وزارت صحت عامۀ حکومت طالبان میگوید که هزاران واقعه بیماری هیپاتیت یا «زردی» سال گذشته در افغانستان ثبت شده است.
عبدالولی حقانی معین ارائه خدمات صحی این وزارت حکومت طالبان در نشست خبری که روز یکشنبه ۲۸ جولای به مناسبت روز جهانی مبارزه با هیپاتیت «زردی» در کابل برگزار شده بود از به ثبت رسیدن نزدیک به صد هزار واقعه این بیماری در دهۀ اخیر در افغانستان خبر داد.
او با آنکه میزان واقعات بیماری زردی را در افغانستان رو به کاهش خواند اما از سازمانهای بینالمللی صحی خواست تا در این بخش همکاری کنند.
حقانی افزود که در حال حاضر در ۱۴ ولایت افغانستان امکان تشخیص و تداوی بیماری هیپاتیت وجود دارد و به ۸ ولایت خدمات درمانی ارائه میشود.
او در مورد شمار مبتلایان به این بیماری در سال گذشته افزود: "سال گذشته حدود ۱۵ هزار واقعه این بیماری گزارش شده که از این جمله ۱۲ هزار بیماران هیپاتیت B و ۱۳ صد بیماران هیپاتیت C ثابت شدند".
بیشتر در این باره: صحت عامه: در هر ده مریض در کشور یکی آن بهزردی مصاب میباشدهما باشندهٔ ولایت پروان که پسرش مبتلا به هیپاتیت است به رادیو آزادی گفت:
"ضعف برایش پیدا شد وضعاش خراب ضعف میکرد، دلش بیحال بود چیزی نمیخورد، باز داکتر گفت جیگرش ضعیف است، ضعیف کار میکند باز از همان خاطر یکبار بردم خودم مشکلاتم زیاد است، سرپرست خانه خودم هستم، ۴ دانه طفلکم است، دیگر کسی حمایتگر ندارم، جای داکتر بروم نتوانستم".
همچنان نادیه که پیش از بسته شدن دروازۀ آرایشگاههای زنانه از سوی حکومت طالبان، مسؤول یکی از سالنهای زیبایی در کابل بود به رادیو آزادی گفت که یکی از شاگردانش مبتلا به بیماری هیپاتیت بود و تا کنون هم نتوانسته به دلیل مشکل اقتصادی به تداوی مناسب دست پیدا بکند.
"چون اوضاع افغانستان معلوم است به همه کسی آنقدر اقتصاد بلند ندارد که تداویهای گزاف را انجام دهد، این دخترک فعلاً همانطور مانده، دیگر این مشکل جیگر برعلاوهای که مثلاً به وجودش صدمه رسانده به روح و روانش صدمه رسیده چون دخترک جوان است".
مسؤولان وزارت صحت عامۀ حکومت طالبان، بیجاشدن، مهاجرت، فقر، استفاده مواد مخدر، استفاده مشترک از پیچکاری، اهدای خون بدون معاینات، استفاده مشترک از وسایل سلمانی و خالکوبی غیر مسؤولانه را از دلایل عمده ابتلا به بیماری ویروسی هیپتایت در افغانستان عنوان میکنند.
از سوی هم داکتر فریدالله عمری متخصص بخش انتانی ویروس را عامل مبتلا شدن به هیپتایت میگوید. او به رادیو آزادی گفت: "دواها هم باعث زردی شده میتوانند کسانیکه دوای خودسرانه استفاده میکنند، الکل، کسانیکه بیشتر الکل مینوشند، امراض معافیتی، امراضی که به شکل ولادی انتقال میکند، امراض صفراوی و یک اصطلاح طبی را ما استفاده میکنیم که هیپاتیتی که علت یا عوامل آن نامعلوم باشد، یعنی تمام اینها میتواند سبب زردی شود".
هیپتایت، بیماری ویروسی ساری است که سبب عفونت جگر میشود.
سازمان جهانی صحت گفته که این بیماری هر سی ثانیه جان یک نفر را میگیرد، اما تأکید کرده که در تلاش است به همکاری کشورها تا سال ۲۰۳۰ ویروس این بیماری را از جهان محو کند.