انستیتوت صلح ایالات متحده امریکا (یو اس آی پی) با برجسته کردن وضعیت شکننده اقتصادی افغانستان از خطرات جدید و چندبعدی که ثبات این کشور را تهدید میکند، هشدار دادهاست.
این انستیتوت در گزارش تحلیلی که ناوقت روز پنجشنبه «۱۴ نومبر» نشر کرده دلیل این وضعیت را کاهش سریع کمکهای بشردوستانه به افغانستان به علت بحرانهای دیگر در جهان گفته است.
این نهاد در گزارش خود تأکید کرده که کمکهای بشردوستانه که قبلاً به شکل بستههای بزرگ دالری نقدی تحت نظارت سازمان ملل متحد از ایالات متحده انجام میشد، نقش مهمی در ثبات اقتصادی افغانستان ایفا کرده، کسر بزرگ تجاری این کشور را جبران کرده، نقدینگی را به بازار تزریق و از فروپاشی اقتصادی جلوگیری کرده است.
انستیتوت صلح امریکا اما هشدار میدهد که با کاهش این انتقالات نقدی و کاهش کلی کمکها، وضعیت مردم فقیر افغانستان به طور قابل توجهی بدتر خواهد شد.
این انستیتوت درحالی از بیثباتی اقتصادی و بدتر شدن وضعیت مردم در افغانستان نگرانی میکند که خانوادههای نادار میگویند با گذشت هر روز شرایط اقتصادیشان بدتر میشود.
دو باشندهٔ کابل و جوزجان که به دلیل حساسیت موضوع نخواستند نامشان در گزارش گرفته شود، به رادیو آزادی در این مورد گفتند: "شوهرم فشار بلند پیدا کرد و گردههایش فلج شد، حال سرپرستی اولادهایم به دوش خودم است، در خانههای مردم کار میکنم روز دو یا سه صد پیدا میکنم و فقط روز خود را تیر میکنم.
"شوهرم ریش سفید است، صفاکار است، ماه پنج هزار معاش دارد، با آن هیچ پردهٔ نمیشود، خود هم خیاطی میکنم صبح تا شام با همان یک رقم چاره میکنم، ما تا حال کدام کمک ندیدیم، کمکهای که میآید کلانهای منطقه بین خود تقسیم میکند به خوار و غریب نمیرسد."
انستیتوت صلح ایالات متحده امریکا (یو اس آی پی) با آنکه میگوید که برای کاهش آسیبهای اقتصادی احتمالی به مدیریت کلان اقتصادی مؤثر از سوی طالبان نیاز است، اما تأکید میکند که کشورهای دیگر و نهادهای بینالمللی میتوانند با وجود مخالفت قوی با سیاستهای مخرب طالبان، از طریق اقداماتی حمایتی نقش مثبت در تغییر وضعیت ایفا کنند.
پس از حاکمیت دوباره طالبان، ایالات متحده امریکا در کنار کشورهای دیگر غربی، یکی از بزرگترین کمک کنندهها در بخش کمکهای بشردوستانه به مردم افغانستان بودهاست.
بیشتر در این باره:
وزیر اقتصاد طالبان از اتحادیه اروپا خواست در بخش های مختلف انکشافی با افغانستان همکاری کنداوچا: از اگست ۲۰۲۱ تاکنون ۶.۷ میلیارد دالر کمک بشری در افغانستان توزیع شده استزنان روستایی افغانستان در روز جهانی زنان روستایی از مشکلات اقتصادی خود میگویندبر اساس گزارش اخیر دفتر سرمفتش ویژۀ ایالات متحده برای بازسازی افغانستان (سیگار) مجموع کمکهای امریکا به افغانستان از آگست ۲۰۲۱، به بیش از ۲۱ میلیارد دالر رسیده است.
این درحالیست که وضعیت بشری در افغانستان هنوز هم وخیم گزارش شده و سازمان ملل متحد میگوید که در حال حاضر نزدیک به ۲۴ میلیون نفر در افغانستان نیاز به کمکهای فوری بشری دارند.