طالبان: امنیت در تمام افغانستان تأمین است؛ جبهات ضد طالبان: در یک‌ماه ۳۶ حمله انجام دادیم

برخی شهروندان افغانستان، طالبان را به ناتوانی در تأمین امنیت متهم می‌کنند.

طالبان بارها مدعی برقراری امنیت سرتاسری در افغانستان شده‌اند، اما گروه‌های ضد طالبان هر از گاهی مدعی حملات مسلحانه بر افراد طالبان شده‌اند.

دو جبهۀ مخالف طالبان ادعا کرده‌اند که در یک ماه گذشته ۳۶ حمله را علیه طالبان در نقاط مختلف افغانستان، از جمله در کابل، انجام داده‌اند.

جبهۀ موسوم به مقاومت ملی افغانستان از ۱۲ اوکتوبر تا ۱۱ نومبر در شبکه ایکس (توئیتر سابق) ادعای ۲۳ حمله و جبهۀ موسوم به آزادی افغانستان از ۱۲ اوکتوبر تا ۷ نومبر ادعای ۱۳ حمله علیه نیروهای طالبان را کرده‌اند.

طالبان تاکنون درباره بسیاری از این ادعاها واکنشی نشان نداده‌اند و رادیو آزادی هم نمی‌تواند به‌طور مستقل این ادعاها را تأیید کند.

به تاریخ ۳۰ میزان سال روان، جبهۀ آزادی افغانستان در خبرنامه‌ای اعلام کرد که بخش نظامی میدان هوایی کابل را مورد حملات اوپراتیفی قرار داده و تلفات شدید جانی و خسارات مالی به طالبان وارد کرده‌است. در خبرنامۀ این جبهه گفته شده بود که این عملیات ده دقیقه دوام داشت و افرادش که جبهه آن‌ها را «مبارزان آزادی» خطاب کرده پس از انجام عملیات ساحه را ترک کرده‌اند.

بیشتر در این باره: سازمان کشورهای مستقل مشترک‌المنافع از ایجاد کمربند امنیتی در اطراف افغانستان حمایت کرد

یک منبع طالبان بدون افشای نامش به رادیو آزادی گفته بود که دو راکت به میدان هوایی کابل پرتاب شده، اما به‌گفتۀ منبع تلفاتی در پی نداشته است.

در کنار این، شاخه خراسان داعش هم مسئولیت حملات مرگباری را در مناطق مختلف افغانستان از زمان بازگشت طالبان به قدرت پذیرفته‌ است. اما طالبان مدعی‌اند که شاخه خراسان داعش را تضعیف کرده‌اند.

دیدگاه‌ها در مورد امنیت در افغانستان تحت حاکمیت طالبان متفاوت است. شماری از شهروندان افغانستان طالبان را به ناتوانی در برقراری امنیت سرتاسری متهم می‌کنند.

یک باشندۀ شهر کابل که به دلیل نگرانی‌های امنیتی خواست نامش در گزارش گرفته نشود و صدایش هم تغییر داده شود، به رادیو آزادی می‌گوید که طالبان در تأمین امنیت ناکام مانده‌اند: "از وقتی که طالبان افغانستان را گرفته‌اند، مردم خوشبین بودند که شاید امنیت برقرار شود و مردم دیگر شاهد انفجارها در افغانستان مخصوصاً در کابل نباشند، اما متأسفانه این یک خیال بیش نبود و ما شاهد انفجارهایی بودیم که خانواده‌ها را به گلیم غم نشاند."

برخی از حملات هم در افغانستان صورت می‌گیرد که هیچ گروهی مسئولیت آن‌ها را بر عهده نمی‌گیرد. به گونه مثال، به تاریخ دوم عقرب، انفجاری در بازار لیلامی نزدیک سینما پامیر شهر کابل رخ داد که در نتیجۀ آن شماری از افراد ملکی کشته و زخمی شدند. اما تا کنون هیچ گروهی مسئولیت این رویداد را بر عهده نگرفته است.

یک باشندۀ دیگر کابل هم از وضعیت امنیتی نگران است. او هم خواست که نامش گرفته نشود و صدایش تغییر داده شود. "صدای راکت و صدای بعضی انفجارها و انتحاری‌ها شنیده می‌شود و زمانی که از مقامات دولتی پرسیده می‌شود می‌گویند که دیگ بخار ترکیده و تایر موتر کفیده است و تشویش نکنید. گروه‌هایی هستند که حمله می‌کنند و وضعیت کابل را ناامن می‌کنند و مردم در کل امنیت ندارند."

