شامل شدن «امارتشناسی» در محتوای آموزشی مدارس و مکاتب افغانستان از سوی حکومت طالبان، نگرانی شماری از خانوادههای دانشآموز در این کشور را برانگیخته است. این خانوادهها که فرزندان خود بهخصوص پسرانشان را برای آموزش به مکتبها و مدارس دولتی میفرستند، میگویند که طالبان با این کار ذهنیت دانشآموزان را به طرف افراطیت و طالبنگری میکشاند.
وزارت معارف حکومت طالبان اخیراً در حال برگزاری آزمون در مورد «امارتشناسی» در ولایات مختلف افغانستان است. محتوای این آزمون بیشتر توصیف کارنامههای رهبران و جنگجویان طالبان، فعالیت نظامیشان، حاکمیت دور اول، جنگ بیست سال گذشته و حاکمیت دوبارۀ طالبان است.
بیشتر در این باره: هزار روز دوری از درس و مکتب؛ دختران نا امیدانه در انتظار باز شدن مکاتب اندیکی از بانوان باشندۀ ولایت تخار که نخواست بهخاطر حساسیت موضوع نامش را در گزارش ذکر کنیم، از رفتن برادرش به مکتب و فراگیری آزمون در مورد این موضوع نگران است.
او به رادیو آزادی میگوید:
"ما واقعاً از همچو آموزشها نگران هستیم، برادرم رویهاش با من و مادرم تغییر کرده، افراطی و طالبنگر شدهاست، کتابهایی که برای این جوانان آموزش داده میشود بیشتر محتویات آن در مورد رهبران طالب و کارکردها و جهادشان میباشد."
یک آموزگار که در یکی از مکاتب پنجشیر تدریس میکند، با تأیید این موضوع و به دلیل حساسیت موضوع بدون گرفتن نام خود به رادیو آزادی گفت:
"در این قسمت امارت کار میکند، حتی مسابقات در پنجشیر هم برگزار شده بود، حتی مقالهنویسی بین جوانان برگزار شده بود، مثلاً در کتابهایی که در مقالهنویسی و عناوین آن استفاده میشد، در مورد شهدای طالبان نوشته میکردند و این جای نگرانی است."
طالبان: هدف ما آشنایی نسل جوان با «جهاد» است. فعالان: این کار طالبان به هدف سفیدنمایی جنایات است.
حکومت طالبان هدف از راهاندازی آزمون در مورد «امارتشناسی» در ولایات مختلف افغانستان را آشنایی جوانان به «جهاد» بهگفته آنها «مقدس و برحق ۲۰ ساله مردم افغانستان» عنوان میکند. فعالان مختلف اما با توجه به بمبگذاریها، حملات انتحاری و کشتن مردم در جنگها از سوی طالبان در حدود بیست سال گذشته، همواره این اقدام طالبان را «تلاش برای سفیدنمایی جنایاتشان» میخوانند.
در این حال مقامهای پیشین وزارت معارف جمهوری مخلوع از تدریس چنین موضوع و راهاندازی آزمون آن در مکاتب از سوی حکومت طالبان انتقاد میکنند. ابراهیم شینواری معین پیشین وزارت معارف جمهوری مخلوع در این مورد به رادیو آزادی گفت:
"حکومتهای حزبی، فردی و دیکتاتوری هر کدام کوشش کردهاند که جوانان را تشویق کنند که با آنها وفادار باشند، من فکر میکنم که بهجای این موضوعات باید در نصاب درسی مسایل مهم جابهجا شود مانند عشق به وطن، طرفداری از منافع ملی افغانستان، ارزشهای عالی انسانی و مسایل مربوط به مهارتها و کسبوکار تا فارغان در آینده، صاحب یک زندهگی خوب شوند."
خوشحال روحی، فعال بخش آموزش نیز از این کار وزارت معارف حکومت طالبان انتقاد میکند. او میگوید در مکاتب باید بیشتر روی کیفیت توجه شود و جوانان باید به علوم عصری و پیشرفته آشنایی پیدا کنند تا بتوانند با کشورهای جهان در بخش علوم عصری و پیشرفته رقابت کنند.
این در حالیست که در تازهترین مورد، روز سهشنبه هفتۀ روان خبرگزاری باختر تحت کنترول حکومت طالبان از راهاندازی رقابتهای «امارتشناسی» میان ۲۵۰ دانشآموز مکاتب و مدارس در ولسوالی بکخیل ولایت پکتیکا خبر دادهاست. در ادامۀ این خبر گفته شده که در این آزمونها مسئولان وزارت معارف، اطلاعات و فرهنگ و استادان این ولسوالی شرکت داشتند و هدف آن، آشنایی جوانان با جهاد مردم افغانستان در ۲۰ سال گذشته خوانده شده است.
قابل ذکر است که بر اساس گزارشها آزمون «امارتشناسی» برعلاوۀ ولایت پکتیکا پیش از این در ولایتهای پنجشیر، پروان، بامیان، جوزجان، هرات و برخی ولایتهای دیگر نیز راهاندازی شدهاست.