دهها دختر بالاتر از صنف شش، که پس از حاکمیت طالبان از رفتن به مکتب محروم شدهاند، به تازگی اجازه یافتهاند که در یک مدرسه خصوصی در شهر بامیان، در مرکز افغانستان، در کنار مضامین دینی، مضامین مکاتب را نیز آموزش ببینند.
فاطمه اخلاقی: خیلی از خانوادهها توان پرداخت هزینه مدرسه را ندارند
اما این دختران می گویند که قادر به پرداخت هزینههای این مدرسه خصوصی نیستند. فاطمه اخلاقی، یکی از دانشآموزان صنف دهم، از طالبان می خواهد که به دختران اجازه دهند تا به مکاتب دولتی بروند.
"به عنوان یک دانش آموز که نیازهای دوستان و دیگر دختران سرزمینام را میدانم از امارت اسلامی خواهش می کنیم که مکاتب دولتی را باز کنند بخاطریکه خیلی از خانوادهها توان پرداخت هزینه مدرسه را ندارند مکاتب دولتی در نقاط بیشتر باز شود تا که بتوانند کسانیکه راه شان دور است درس بخوانند و از آموزش محروم نشوند."
مسعوده: حالا مدرسه باز شده و من چانس یافتم که درس خود را ادامه بدهم بسیار زیاد خوشحال هستم.
مسعوده قاسمی دانش آموز صنف نهم است او از ولسوالی یکاولنگ نمبر به مرکز بامیان آمده است تا بتواند در این مدرسه درس بخواند او خوشحال است.
"خودم نا امید شده بودم، همه خاطرات و امیدهایم را فکر می کردم نابود شده ولی حالا مدرسه باز شده و من چانس یافتم که درس خود را ادامه بدهم بسیار زیاد خوشحال هستم."
این مدرسه خصوصی از ورود هر یکی از دختران ماهانه ۵۰۰ افغانی هزینه می خواهد.
مسئولان این مدرسه می گویند که تا اکنون دهها دختر بالاتر از صنف شش را که از آموزش محروم شده بودند را ثبت نام کرده اند.
فاطمه رضایی مدیر مسئول مدرسه خصوصی آرغوشه در بامیان به رادیو آزادی می گوید که استادان این مدرسه همه زنان هستند.
او هدف از راه اندازی این مدرسه را چنین توضیح میدهد: "هدف از افتتاح این مدرسه این بوده که دختر خانم های که از تحصیل بازمانده اند دوباره به تحصیل روی بیاورند و اینجا درسهای ما به صورت صنف وار است از صنف هفت الی ۱۲ ما صنفهای داریم مضامین که تدریس میکنیم مضامین مکتب است به شمول مضامین مکتب مضامین اسلامی نیز شامل مضامین تدریس میباشد."
هفتۀ گذشته سال تعلیمی جدید نیز در مناطق سردسیر افغانستان از جمله ولایت بامیان بدون حضور دختران بالاتر از صنف ششم آغاز شد.
اما به گفته مسئول مدرسه آرغوشه ریاست معارف و نماینده والی طالبان در بامیان در محفل افتتاح سال تعلیمی این مدرسه از کار آنان حمایت کرده اند.
طالبان پس از بازگشت به قدرت در ۱۵ آگست ۲۰۲۱، ابتدا مکاتب بالای صنف شش را به روی دختران بستند و سپس محدودیتهای دیگری مانند ممنوعیت تحصیل دختران در پوهنتونها و کار زنان را در ادارات غیردولتی و دهها محدودیت دیگر را علیه زنان و دختران وضع کردند.
با آنکه ادامۀ این محدودیتها بر دختران و زنان در افغانستان با واکنشهای گستردۀ جهانی روبهرو شد، اما حکومت طالبان تاکنون هیچ اقدامی که نشان دهندۀ تصمیمش برای لغو این محدودیتها باشد، انجام نداده است.
با این حال فعالان حقوق زن در پیوند به ادامۀ محدودیتهای آموزش دختران در سومین سال متوالی، از جامعۀ جهانی میخواهند که نسبت به وضعیت زنان افغانستان بیتفاوتی اختیار نکند.
یکی از فعالان حقوق زن در بامیان که نمیخواهد نامش گرفته شود به رادیو آزادی گفت: "از روزیکه طالبان حاکم شدند روزهای تاریکی برای زنان و دختران رقم خورده است و جهان نیز خاموشی اختیار کرده است ما از جامعه جهانی میخواهیم که این وضعیت را نادیده نگیرند به طالبان فشار بیاورند تا به حقوق زنان و دختران احترام بگذارند."