ناروی تاثیر ماموریت نظامی و کمک‌های بشری را که به افغانستان انجام داده است، ارزیابی می‌کند

ماموریت نظامی نیروهای نارویژی در افغانستان.

حکومت ناروی قصد دارد تا چگونگی ماموریت آن کشور بین سال های ۲۰۱۵ تا ۲۰۲۱ را در افغانستان بازنگری کند.

در اعلامیه ء که روز جمعه (۱۱ اکتوبر) در وب سایت رسمی حکومت این کشور منتشر شده، آمده که، این کمیته بر اساس یک مسوده حکومت شاهی ناروی تعیین شده و دارای ۱۰عضو است و ریاست آن را بیورن تور گودال وزیرخارجه سابق ناروی به عهده دارد.

در ادامه آمده که این کمیته با بودجه مشترک وزارت های خارجه و دفاع ناروی تا یکسال آینده ، اطلاعات در مورد چگونگی ماموریت آن کشور در عملیات نظامی در چارچوب نیروهای ناتو ،نقش ناروی در تلاش برای مذاکرات صلح ، کمک های بشردوستانه به افغانستان و روند تخلیه پس از سقوط جمهوری پیشین را جمع آوری و به این دو وزارت می سپارد.

در وب سایت حکومت ناروی، از آسپن بارت ایدی، وزیر خارجه این کشور نقل شده که گفته باید از این روند درس گرفته شود تا برای سازماندهی و آماده گی برای بحران های بین المللی و در عین حال در تلاش برای ارائه کمک های ناروی به غیرنظامیان را بهتر انجام دهند.

با تسلط طالبان به قدرت، ناروی نخستین کشور اروپایی بود که گروهی از مقامات طالبان را برای انجام یک سلسله گفتگو ها به اسلو دعوت کرد.

او همچنان در مورد افغانستان ابراز نگرانی کرده گفته که این کشور مدت هاست در مسیر اشتباه حرکت می کند و این وضعیت گریبان‌گیر همه افغان ها به خصوص زنان و دختران شده است.

حکومت طالبان تاکنون در این مورد ابراز نظر نکرده است.

نیروهای نارویژی تحت ماموریت ناتو عمدتا در ولایت فاریاب مستقر بودند و در بخش های بازسازی نیز همکاری می کردند.

در همین حال، سازمان تحقیقات صلح اسلو که در مذاکرات صلح بین طالبان و حکومت جمهوری مخلوع در سال ۲۰۲۰ میانجی بود،نیز با نشر اعلامیهء در وب سایت خود اعلام کرده که رئیس این سازمان و یک پژوهشگر آنان نیز در این کمیته عضویت دارند.

در این حال شماری از کارشناسان مسایل بین‌المللی بر این باورند که ماموریت گذشته ناروی نتایج مؤثری در وضعیت سیاسی افغانستان و پایان جنگ نداشته است.

انتظار خادم یکی از این آگاهان می‌گوید که نتایج تحقیقات کمیته موظف شده حکومت ناروی نتیجه ملموسی در تغییر وضعیت کنونی افغانستان نخواهد داشت:

"آنها چه در جلوگیری از فساد در افغانستان، چه در کنترل جنگ یا سیاست هیچ نتیجه ای نداشته. من می گویم ایجاد چنین کمیته هایی برای افغانستان چه فایده ای دارد؟" آنها فقط وقت تلف می کنند و خاک به چشم افغان ها {درباره مأموریتشان} می اندازند.»

دولت ناروی پیش از این برای ارزیابی ماموریت خود در افغانستان از سال ۲۰۰۱ تا ۲۰۱۵ نیز کمیته ء‌داشت.

ناروی در ۲۰ سال گذشته صدها میلیون دالر به افغانستان کمک کرده است.

این کشور علاوه بر تمویل پروژه های مختلف توسعه‌ای، کلینیک های صحی، تجارت و سرمایه گذاری، با اعزام ۹۲۰۰ سرباز به افغانستان از دسمبر ۲۰۰۱ تا اگست ۲۰۲۱، در چارچوب نیروهای ناتو در این کشور حضور نظامی داشت.