شماری از زنان سرپرست خانوادهها و مادران بیوه در افغانستان، با نزدیک شدن فصل زمستان با چالشهای اقتصادی قابل توجه و مشکلات فراوان روبرو هستند.
آنها در صحبت با رادیو آزادی گفتند که نزدیک شدن فصل زمستان بر نگرانیهایشان افزوده است.
(بچهام نان میخواست، حیران شدم چه کنم، آخر خانۀ خالهام رفتم و یک شب و یک روز پاییدم، او برای ما نان پخت.)
این بانو که باشنده کابل است میگوید بیوه است و فقر تا حد گرسنگی دامنگیر او شده است.
او که نخواست به دلیل حساسیت موضوع نامش در گزارش گرفته شود، به رادیو آزادی گفت:
"بیوه هستم، کاریگر نداریم در خانه، زمستان شد، بسیار وضع و روزگار ما خراب است، خودم مریض هستم، خرچ و خوراک نداریم، هیچ کسی به ما کمک نمیکند."
بانوی دیگری از ولسوالی درهصوف ولایت سمنگان که او هم نخواست نامش گرفته شود، به رادیو آزادی گفت که چهار سال میشود شوهرش به ایران رفته و از او هیچ خبری ندارد.
بیشتر در این باره: ملل متحد: برای سه و نیم میلیون مادر و زن حامله در افغانستان کمکهای حیاتی شده استاو که سرپرست خانوادهاش است میگوید که با نزدیک شدن فصل زمستان وضعیت زندگی او بدتر از گذشته شده است.
"چهار طفل دارم، دو دختر و دو پسر، پسر کلان ۱۴ ساله است و دختر کوچکم ۶ ساله. ۳ هزار کرایه خانه میدهم، سه چهار ماه کرایه را نپرداختهام، زمستان است، چوب کار است، زغال کار است، حیرانم چگونه پوره کنم. در خانههای مردم کار میکنم."
گفتنی است که شماری دیگر از زنان که دنبال کار هستند، حتی این فرصت را هم ندارند؛ زیرا خانوادهها به دلیل وضعیت نامناسب اقتصادی کمتر اقدام به استخدام کارگر میکنند.
یک بانوی دیگر نیز از ولایت کابل، که سرپرستی خانوادهاش را بر عهده دارد، میگوید که فرزندانش از سردی هوا بیمار شدهاند، اما توانایی تداوی آنان را ندارد.
او که نخواست نامش در گزارش ذکر شود، به رادیو آزادی گفت:
"هیچکسی را ندارم که مرا کمک کند، اولادهایم سینهوبغل اند، خانهام دروازه درست ندارد، پرده زدیم، زمستان است، خانهام سایهرخ است، اولادکهایم خنک میخورند، نی خوراک داریم، نی چوب و زغال. ۳ زمستان است که بسیار به سختی تیر میکنم."
فیصل خاموش، سخنگوی وزارت شهدا و معلولین حکومت طالبان، به تاریخ ۱۶ نوامبر در صفحۀ ایکس (توئیتر سابق) نوشته است که این وزارت در پنج ماه گذشته مبلغ ۱۰ میلیارد و ۴۰۹ میلیون افغانی را برای یتیمان، معلولین و بیوههای کشور توزیع کرده است.
اما بسیاری از زنان که سرپرستی خانوادههای خود را به عهده دارند و همچنان شمار زیادی از بیوهها و یتیمان در افغانستان مدعیاند که کمکی دریافت نکردهاند.
بر اساس آماری که وزارت امور شهدا و معلولین حکومت طالبان سال گذشته ارائه کرده بود، ۸۰ هزار زن بیوه و ۳۵۰ هزار یتیم نزد آنان ثبت است.
بیشتر زنان افغان، همسرانشان را در نتیجۀ حوادث، جنگهای سالهای اخیر بین نیروهای جمهوری مخلوع و طالبان، حملات انفجاری و انتحاری و بمبگذاریهای کنار جادهای از دست دادهاند.