حکومت طالبان درحالی آغاز روند ثبتنام برای امتحان کانکور۱۴۰۴ هجری خورشیدی را اعلام کرد، که یکبار دیگر در آن برای دختران افغان سهمی قائل نشده است.
اداره ملی امتحانات حکومت طالبان روز یکشنبه، سوم نوامبر، با نشر اعلامیهیی گفته که داوطلبان مکاتب و مدارس دینی میتوانند تا پایان ماه جدی سالجاری برای شرکت در این امتحان فورم درخواست امتحان را خانهپُری کنند.
اما در این اعلامیه در مورد اشتراک دخترانی که میخواهند در امتحان کانکور شرکت کنند، یاد آوری نشده است.
این در حالی است که با روی کار آمدن حکومت طالبان در اگست سال ۲۰۲۱ دختران بالاتر از صنف ششم از آموزش محروم شدند و رفتن دختران به پوهنتون هم در اواخر سال ۲۰۲۲ از سوی آنان ممنوع قرار داده شد.
برخی از دختران محروم از آموزش در افغانستان میگویند از این که یکبار دیگر آنان از سهیم بودن در پروسه امتحان کانکور محروم شده اند، مایوس اند.
اندیشه عبدالله در یکی از ولایت هایشمال افغانستان که با روی کار آمدن حکومت طالبان از آموزش محروم شده به رادیو آزادی گفت اگر این ممانعتها نمی بود، امسال در امتحان کانکور شرکت میکرد.
«میخواستم مکتب را تمام کنم، پوهنتون بروم، آروزیم پوره نشد، نمیدانم آخر ما دخترها چه میشود.»
مریم یکی دیگر از دختران محروم از آموزش در کابل است که میگوید نتوانسته به اهداف اش دست یابد:
«دوازده سال مکتب را با شوق خواندم، میخواستم در رشته حقوق و علوم سیاسی تحصیل کنم، ماستری بگیرم و به اهدافم دست یابم.»
بهار یک بانوی دیگر در کابل به این باور است که با تبعیض جنسیتی روبرو است.
او به رادیو آزادی گفت:
«بسیار سخت درس خواندم تا تحصیل کنم به خاطر آینده خودم و کشورم، ولی آرزوی یک روز رفتن به پوهنتون در دلم مانده و ما با تبعیض جنسیتی رو به رو هستیم و ناامید شدهایم، چون از حقوق انسانی و شرعی ما محروم هستیم.»
راحیل یک باشنده ولایت کابل امیدوار است که ممنوعیتهای آموزشی رفع شوند.
او به رادیو آزادی گفت:
«در جریان آمادهگی کانکور بودم که همه چیز متوقف شد و نتوانستم به پوهنتون راه یابم، امیدوارم این ممانعتها از سر راه ما برداشته شود.»
امسال سومین بار است که زنان و دختران افغان نمیتوانند حتی در روند ثبت نام امتحان کانکور شرکت کنند.
بیشتر در این باره:
یک مرکز رایگان آموزشی آمادگی کانکور در ولایت میدان وردک تأسیس شدادامه حمایت از حق آموزش دختران در افغانستان؛ رئیس یونیسف از جهانیان خواست « صدا بلند کنند» بانوان با استفاده از چی شیوه هایی برخی مکاتب خانگی را برای دختران در افغانستان فعال نگهداشته اند؟
حکومت طالبان مدعی است که برای بازگشت دختران به مکتب و پوهنتون، «شرایط مناسب مطابق با شریعت اسلامی» مهیا شود.
هرچند افغان ها، سازمانهای بینالمللی و فعالان حقوق زن بارها از حکومت طالبان خواسته اند که محدودیتها بر آموزش دختران را بردارند، اما حکومت طالبان به این خواستهها پاسخ مثبت نداده، گفته اند که آموزش دختران موضوع داخلی افغانستان است.
ادارهٔ آموزشی، علمی و فرهنگی سازمان ملل متحد (یونسکو) اخیرا گفته که در حال حاضر ۱.۴ میلیون دختر در افغانستان از آموزش محروم اند.
این اداره هشدار داده که اگر ممنوعیتهای آموزشی در افغانستان تا سال ۲۰۳۰ ادامه یابد، بیش از ۴میلیون دختر تحت تأثیر قرار خواهند گرفت.