رینا امیری، نمایندۀ ویژه ایالات متحده امریکا در امور زنان، دختران و حقوق بشر افغانستان، در حاشیۀ "بیست و دومین نشست مجمع دوحه" گفت که طالبان به دلیل عدم توانایی در همکاری با یکدیگر به سوی سیاست های مخرب حرکت می کنند و در سه سال گذشته نتوانسته اند که خواسته های افغان ها و جامعه جهانی را برآورده سازند.
خانم امیری در سخنرانی این گردهمایی که به روز شنبه در شهر دوحه پایتخت قطر برگزار شد، همچنین گفت که این اولین بار است که بیش از ۲۶ کشور در بیست و دومین نشست مجمع دوحه، در مورد وضعیت زنان و دختران در افغانستان ابراز نگرانی می کنند. به گفته او، اگرچه در این زمینه فشارهای بین المللی بر طالبان وجود دارد، اما طالبان در مسیر ویرانگر قرار دارند.
در این نشست روزا اوتونبایوا، رئیس دفتر هئیت معاونت سازمان ملل متحد برای افغانستان (یوناما) ممنوعیت تحصیل دختران در انستیتوت های طبی در افغانستان از سوی طالبان را محکوم کرد.
این ممنوعیت علاوه بر واکنش های داخلی، واکنش های بین المللی زیاد را نیز برانگیخته است.
نوریه یک دختر أفغان که قبل از ممنوعیت آموزش دختران در پوهنتون ها از سوی طالبان در دسمبر ۲۰۲۲ میلادی، در پوهنځی طب پوهنتون ننگرهار تحصیل می کرد، به رادیو آزادی گفت که تحصیل در انستیتوت طب تنها راه رسیدن به رویاهایش بود که طالبان آن را شکستند:
"خواست من از طالبان این است که حقوق اولیه زندگی را به ما بدهند، به ما اجازه آموزش را بدهند، ما چیز زیادی نمی خواهیم، همۀ امیدهای مان را از دست دادیم و آرزوی تحصیل در نهاد های طبی را از ما نگیرید."
طالبان به دلیل مسدود کردن دروازه های انستیتوت های طبی به روی دختران در افغانستان با موج تازهٔ از انتقاد ها رو به رو شده اند
شینکی کروخیل، نماینده سابق پارلمان و سفیر پیشین حکومت مخلوع أفغانستان در کانادا که در بیست و دومین مجمع دوحه، اشتراک کرده شام دیروز به رادیو آزادی گفت:
«تاکید ما بر این بود که طالبان را تحت فشار قرار دهیم تا دروازه های مکاتب و پوهنتون ها را بروی دختران أفغان باز کنند."
به گفته کروخیل، اگرچه بسیاری از دختران افغان که از آموزش منع شده اند، بطور آنلاین درس می خوانند، اما در کابل و شهرهای بزرگ، عدم دسترسی به انترنت و تلیفون موبایل آموزش آنلاین را برای دختران محدود می کند.
بیست و دومین نشست مجمع دوحه روز شنبه با حضور نمایندگان عالی رتبه و دیپلوماتان بیش از ۱۰۰ کشور جهان در شهر دوحه پایتخت قطر آغاز شد. اگرچه اجندای کار این مجمع روی جنگ در شرق میانه متمرکز است، ولی بعد از ظهر روز شنبه، رینا امیری نمایندۀ ویژه ایالات متحده امریکا در امور زنان، دختران و حقوق بشر افغانستان، زلمی خلیلزاد نماینده سابق ایالات متحده در امور افغانستان، روزا اوتونبایوا رئیس یوناما، ریچارد بنت گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد در أمور حقوق بشر أفغانستان و تعدادی از مقامات حکومت مخلوع افغانستان نشستی را دایر کرده و در مورد قانون جدید امر به معروف و نهی از منکر طالبان گفتگو کردند.
در این قانون که در ماه اکتبر سال جاری تصویب شد، صدا و صورت زنان عورت دانسته شده است.
در این نشست جورجت گانیون معاون سیاسی یوناما در مورد قانون امر به معروف و نهی از منکر طالبان گفت که ملل متحد وضعیت را نظارت کرده و با جزئیات این قانون را در سراسر أفغانستان بطور دقیق مستندسازی میکند.
به گفته او، اگرچه این قانون در همۀ افغانستان تطبیق نشده، ولی در برخی مناطق به شدت اجرا می شود.
از تسلط مجدد رژیم طالبان بر أفغانستان در اگست سال ۲۰۲۱ میلادی، دختران افغان از آموزش بالاتر از صنف ششم منع شده اند، تحصیل دختران و زنان در پوهنتون ها ممنوع شده و اخیراً دختران و زنان أفغان از آموزش در انستیتوت های طبی نیز منع شدند.