در گزارش این کمیته که به روز سهشنبه، ۲۲ ماه جوزا، نشر شد، آمده است که پیش از تعلیق فعالیتهایش در افغانستان، در ولایات شمال شرقی همهروزه به دهها کودک مبتلا به فلج مغزی (دی دی اچ) و کودکان دچار پای کج (clubfoot) خدمات فیزیوتراپی ارائه میکرد، اما اکنون این کودکان به این خدمات دسترسی ندارند، در حالی که شدیداً به آن نیاز دارند.
حکومت طالبان در ماه سرطان سال ۱۴۰۲ در واکنش به سوزانده شدن نسخههای قرآن کریم در سویدن، فعالیتهای این کمیته را متوقف کرد.
هرچند این کمیته تأکید کرده که بیطرف و غیردولتی است، با آن هم فعالیتهایش در افغانستان متوقف شد.
بیشتر در این باره: نگرانی برخی افغانها از تصمیم طالبان مبنی بر توقف کار نهادهای سویدنی در افغانستاناز سوی دیگر تعدادی از خانوادههایی که کودکانشان معلولاند، به رادیو آزادی میگویند که به دلیل عدم دسترسی کودکانشان به خدمات درمانی و بازتوانی، نگراناند
«آنها نمیتوانند درست راه بروند، با نوک انگشتان و کجکج راه میروند، زود زمین میخورند»
فضلالرحمن، باشندهٔ ولایت بغلان که دو فرزند معلول دارد، میگوید، تا کنون هیچ گونه امکانات درمانی برای این کودکان فراهم نشده است.
او به رادیو آزادی بیشتر گفت: "آنها نمیتوانند درست راه بروند، با نوک انگشتان و کجکج راه میروند، زود زمین میخورند. دو پسرم این مشکل را دارند، یکی یازدهساله و دیگری هشتساله است. آنها را به مکتب شامل نکردم چون نمیتوانند درست راه بروند و زمین میخورند. من و مادرشان بسیار نگران هستیم که آنها هنوز تداوی نشدند، دواهایی که به ما دادهاند هیچ نتیجهای نداشته است. خیلی نگرانشان هستم، ای کاش درمان شوند."
عزیز، باشندهٔ ولایت میدان وردک میگوید، دختر دو سالهاش مشکل پا دارد، اما تا کنون به فیزیوتراپی یا خدمات درمانی دیگر دسترسی ندارد. "در اینجا در زمینهٔ داکتر و شفاخانه مشکلات زیادی وجود دارد. وقتی به کلینیکها مراجعه میکنیم، نمیتوانند این کودکان را تداوی کنند. نسخهای که به ما میدهند فقط در شهر پیدا میشود و ما توانایی مالی نداریم که به آنجا برویم و دواها را خریداری کنیم."
تلاش کردیم نظر حکومت طالبان را در بارهٔ نگرانیهای این خانوادهها و گزارش کمیته سویدن در افغانستان داشته باشیم، اما ذبیحالله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان به سوالات ما پاسخ نداد.
کمیتهٔ سویدن در ۱۶ ولایت افغانستان فعالیت داشت و حدود ۷ هزار کارمند افغان با این کمیته کار میکردند.
بیشتر در این باره: فعالیت کمیته سویدن برای افغانستان متوقف شداین کمیته در افغانستان اعلام کرده است که علاوه بر سایر فعالیتهای خود، در سال ۲۰۲۳ به ۱۸ هزار نفر دارای معلولیت، به شمول توزیع اعضای بدن مصنوعی و وسایل حرکتی و حمایتی خدمات ارائه کرده است.
کمیتهٔ سویدن همچنین گفته است که به ۲ هزار و ۵۰۰ نفر خدمات فیزیوتراپی ارائه کرده و زمینهٔ تحصیل را برای ۶ هزار کودک معلول فراهم کرده است.