با نزدیک شدن زمستان و سرد شدن هوا، وضعیت افغانها بار دیگر نگرانی کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندهگان (یواناچسیآر) را به همراه داشته است.
این سازمان میگوید که تقریباً ۸۵ درصد افغانها با کمتر از یک دالر در روز زندهگی میکنند.
این سازمان در گزارش تازهای که روز پنجشنبه (۱۷ اکتوبر) در وبسایت خود منتشر کرده، گفته است که نیازها در افغانستان بسیار گسترده است و ۱۵.۲ میلیون افغان با ناامنی شدید غذایی مواجه هستند.
بهگفتۀ «یواناچسیآر»، افغانها افزایش قابل توجهی در فقر، گرسنگی و سوءتغذیه را تجربه میکنند، سیستم صحت عامه در آستانۀ فروپاشی قرار دارد و همچنین توانایی مقاومت، مقابله و سازگاری با اثرات تغییرات اقلیمی و حوادث طبیعی کاهش یافته است.
در این گزارش همچنان آمده که پس از تغییر رژیم در افغانستان، از هر ۱۰ افغان، هفت تن آنها به ابتداییترین لوازم مانند وسایل آشپزی، لباسهای زمستانی و مراقبتهای صحی اساسی دسترسی ندارند.
در همین حال، برخی از افغانها میگویند که به دلیل فقر، توانایی تأمین سه وعده غذا در روز را ندارند.
گلدسته و محمد آصف، دو تن از باشندهگان کابل که هر دو نانآور خانوادههای خود هستند، به رادیو آزادی میگویند: "زمستان در راه است، بسیار ناراحت و غمگین هستم که هیچ چیزی ندارم. قبلاً برای شستن لباسها میرفتم، اما حالا نمیگذارند. طالبان بر زنان سختگیری میکنند. تأمین سه وعده غذا بسیار دشوار است. اگر یک وعده غذا بخوریم، در وعده دیگر فقط نان خشک میخوریم یا گاهی هم همسایهها چیزی کمک میکنند."
"در خانه ۱۲ نفر هستیم. من در بازار میوه میفروشم و فقط همینطور زندگیام را پیش میبرم. شرایط بسیار خراب است."
در گزارش کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندهگان آمده که انتظار میرود سطح بالای بازگشت افغانها که بسیاری از آنها به گونه جبری صورت میگیرد، ادامه یابد.
«یواناچسیآر» پیشبینی میکند که در سال ۲۰۲۴ بیش از ۱.۴۶ میلیون افغان از پاکستان و ایران به کشورشان باز خواهند گشت.
در همین حال، مهاجران افغانیکه از کشورهای همسایه بازگشتهاند، میگویند که با وضعیت اقتصادی بسیار بدی روبهرو هستند.
بیشتر در این باره: زنان روستایی افغانستان در روز جهانی زنان روستایی از مشکلات اقتصادی خود میگویندعبدالقادر یکی از آنها که از پاکستان به کشور برگشته، به رادیو آزادی گفت: "وضعیت تغییر نکرده، روزبهروز بدتر میشود و بهتر نمیشود. مشکلات زیادی در افغانستان وجود دارد. زمستان در راه است، اما برای آن آمادهگی نداریم. به خدا کار و باری نیست. اگر کار و بار نباشد، چه چیزی را برای زمستان آماده خواهیم کرد."
این افغانها در حالی با فقر شدید دستوپنجه نرم میکنند که وضعیت اقتصادی خانوادهها، بهویژه خانوادههایی که سرپرستی آنها به عهده زنان است، پس از تسلط دوبارۀ طالبان در سال ۲۰۲۱ به شدت وخیم شدهاست.
بر اساس گزارش کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندهگان، بیش از ۲۳.۷ میلیون افغان که بیش از نیمی از جمعیت افغانستان را تشکیل میدهند، در سال جاری میلادی به کمکهای فوری بشری نیاز دارند.