ادغام دوباره کمیته ملی المپیک و ریاست عمومی ورزش و تربیت بدنی افغانستان

کمیته ملی المپیک افغانستان در دورۀ جمهوریت حامد کرزی ده سال قبل از امروز و به تاریخ ۲۰ حمل سال ۱۳۹۳ مستقل شد.

مسوولان در حکومت سرپرست طالبان روز پنج‌شنبه ۲۷ ثور از ادغام ۸ نهاد دولتی به وزارت خانه‌ها خبر دادند که در این میان، کمیته ملی المپیک افغانستان نیز با ریاست تربیت بدنی ادغام شده است.

ذبیح الله مجاهد سخنگوی حکومت سرپرست گفته است که این تصمیم را رهبری حکومت طالبان به خاطر جلوگیری از تورم تشکیلاتی، جلوگیری از مصارف بیشتر و موثریت بیشتر در کارها گرفته است.

این در حالی است که کمیته ملی المپیک افغانستان در دورۀ جمهوریت حامد کرزی ده سال قبل از امروز و به تاریخ ۲۰ حمل سال ۱۳۹۳ مستقل شد، در آن زمان کرام‌الدین کریم به عنوان رئیس‌تربیت بدنی و ورزش این خبر را اعلام کرده بود و محمد فهیم هاشمی به عنوان سرپرست کمیته ملی المپیک افغانستان انتخاب شده بود.

اما منشور کمیته بین‌المللی المپیک تعریف مشخص از کمیته‌های ملی المپیک کشورها دارد، در این منشور ذکر شده است که «ماموریت کمیته‌های ملی المپیک توسعه، ترویج و حفاظت از جنبش المپیک در کشورهای مربوطه با تطابق با منشور المپیک است».

همچنان در این منشور ذکر شده است که «در صورت نقض منشور المپیک، هیأت اجرائی کمیته بین‌المللی المپیک می‌تواند تصمیمات مناسبی را جهت حفاظت از جنبش المپیک در کشور ها اتخاذ کند.»

همچنان این منشور اکیدأ ذکر کرده است که «هرگاه دولت‌ها به گونه‌ای در امور کمیته‌های ملی المپیک دخالت کنند که باعث محدود شدن فعالت‌های این نهاد شود، هیأت اجرائی کمیته بین‌المللی المپیک صلاحیت دارد تا کمیته ملی المپیک یاد شده را تعلیق و یا عضویت آن‌را از کمیته بین‌المللی المپیک لغو کند.»

با این حال کمیته بین‌المللی المپیک تصمیم گیرنده است که با کمیته ملی المپیک افغانستان چگونه برخورد خواهد کرد. در افغانستان هم اکنون زنان حق اشتراک در مسابقات ورزشی را ندارند و عملأ تیم‌های ورزشی بانوان لغو شده‌اند که این خود محدود شدن فعالیت کمیته ملی المپیک را با دخالت دولت نشان می‌دهد، طالبان در گذشته وعده کرده بودند که زنان را آزاد خواهند گذاشت که الی مقطع دوکتورا تحصیل کنند ولی عملأ دیده می‌شود که دختران بالاتر از صنف ششم حق ادامه تحصیل را ندارند.

پیش از این در دورۀ نخست حکومت طالبان کمیته بین‌المللی المپیک در اکتوبر سال ۱۹۹۹ میلادی در اجلاس جهانی این کمتیه، ورزش افغانستان را به خاطر تبعیض علیه زنان از اشتراک در بازی‌های المپیک ۲۰۰۰ سیدنی محروم کرد و عضویت کمیته ملی المپیک افغانستان را نیز از کمیته بین المللی المپیک گرفت.