عالیه احمد بن سیف آل ثانی، نماینده دایمی قطر در سازمان ملل متحد با رزماری دیکارلو معاون سرمنشی سازمان ملل متحد در مورد چهارمین دور نشست دوحه در مورد افغانستان گفتوگو کردهاست.
وزارت خارجه قطر روز چهارشنبه «۳۰ اکتوبر» در بیانیۀ نوشته که آنها در این دیدار شان بر نیاز استفاده از "پیشرفتهای مثبت" سومین نشست دوحه تأکید کردهاند.
وزارت خارجه قطر هرچند در مورد زمان برگزاری چهارمین دور نشست دوحه و اشتراک کنندهگان آن چیزی نگفته، اما افزوده که خانم دیکارلو با نماینده دائمی قطر در سازمان ملل متحد، بر استفاده نتایج نشست سوم دوحه در چهارمین دور آن تأکید کردهاند.
بر اساس برخی گزارشها، انتظار میرود این نشست پیش از ختم سال جاری میلادی برگزار شود.
شماری از افغانها میگویند جامعه جهانی باید در این نشست در مورد وضعیت افغانستان تصامیم جدی بگیرد.
لیمه و امینالله دو تن از باشندهگان کابل در این مورد به رادیو آزادی گفتند: "در خبرها شنیدم که نشست چهارم دوحه هم برگزار میشود، از جهانیان میخواهیم که در مورد مسایل افغانستان به گونه جدی فکر و تمرکز کنند، به خصوص در مورد محدودیتهای که بر زنان ما وضع شدهاست، در مورد آن باید به گونه جدی تصمیم بگیرند و طرحی هم برای عملی کردن آن ارائه کنند".
"اینجا در افغانستان مردم با مشکلات مختلف مواجه اند از مشکل اقتصادی گرفته تا بشری و در بخش تعلیمی مشکلات زیاد است، خواست من به عنوان یک افغان از نمایتدهگان جهان که در این نشست جمع میشوند این است که در مورد این بحرانها تصمیم بگیرند".
تاکنون سه نشست در دوحه در مورد افغانستان برگزار شده که در نشست اول طالبان دعوت نشده بودند، در نشست دوم خود طالبان اشتراک نکردند و در نشست سوم که در ماه جون سال روان میلادی برگزار شده بود، هیئت طالبان به رهبری ذبیحالله مجاهد سخنگوی حکومت طالبان شرکت کرده بود، اما فعالان حقوق بشر به خصوص فعالان حق زنان و نمایندهگان زنان در آن دعوت نشده بودند.
این موضوع با واکنشهای گسترده داخلی و بینالمللی روبهرو شده بود، اما رزماری دیکارلو معاون سرمنشی سازمان ملل متحد که رهبری این نشست را به عهده داشت گفته بود که تعامل آنان با طالبان در این نشست به معنی به رسمیت شناختن آنان نیست و بر سهیم بودن زنان افغان در تصمیمگیریها تأکید کرده بود.
در روز سوم این نشست دو روزه اما گزارشهای از نشست و دیدار خانم دیکارلو و برخی نمایندهگان شماری از کشورها با تعدادی از فعالان مدنی و حقوق زن نشر شد.
اما نتایج نشستهای دوحه چی است؟
حکمتالله حکمت آگاه سیاسی در این مورد به رادیو آزادی میگوید: "با وجود ادامه نشستهای سازمان ملل متحد و دوحه آن تغییری که افغانان میخواهند به وجود نیامده است، اما اینگونه نشستها یک نیاز هر دو افغانها و غربیها است. امید داریم که نشست چهارم دوحه واقعیتها را درک کند و یک نشست واقعی باشد".
بیشتر در این باره:
زلمی خلیلزاد: بسیاری از رهبران قبلی افغانستان هم در مذاکره ناکام بودند و هم در میدان جنگ ضعیف عمل کردندمعاون سیاسی سرمنشی ملل متحد و سفیر دایمی قطر در این سازمان در مورد نشست چهارم دوحه در باره افغانستان گفتگو کردهاند زلمی خلیلزاد: بخش های پنهان توافقنامه دوحه مربوط به حکومت آیندهٔ افغانستان نیستسهیل شاهین رئیس دفتر سیاسی طالبان در قطر در مورد چگونگی اشتراکشان در این نشست به پرسشهای رادیو آزادی پاسخ نداد، اما پیش از این در صحبت با برخی رسانهها گفته بود که در این نشست اشتراک میکنند.
هرچند جزئیات زیادی از نشست چهارم دوحه با رسانهها شریک نشده، اما سازمان ملل متحد در نشست سوم دوحه به رسانهها گفته بود که یکی از اهداف مهم نشست دوحه این است که یک بار دیگر افغانستان را با جامعه جهانی یکجا کنند.