پس از گذشت نزدیک به یک و نیم ماه، مسیر تورخم - پشاور هنوز به روی انتقال کالاهای تجاری باز نشده و همچنان مسدود است.
برخی از تجار افغان که خواستار بازگشایی این مسیر اند،میگویند که همزمان با فصل برداشت میوههای تازه و سبزیجات در افغانستان به دلیل بسته بودن این مسیر، میلیونها دالر خساره متحمل شدهاند.
رفیعالله، یک تاجر میوه تازه، روز سه شنبه درصحبت با رادیو آزادی مدعی شد که به دلیل بسته این مسیر، نزدیک به ده میلیون افغانی ضرر کرده است.
"بیش از یک ماه است که مسیر تورخم بسته است و اکنون که فصل میوههای تازه در افغانستان است، بسته بودن این جاده به بازرگانان افغان آسیبهای زیادی رسانده است. هرچند ما تلاش کردهایم که مسیر را به سمت بندر غلام تغییر دهیم، اما آن مسیر هم بسته شده است. ما همچنین سعی کردهایم از مسیر شهرنو استفاده کنیم، اما نتیجهای نداشته است.»
اسرار الحق نیازی یک تاجر دیگر افغان، به رادیو آزادی گفت:
"خواست ما این است که هر دو کشور و حکومتها، چه افغانستان باشد و یا پاکستان، باید برای مردم تسهیلاتی فراهم کنند و کمی رحم کنند و بهطور مشترک این مشکلات را حل کنند.»
بیشتر در این باره: شکایت دهقانان از کاهش فروش محصولات زراعتی در افغانستان؛ « باید زمینه صادرات به خارج مساعد شود»در همین حال، اتاق تجارت افغانستان میگوید که تلاشها برای بازگشایی این مسیر تاکنون نتیجه مثبتی نداشته است.
خانجان الکوزی، عضو هیئت مدیره این اتاق، به رادیو آزادی گفت:
"این زمان برداشت میوههای تازه و صادرات ماست، اما به دلیل بسته بودن مسیر، میلیونها دلار به بازرگانان آسیب رسیده است. تلاشها برای بازگشایی مسیر تورخم ادامه دارد، اما هنوز نتیجهای نداشته است. همچنین تلاشها برای بازگشایی مسیر انگور آده نیز در حال انجام است، اما تا کنون موفق نبودهایم و تنها صادرات از طریق بولدک انجام میشود و سایر واردات و ترانزیت متوقف شده است.»
مسیر تورخم-پشاور در منطقه بیگیاری حدود شش هفته قبل از اثر احتجاج مردم محل بر روی هر گونه رفتوآمد مسدود شده است.
احتجاج کنندهها که گفته میشود بیشتر شان خانوادههای بیجا شده منطقه تیرا هستند، از حکومت پاکستان میخواهند که آنها را دوباره به مناطقشان انتقال دهد.
سفارت افغانستان در کنترل طالبان در اسلامآباد به تاریخ ۲۷ اسد با نشر اعلامیهء از دولت پاکستان خواسته بود تا به بازگشایی این مسیر توجه جدی کند.
در این حال اتاق مشترک تجارت افغانستان و پاکستان اعلام کردهاند که امسال تجارت بین دو کشور ۶۰ تا ۷۰ درصد کاهش یافته است.
بیشتر در این باره: ادامۀ درگیری در مرز افغانستان و پاکستان؛ باشندههای محلی در خوست مجبور به ترک خانههای خود شدهاندداکتر مخلص احمد ، مشاور اتاق تجارت پاک-افغان در ننگرهار، به رادیو آزادی گفت:
"رفت و آمد لاریها کاهش یافته است. آن لاریهایی که معمولاً میآمدند، اکنون ۶۷ درصد کاهش یافتهاند. تعداد زیادی هم در دو طرف متوقف شدهاند و اگر هم لاری عبور کند، به دلیل خرابی جاده و توقف سایر وسایط، کالا به موقع به بازار نمیرسد.»
افغانستان یکی از کشورهایی است که گفته می شود تعادل مناسبی بین صادرات و واردات اش ندارد.
بر اساس معلومات وزارت تجارت و صنایع حکومت طالبان، تجارت افغانستان با سایر کشورها هر ساله به حدود ده میلیارد دلار میرسد که حدود دو میلیارد دلار آن فقط صادرات است.
از این میان حدود یک میلیارد دلار به پاکستان صادرات صورت می گیرد، اما بسته شدن گذرگاه ها ،مسیر ها و گاهی هم افزایش تعرفههای گمرکی باعث