بارانهای شدید و سیلابهای اخیر در کنار تلفات جانی و دیگر خسارات مالی، برخی باغهای میوه را در غور نیز تخریب کرده است. برخی از باغداران میگویند که از طریق باغداری مخارج خانوادۀ خود را تأمین میکردند، اما سیل به باغهای آنها آسیب جدی وارد کرده است. این باغداران خواهان کمک هستند.
انارگل، زن ۴۵ سالهای است که در درۀ شیخها در شمال شهر فیروزکوه، مرکز ولایت غور با شوهر و سه پسرش زندگی میکند. او و شوهرش هشت سال پیش در نزدیکی خانۀشان یک باغ میوه ایجاد کردند، اما به گفتۀ انارگل سیلابهای دو ماه پیش در ولایت غور، باغ میوۀ آنها را نابود کرده است.
انارگل میگوید، او و شوهرش سالانه از فروش میوههای باغشان صد هزار تا سه صد هزار افغانی درآمد داشتند و اکنون با از بین رفتن باغشان نگران تهیۀ مخارج خانوادهشان هستند.
"اکنون هیچ چیزی به ما نمانده است، سالانه یک صد هزار، دو صد هزار و یا سه صد هزار افغانی حاصل برداشت میکردیم من و شوهرم، اما اکنون درختها را سیل برده ما به جان خود درماندهایم، هیچ کمکی هم به ما از طرف دولت و مؤسسات نشده است."
سیلابها در کنار باغ انارگل، خانۀ او را نیز تخریب کرده است و در حال حاضر او و خانوادهاش در زیر یک خیمه زندگی میکنند.
در نتیجۀ سیلابهای دو ماه پیش در ولایت غور، به گفتۀ مسئولان طالبان، بیش از ۵۰ نفر جان باختند و دهها خانه، دکان و هزاران جریب زمین تخریب شد. همچنین دهها مواشی نیز تلف شدند.
به آسیبدیدهگان: به ما هیچ کمکی نشده است
مردم، بهویژه باغداران مدعیاند که با گذشت دو ماه از سرازیر شدن سیلابها، هیچ کمکی دریافت نکردهاند.
الله داد پولاد، دیگر باشندۀ درۀ شیخها در شمال شهر فیروزکوه میگوید، از ده سال به اینسو باغی داشت که در آن انواع درختان میوه از جمله ناک، سیب، آلو و زردآلو غرس کرده بود، اما سیل تمامی درختان او را با خود برده است.
پولاد میگوید، با وجود اینکه دهها هزار افغانی متضرر شده، اما تاکنون هیچ کمکی دریافت نکرده است.
"متأسفانه در جوار حکومت قرار داریم و مؤسسات زیادی نیز وجود دارد، اما به اندازۀ سر یک سوزن هم به ما کمک نکردهاند. ما سالانه از محصولات باغهایمان یک صد هزار یا بیشتر درآمد داشتیم، اما متأسفانه امسال از این درآمد محروم هستیم."
تلاش کردیم در این مورد دیدگاه غلام محمد کاظم، رئیس زراعت حکومت طالبان در ولایت غور را نیز داشته باشیم، اما او تا زمان نشر گزارش به پرسشهای ما پاسخ نداد.
ذبیحالله وفا، آگاه امور زراعتی در ولایت غور میگوید، باغداران باید برای محافظت از درختان میوۀ خود که در نتیجۀ سیلابها آسیب دیدهاند، از سوی ادارۀ زراعت آموزش ببینند تا بتوانند به رشد و بهبود باغ خود کمک کنند.
"در قدم اول پیشنهاد میشود که آموزشهای مسلکی برای باغداران باید برگزار شود، ولی باغداران هم میتوانند برای رشد دوبارۀ درختان باقیماندهشان کاری بکنند، مثلاً اگر ریشهها در اثر سیل آشکار شدهاند، با خاک خوب و مناسب آنها را بپوشانید تا از خشک شدن و آسیبهای بیشتر جلوگیری شود. همچنان میتوانند خاک اطراف درختان را هوا دهی کنند تا اکسیژن به ریشهها برسد و زهکشی مناسب ایجاد شود."
بیشتر در این باره: سیلاب زده: «به آب، آرد و روغن نیاز داریم»از اوایل سال جاری خورشیدی به اینسو بیشتر ولایتهای افغانستان گواه بارانهای شدید و جاری شدن سیلابها بودهاند که صدها تلفات جانی و خسارات هنگفت مالی به مردم و تاسیسات عامه وارد کرده است.