انتونی بلینکن وزیر خارجه ایالات متحده امریکا در کمیتهٔ روابط خارجی مجلس نمایندگان گفت که اگر نیروهای امریکایی برای ۲۰ سال دیگر در افغانستان باقی میماندند، مخالفان ایالات متحده به شمول روسیه خوشحال میشدند.
مایکل مککال، رئیس کمیتهٔ روابط خارجی مجلس نمایندگان، در جریان نشست استماعیه ناوقت شب گذشته، اداره رئیسجمهور بایدن را بهخاطر کشته شدن ۱۳ سرباز امریکایی در انفجار ماه آگست ۲۰۲۱ در میدان هوایی کابل و تخلیه بینظم هزاران افغان که با نیروهای امریکایی همکاری کرده بودند، مقصر دانست.
بلینکن: هر امریکایی که میخواست افغانستان را ترک کند، این فرصت فراهم شد، هزاران افغان در نقاط مختلف جهان جابهجا شدند. همچنان، واشنگتن متعهد است تا افغانهای باقیمانده را نیز منتقل کند
رئیس کمیتهٔ روابط خارجی مجلس نمایندگان، بلینکن را مخاطب قرار داد و گفت:
«شما هشدارهایی پرسونل خود را در مورد سقوط نادیده گرفتید.»
بلینکن در پاسخ گفت که به هر امریکایی که میخواست افغانستان را ترک کند، این فرصت فراهم شد و هزاران افغان در نقاط مختلف جهان جابهجا شدند. همچنان، واشنگتن متعهد است تا افغانهای باقیمانده را نیز منتقل کند.
بلینکن در مورد توافقنامه دوحه وضاحت داد و گفت:
«گفتگوهای بینالافغانی، آتشبس در جریان این گفتگوها، نقشهٔ راه برای آینده افغانستان و همچنان تعهد به خروج از افغانستان تا تاریخ ۳۱ مه و رهایی ۵ هزار زندانی طالبان، از جمله مفاد این توافق بود.»
یکی از اعضای مجلس نمایندگان در ادامهٔ صحبت های بلینکین گفت که در میان این ۵۰۰۰ نفر، افرادی بودند که یا تروریست بودند یا جنگجو که دوباره به میدان های جنگ برگشتند تا علیه حکومت افغانستان، که ما از آن حمایت میکردیم، بجنگند.
بلینکن در پاسخ این موضوع را تأیید کرد. اما وقتی از او پرسیده شد که آیا نمایندگان حکومت افغانستان در مذاکرات صلح حضور داشتند، او پاسخ داد:
«نخیر.»
یکی از اعضای مجلس با صدای بلند گفت: «چرا نمایندگان حکومتی که ما از آن حمایت میکردیم، در این مذاکرات حضور نداشتند؟»
بلینکن در پاسخ گفت:
«نمیتوانم به این سوال پاسخ دهم، زیرا در آن زمان، آنجا نبودم.»
سپس از او پرسیده شد که آیا آینده حکومت افغانستان را در خطر مواجه نکرده اند؟
او این موضوع را تأیید کرد و به اظهارات قبلی جنرال فرانک مککنزی، فرمانده پیشین قومندانی مرکزی امریکا (سنتکام) اشاره کرد و گفت:
« همین گونه است، جنرال مککنزی در جلسهٔ استماعیه خود اشاره کرده بود که توافق دوحه در بخش ساختن اعتماد یک بحران را به میان آورد، همینگونه در مورد آینده حکومت افغانستان و برای امنیت نیروهای امنیتی افغانستان.»
توافق دوحه در ۲۹ فبروری ۲۰۲۰ میان زلمی خلیلزاد به نمایندگی از امریکا و ملا عبدالغنی برادر به نمایندگی از طالبان امضا شد
همچنان از آقای بلنیکن پرسیده شد که ازیک سو مذاکره با طالبان و از سوی دیگر از نیروهای افغان خواسته میشد که مقاومت کنند، آیا این یک تضاد نبود؟ بلینکن پاسخ داد:
«بله، همینگونه بود.»
توافق دوحه در تاریخ ۲۹ فبروری ۲۰۲۰ میان زلمی خلیلزاد به نمایندگی از امریکا و ملا عبدالغنی برادر به نمایندگی از طالبان امضا شد.
زلمی خلیلزاد اکنون گفته است که با انتخاب دونالد ترمپ، زمینه برای اجرای تمام مفاد توافق دوحه فراهم شد.
قرار است ترمپ در تاریخ ۲۰ جنوری به حیث رئیسجمهور ایالات متحده سوگند یاد کند.
او در جریان کمپاین انتخاباتی خود گفته بود که از مقامات مسول در ارتباط خروج نیروهای امریکایی از افغانستان درخواست خواهد کرد که استعفا دهند.
دیموکراتها تأکید دارند که مسئولیت عمده خروج نیروهای امریکایی از افغانستان به عهدهٔ حکومت ترمپ است که در دور اول ریاستجمهوری خود با طالبان توافق صلح امضا کرد.