سازمان عفو بینالملل میگوید، طالبان زنانی را که کاملاً خود را نمیپوشانند سرکوب میکنند.
این سازمان به روز یکشنبه در صفحۀ ایکس خود نوشته که بسیاری از زنان به این دلیل بازداشت شده اند که به محدودیت طالبان که پوشیدن لباسهایی است تنها چشمانشان دیده میشود،عمل نکرده اند.
عفو بین الملل این نوع بازداشتهای "خودسرانه" توسط طالبان را نقض آزادی حرکت و بیان زنان خوانده و خواستار توقف فوری این نوع روند و آزار و اذیت و آزادی زنان و دختران بازداشت شده، شده است.
از حدود دو هفته به این سو حکومت طالبان بازداشت دختران و زنان را به اتهام "بدحجابی" در شماری از شهرهای افغانستان از جمله کابل آغاز کرده است.
حکومت طالبان مدعی است که زنان و دختران بازداشت شده را پس از چند ساعت رها کرده، اما مقامهای طالبان تاکنون در این باره وضاحت کامل ندادند.
این اقدامات طالبان واکنشهای منفی گستردهای را در افغانستان و درسطح بینالمللی برانگیخته است.
هیئت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) در ۱۱ جنوری با نشر اعلامیهای گفت، این گونه بازداشتهای خودسرانه بدنامی بزرگ دارد و زنان افغان را در معرض خطر قرار داده است.
اما در پاسخ به این اعلامیه یوناما خالد حنفی، سرپرست وزارت امر به معروف و نهی از منکر حکومت طالبان در ۱۳ جنوری با نشان دادن واکنش شدید هشدار داد که یوناما باید از نشر چنین گزارشها خودداری کند.
در همین حال خانوادههای شماری از دختران و زنان بازداشت شده در گفتگو با رسانهها مدعی شده اند که با پرداخت دهها هزار افغانی به طالبان، اعضای خانوادۀ خود را از زندان آزاد کرده اند.
خواهر یک دختر که هفتۀ گذشته در کابل بازداشت شده بود و به دلیل مشکلات امنیتی نمیخواهد نامش در این گزارش ذکر شود، در گفتوگو با رادیو آزادی مدعی شد که بیش از صد هزار افغانی به طالبان پرداخت کرده اند و پس از آن خواهراش از قید طالبان رها شده است.
او افزود، پس از این بازداشت وضعیت روانی خواهرش خوب نیست و همچنان مدعی است که در زندان طالبان با او شدیداً با خشونت برخورد شده و مورد توهین قرار گرفته است:
"وقتی او را مورد بازجویی قرار داده، او را شکنجه بدنی کرده و به او توهین کرده، برایش گفته که کلمه شهادت را بخوان، تو کافر هستی، چرا پیراهنات تنگ است و بوتهای مشابه به بوتهای مردان است."
ذبیحالله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان به سوالات رادیو آزادی در بارۀ این ادعاها پاسخی نداد.
بسیاری از سازمانهای حامی حقوق بشر نیز چنین اقدامات از سوی حکومت طالبان علیه دختران و زنان را خصومت این گروه با زنان خوانده اند.
این اولین بار نیست که طالبان دختران و زنان افغان را دستگیر و زندانی میکنند.
بر اساس ادعاها، حکومت طالبان پیش از این نیز دختران و زنان معترض را در کابل و برخی از ولایات دیگر بازداشت و برای مدت طولانی زندانی کرده اند.
حکومت طالبان همواره تاکید میکند که اقدامات اش را بر مبنای شریعت اسلام انجام میدهد، اما کشورها و سازمانهای اسلامی به شمول سازمان همکاری اسلامی و برخی از عالمان مطرح دین اسلام این گونه اقدامات طالبان را خلاف شریعت خوانده اند.