حمله اسرائیل بر ایران، افغانهای مهاجر مقیم آن کشور را نگران کرده است. آنها میگویند که حملات تازه اسرائیل، آنها را هراسان و نگران آیندهشان ساخته است.
این در حالیست که حمله اسرائیل بر ایران، در کنار حکومت طالبان، واکنش شماری از مقامهای نظام جمهوری پیشین افغانستان را نیز برانگیخته است.
قدرتبیک، یک افغان مستقر در تهران پایتخت ایران است.
او روز یکشنبه به رادیو آزادی گفت که حمله اسرائیل بر ایران، بیشتر مهاجران افغان را هراسان و نگران کرده است.
"وضعیت زندگی مهاجرین افغان در ایران بسیار بحرانی است، هم از لحاظ اقتصادی و هم از لحاظ امنیتی. ما که اینجا زندگی میکنیم بسیار میترسیم. روزی که اسرائیل بر تأسیسات نظامی ایران حمله کرد، ما را بسیار نگران کرده بود."
اردوی اسرائیل صبح روز جمعه، به شمول تهران پایتخت ایران، در شماری از مناطق اهداف نظامی را هدف قرار داد. اردوی اسرائیل گفته است که بر تأسیسات تولید موشکهای ایران حمله کرده است؛ جایی که به گفته اردوی اسرائیل، راکتهای کار گرفته شده در یک سال گذشته بر اسرائیل در آنجا تولید شده بود. حکومت ایران نیز این حملات را تأیید کرده و گفته که به شمول جان باختن دو سربازش، زیانهای محدودی وارد شده است.
این حمله پس از آن صورت گرفت که ایران در آغاز ماه جاری میلادی، حملات راکتهای بالستیک را بر اسرائیل انجام داده بود.
محمد عارف فاریابی، نظامی پیشین و مهاجر دیگر افغان مستقر در تهران میگوید:
"نگرانی ما این است که هرگاه جنگ شدت بگیرد، مجبوریم همینجا بمانیم و در آتش همین جنگ بسوزیم، چون جای دیگری برای رفتن نداریم. خانواده و خویشاوندان ما میگویند که وضعیت ایران خوب نیست و به افغانستان بازگردیم، اما آنجا هم زندگی ما در خطر است. خواست ما از جامعه جهانی این است که ما را به کشورهای امن منتقل کنند."
در مورد حمله اسرائیل بر ایران، در کنار حکومت طالبان، شماری از مقامهای نظام جمهوری پیشین افغانستان نیز واکنش نشان دادهاند. وزارت خارجه حکومت طالبان به روز شنبه "۲۶ اکتوبر" با نشر خبرنامهای در صفحه ایکس (توییتر سابق) خود، حمله اسرائیل بر ایران را تلاشی برای ایجاد خشونت در منطقه خوانده و گفته بود که این گونه حملات، وضعیت را بهطور پیهم بحرانی خواهد کرد. در خبرنامه آمده است که ادامه این وضعیت، نگرانیها در مورد وضعیت امنیتی و بشری را در منطقه بیشتر میکند.
حامد کرزی، رئیسجمهور پیشین افغانستان و عبدالله عبدالله، رئیس شورای عالی مصالحه ملی در نظام جمهوری پیشین، در صفحات ایکس (توییتر سابق) خود با بیانیههای جداگانه، این گونه حملات را سبب افزایش بحران در منطقه و تهدیدی به صلح و امنیت جهانی خواندهاند.
بیشتر در این باره:
ایران از شورای امنیت ملل متحد خواستار جلسه فوقالعاده در پیوند به حملات اخیر اسرائیل بر این کشور شدرهبر ایران: اسرائیل این حملات را بزرگنمایی میکند رئیس پارلمان ایران از امریکا خواست تا اسرائیل را مهار و مجبور به آتشبس کندکارشناسان امور منطقه و بینالملل بر این باورند که ادامه این وضعیت، هم منطقه و هم افغانستان را آسیب میرساند. محمد عمر داودزی، سفیر پیشین افغانستان در ایران به رادیو آزادی گفت:
"یکی از ضعفها و نگرانیهای ویژه افغانستان نسبت به دیگر کشورها این است که تقریباً ۵ میلیون مهاجر افغان در ایران وجود دارند. اگر اقتصاد ایران خراب شود، یا بهطور کامل وارد جنگ شود، تأثیرات آن بر افغانستان بسیار زیاد خواهد بود؛ بهویژه از نظر روابط تجاری و مساله مهاجرین."
انتظار خادم، کارشناس دیگر میگوید، اگر این گونه حملات ادامه یابد و منجر به جنگ شود، نه تنها ایران و اسرائیل را تحت تأثیر قرار خواهد داد، بلکه شعله آن تا سطح بینالمللی نیز خواهد رسید.