این روز در کشورهای مانند افغانستان که مردم در آن از چندین دهه به اینسو با نقضهای گسترده حقوق بشر دچار اند از اهمیت خاصی برخوردار است.
ملل متحد در گزارش روز دوشنبه خود که در آستانهی روز جهانی حقوق بشر نشر کرد گفت، بیش از ۲۱ میلیون زن و دختر در افغانستان زیر حاکمیت طالبان از حقوق اساسی خود محروم شده اند.
شبنم صالحی: افغانستان یگانه کشور جهان است که در آن زنان به گونه سیستماتیک و تدریجی از حقوق تعلیم، تحصیل، حق انتخاب، اشتراک در گردهماییها و حقوق سیاسی محروم شدند
شبنم صالحی استاد پوهنتون و کمیشنر سابق حقوق بشر به این مناسبت به رادیو آزادی گفت که بعد از برگشت طالبان به قدرت زنان افغان همه دستاوردها و حقوق مشروع خود را که در دو دهه گذشته کسب کرده بودند از دست دادند .
وی می گوید که افغانستان یگانه کشور جهان است که در آن زنان به گونه سیستماتیک و تدریجی از حقوق تعلیم، تحصیل، حق انتخاب، اشتراک در گردهماییها و حقوق سیاسی محروم شدند.
«طالبان به محروم ساختن زنان از حقوق اکتفا نکردند، بلکه تمام نهادهای را که بخاطر اعاده حقوق زنان بودند همه را منحل کردند و از طرف دیگر به شکل ارادی ، نهادی که برای تقویت حقوق زنان مانند وزارت زنان ساخته شده بود به یک وزارتی که دارای اجندای ضد زن است تبدیل شد و شما می بینید که از وزارت امر به معروف ونهی از منکر بیشتر از ۱۵۰ حکم ما داریم که اکثریت مطلقش برخلاف زنان است.»
عادله بهرام نظامی: آخرین امیدی که زنان و دختران افغان در افغانستان داشتند، انستیتوت های طبی بود که دروازههای انستیتوت های طبی نیز به رویشان بسته شد
عادله بهرام نظامی یک تن از فعالان حقوق زن نیز با انتقاد شدید از پالیسی های طالبان می گوید که نقض حقوق زنان وخصوصا اقدامات اخیر آنها که آموزش زنان و دختران را در انستیتوت های طبی منع کردند قابل تحمل نیست.
«آخرین امیدی که زنان و دختران افغان در افغانستان داشتند، انستیتوت های طبی بود که دروازههای انستیتوت های طبی نیز به رویشان بسته شد. ما بالای جامعه جهانی صدا میکنیم که لطفاً به وضعیت حقوق بشر درافغانستان توجه جدی داشته باشند."
ملل متحد نیز در اعلامیهی خود میگوید که زنان افغان حقوق خود را به گونه سیستماتیک از دست میدهند و آنها به حمایت جامعه جهانی نیاز دارند.
حکومت طالبان با ادامه وضع محدودیتها هفته گذشته آموزش زنان و دختران در انستیتوتهای طبی، پرستاری ، قابلگی و دیگر رشته های طبی را نیز منع کرد.
ملل متحد میگوید که حکومت طالبان با وضع محدودیت بر کار و آموزش دختران و زنان پالیسیهای تبعیض آمیز دیگری را نیز بر آنها نافذ کرده است.
کار زنان در بسیاری از ادارات دولتی و همه موسسات غیردولتی منع شده بر رفتن آنها به تفریحگاهها ، آرایشگاهها و سفر آنها محدودیت وضع شده است.
به اساس گزارش ملل متحد رهبری طالبان برای محدود کردن فعالیت و کار زنان در افغانستان تاکنون بیش از ۵۰ فرمان صادر کرده است.
طالبان میگویند که حقوق همه اتباع کشور اعم از زن و مرد در چوکات شریعت اسلامی و عنعنات افغانی رعایت میشود ادعایی که برای بسیاری از فعالان حقوق بشر، علمای دین و کارشناسان امور اجتماعی قناعت بخش نیست.