تأسیس یک مرکز رایگان آموزشی آمادۀگی کانکور در میدان وردک، شماری از پسران جوان این ولایت را به راهیابی به پوهنتونهای افغانستان امیدوار ساخته است.
داکتر لیث وردک یک فعال حق آموزش در ولایت میدان وردک، مؤسس این مرکز است.
او به رادیو آزادی گفت که بهتازگی زمینه آموزش را برای صدها جوان که فارغ صنف دوازده و دانشآموزان دورۀ لیسه در این ولایتاند، فراهم کرده است.
به گفتۀ آقای وردک، او میخواهد از طریق این مرکز رایگان آموزشی آمادۀگی کانکور، در بلند بردن سویۀ تحصیلی جوانان بیبضاعت کمک کند.
"اکادمی اراده، برای دانشآموزان به هدف دستیابی به تحصیلات عالی مراکز آموزشی بهگونۀ رایگان برای آمادۀگی کانکور را گشوده است تا برای آنان زمینۀ بهتر آموزش مهیا شود. هدف ما این است که همه دانشآموزان بدون کدام فشار مالی به امتحان دشوار کانکور خود را آماده کنند."
شماری از پسران جوان هم که در این مرکز رایگان آموزشی آمادۀگی کانکور در ولایت میدان وردک مصروف آموزشاند، این ابتکار را میستایند.
بیشتر در این باره: واجد الله که هم درس میخواند و هم کراچی دستی داشت به پوهنځی طب راه یافت؛ « کار کردن به من انرژی میداد»احمد جواد و حزبالله دو تن از آنان به رادیو آزادی چنین گفتند:
"بخاطر کورسی که برای آمادۀگی کانکور ایجاد شده بسیار خوشحالم. آنجا برای ما همه مضامین ساینسی و دیگر مضامین بهگونۀ رایگان توسط استادان مجرب تدریس میشود."
"به کمک این مرکز آموزشی ما میتوانیم درسهای باقیمانده را ادامه دهیم. از دیگر نهادها میخواهیم که همینگونه مراکز را جور کنند."
اما شماری از دختران دانشآموز در این ولایت از اینکه نمیتوانند از این فرصت فراهمشده استفاده کنند، ناامیداند.
یک بانوی محروم از آموزش و باشندۀ میدان وردک که نمیخواهد نامش در گزارش گرفته شود به رادیو آزادی گفت:
"کاشکی ما دختران هم میتوانستیم به اینگونه آموزشها شرکت کنیم و برای کانکور آمادۀگی بگیریم، اما بدبختانه این زمینه برای ما مساعد نیست و امید داریم که در این بخش حکومت با ما همکاری کند."
طالبان بعد از حاکمیت دوباره در افغانستان افزون بر وضع دیگر محدودیتها بالای زنان و دختران، آنان را از آموزشهای متوسطه و عالی هم منع کردند. هرچند این اقدام آنان در داخل و بیرون از کشور با واکنشهای گسترده مواجه شد اما تاکنون این تصمیم خود را تغییر ندادهاند.
اخیراً با آغاز سال تعلیمی ولایات گرمسیر افغانستان، سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی سازمان ملل متحد «یونسکو» گفته که حکومت طالبان یک اعشاریه چهار میلیون دختر را از رفتن به مکتب منع کرده است.
گفتنی است که امتحان کانکور سالانه برای ورود به نهادهای تحصیلات عالی افغانستان از فارغان صنفهای دوازدهم اخذ میشود. بسیاریها میگویند برای اشتراک و موفقیت در این امتحان، نیاز دارند تا یک دورۀ کورس آمادۀگی کانکور را سپری کنند.