اما یک باشندۀ دیگر کابل که او نیز خواست نامش در گزارش گرفته نشود و صدایش هم تغییر داده شود، به رادیو آزادی گفت که امنیت در همه‌جا تأمین است. "بخاطر چکر رفتن و بخاطر سیاحت شب و روز را در همه‌جا سپری می‌کنند و هیچ مشکلی وجود ندارد بخاطریکه امنیت برقرار است. مردم می‌توانند چه در شب و چه در روز آزادانه هرجا که بخواهند بروند و در کل مردم از امنیت برخوردار هستند."

بیشتر در این باره:

جبهۀ مقاومت ملی افغانستان از حمله بر نیروهای طالبان در هرات خبر دادجبههٔ مقاومت ملی افغانستان از حمله در کابل و کشته شدن ۵ تن از طالبان خبر داد جبهۀ مقاومت ملی افغانستان: در حمله به کاپیسا یک عضو نیروی طالبان کشته شده است

ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان، و عبدالمتین قانع، سخنگوی وزارت داخلۀ آن‌ها، به پرسش‌های رادیو آزادی برای تبصره در مورد نگرانی مردم از تأمین امنیت تا تهیه این گزارش پاسخی نداده‌اند.

اما وزارت داخلۀ طالبان اخیراً با انتشار ویدیوهایی در شبکه‌های اجتماعی از آغاز فعالیت گشت‌‌زنی‌های موتورسیکلت‌سواران برای تأمین امنیت خبر داده است.

قبلاً حمدالله فطرت، معاون سخنگوی طالبان، در گفت‌وگویی با رادیو تلویزیون ملی تحت کنترل طالبان ادعا کرده بود که در سه سال گذشته امنیتی برقرار شده که به‌گفتۀ او در نیم قرن گذشته بی‌سابقه بوده است.

گزارش سازمان ملل متحد که به تاریخ ۱۷ سپتمبر منتشر شد نشان می‌دهد که رویدادهای امنیتی در افغانستان طی سه ماه گذشته ۵۳ درصد افزایش یافته است.

بر اساس این گزارش، از ۱۴ می تا ۳۱ جولای سال جاری، بیش از ۲۱۰۰ رویداد امنیتی در افغانستان ثبت شده است. این سازمان در همین گزارش تأیید کرده که دو جبهۀ مخالف طالبان، یعنی جبهۀ آزادی افغانستان و جبهۀ مقاومت ملی افغانستان، تاکنون کنترلی بر مناطق خاصی نداشته‌اند؛ اما دست‌کم ۷۳ حمله را علیه طالبان انجام داده‌اند.

گزارش سازمان ملل از افزایش ۵۳ درصدی رویدادهای امنیتی در افغانستان خبر می‌دهد.

برخی از کارشناسان امنیتی به این باورند که طالبان با سیاست‌های نادرست خود به مردم انگیزه مقابله داده‌اند.

جنرال محمد رادمنش، سخنگوی پیشین وزارت دفاع جمهوری ساقط شده و از منتقدان طالبان می‌گوید که فقر، بیکاری و محدودیت‌های شدید مدنی باعث ظهور گروه‌های مقاومت شده است. "عملیات متعدد کنونی علیه طالبان در ۲۲ ولایت کشور ناشی از فشارهای مرعوب‌کنندۀ طالبان است که هر روز به مردم افغانستان جرات مقابله را می‌دهند. فکر می‌کنم که مردم افغانستان دیگر حامی طالبان نخواهند بود و چالش‌های عدیده‌ای در انتظار رژیم طالبان است."

برخی شهروندان افغانستان، طالبان را به ناتوانی در تأمین امنیت متهم می‌کنند.

اما اسحاق اتمر، کارشناس امور سیاسی مستقر در آلمان، به این باور است که امنیت نسبی در مقایسه با دورۀ جمهوری مخلوع بهبود یافته، ولی مردم همچنان احساس امنیت نمی‌کنند. "من فکر می‌کنم که اگر در مجموع بحث کنیم که آیا یک امنیت نسبی موجود است یا خیر، بلی امنیت نسبی موجود است ولی این امنیت به معنی آن نیست که این امنیت تا آخر همین‌گونه می‌ماند. دیگر این که نیروهای مخالف طالبان هم هر از گاهی عملیات می‌کنند که سبب افزایش حوادث و مرگ و میر در بین مردم ملکی می‌شود."

در همین حال، گزارش‌های بین‌المللی نیز نشان می‌دهند که افغانستان همچنان با تهدید تروریزم و نبود صلح روبه‌رو است.

انستیتوت اقتصاد و صلح اخیراً گفته که افغانستان تحت حاکمیت طالبان از کمترین میزان صلح در منطقه جنوب آسیا برخوردار است.