آنان میگویند که بیشتر وارداتشان از پاکستان است و در هر فصل میوه و سبزیجات مختلف را به کابل وارد میکنند.