کمیتۀ بین‌المللی نجات، سال ۲۰۲۵ را برای افغانستان، سالی بحران شدید بشری پیش‌بینی کرده‌است

کمیته بین‌المللی نجات (آی آر سی) ۲۰۲۵ را سالی با بحران شدید بشردوستانه برای افغانستان و ۱۹ کشور دیگر جهان پیش‌بینی کرده‌است.

این کمیته روز چهارشنبه با نشر «فهرست نظارتی سالانه اضطراری» خود که وضعیت ۲۰ کشور جهان را پیش‌بینی کرده گفته که افغانستان در سال ۲۰۲۵ احتمالاً با تشدید بحران بشردوستانه روبه‌رو خواهد شد.

کمیتۀ بین‌المللی نجاتمی گوید که مردم افغانستان با سختی‌های قابل توجه و نیازهای عاجل روبه‌رو اند

سودان، اراضی اشغالی فلسطین و میانمار در صدر این فهرست قرار دارند.

کمیته بین‌المللی نجات افزوده که مردم افغانستان با سختی‌های قابل توجه و نیازهای فوری روبه‌رو هستند.

این کمیته در حالی این هشدار را می‌دهد که زنده‌گی مردم در افغانستان با سختی‌های قابل توجه روبه‌رو است که طالبان پس از به دست گرفتن قدرت محدودیت‌های شدیدی در بخش‌های مختلف از جمله منع کار و آموزش زنان را وضع کرده که بحران اقتصادی و بشردوستانه را در افغانستان وخیم‌تر کرده‌است.

نازنین باشنده شهر کابل یکی از این افغان‌های که مادر هفت اولاد و تنها نان‌آور فرزندان‌اش است، ادعا می‌کند که بنا بر نبود زمینه کار از طریق صنایع دستی ‌و فروش آن با سختی‌های زیادی مبارزه می‌کند. او امروز پنجشنبه ۲۲ قوس به رادیو آزادی گفت:

"هفت اولاد دارم، در شرایط کنونی تمام‌شان بی‌کار هستند و صرف خودم کار می‌کنم که صنایع دستی را انجام می‌دهم و به فروش می‌رسانم و امرار حیات می‌کنیم، واقعاً مشکلات بسیار زیاد است. در این زمستان که افغانستان در این حالت بی‌کاری و بی‌روزگاری که بالای ما آمده به سختی گذاره می‌کنیم و می‌گذرد."

بیش از ۳۰۰ میلیون تن در سراسر جهان به شمول افغانستان به کمک‌های بشردوستانه فوری نیاز دارند

طبق آمار کمیته بین‌المللی نجات (آی آر سی) بیش از ۳۰۰ میلیون تن در سراسر جهان به شمول افغانستان به کمک‌های بشردوستانه فوری نیاز دارند.

چالش‌های اقتصادی، بلایای طبیعی، کاهش کمک‌های بشردوستانه و محدودیت در خدمات ضروری از عوامل این بحران بیان شده‌است.

به‌گفته «آی آر سی» مردم با تهدیداتی برای زنده‌گی در افغانستان مواجه اند که نیاز به حمایت و کمک دارند.

یک نظامی پشین که نظر به حساسیت موضوع نخواست نام‌اش در گزارش ذکر شود ادعا می‌کند که در بیش از سه سال حاکمیت طالبان بی‌کار بوده و وضعیت سختی را تجربه می‌کند.

او به رادیو آزادی گفت:

"یک تن از کارمندان نظامی قبلی بودم و تقریباً مدت ۱۰ سال وظیفه انجام دادم و بعد از تحولات تا فعلاً در حالت بی‌کاری و بی‌سرنوشتی بسر می‌برم و تحولاتی‌که آمد تمام کارمندان را از وظیفه بر کنار کردند."

طالبان همواره گزارش‌‌های نهادهای بین‌المللی را در مورد وضعیت حقوق بشر و بحران بشری در افغانستان، رد کرده اند

خواستیم در مورد نگرانی‌ها از وخیم بودن وضعیت بشردوستانه در افغانستان از ذبیح‌الله مجاهد سخنگوی طالبان بپرسیم، اما او به تماس‌های رادیو آزادی در این مورد پاسخ نداد.

اما حکومت طالبان همواره گزارش‌‌های نشر شده از سوی نهادهای بین‌المللی و سازمان‌های بشردوستانه در خصوص وضعیت حقوق بشر و بحران بشردوستانه در افغانستان را رد کرده و گفته وضعیت در این کشور به حدی‌که بزرگنمایی می‌شود، خراب نیست.

گفتنی‌ست که پیشتر دفتر هماهنگی کمک‌های بشردوستانه سازمان ملل (اوچا) نیز پیشتر از بحران اقتصادی در افغانستان نگرانی کرده و طالبان را بارها به مداخله در نحوه توزیع کمک‌ها و شناسایی دریافت کننده‌گان متهم کرده بود‌، آن‌چه طالبان همواره رد کرده‌اند.