امریکا، بریتانیا، فرانسه، اکوادور، جاپان، مالتا، دنمارک، یونان، پاناما، سیرالئون، گایانا، سوئیس، اسلوانیا و کوریای جنوبی ناوقت روز پنجشنبه در حاشیهٔ نشست شورای امنیت در بارهٔ افغانستان، در بیانیهای مشترکی بار دیگر از طالبان خواستند که فوراً به نقض سیستماتیک حقوق بشر پایان دهد.
آنها تأکید کردند که این اقدامات ممکن است به عنوان آزار جنسیتی تعبیر شود و باید متوقف شود.
دوروتی کامیل شی، معاون نماینده دایمی ایالات متحده در سازمان ملل متحد
دوروتی کامیل شی، معاون نمایندهٔ دایمی ایالات متحده در سازمان ملل متحد این بیانیهٔ مشترک را به خوانش گرفت و افزود:
«بار دیگر از طالبان میخواهیم که فوراً نقض سیستماتیک حقوق بشر، بهویژه سیاستها و عملکردهای تبعیضآمیزی را که برخورداری از حقوق بشر و آزادیهای اساسی زنان و دختران را محدود میکند، متوقف و لغو کنند.»
بهگفتهٔ او اینگونه سوءاستفادهها باید پایان یابد و طالبان باید به تعهدات بینالمللی از جمله اعلامیهٔ جهانی حقوق بشر، کنوانسیون رفع هر نوع تبعیض علیه زنان، کنوانسیون حقوق کودکان و تمام قطعنامههای مربوطهٔ شورای امنیت احترام بگذارد.
در این بیانیهٔ مشترک به ممنوعیت طالبان بر آموزش دختران بالاتر از صنف ششم، پوهنتونها و کار در ادارههای غیر دولتی اشاره شده و آمده که تصویب قانون جدید طالبان به نام امر به معروف و نهی از منکر و ممنوعیت آموزش زنان و دختران در همهٔ انستیتیوتهای طبی از دیگر نگرانیهای این کشورها است.
آنان تأکید کردهاند که مشارکت کامل، برابر، معنیدار و امن زنان و دختران در تمامی بخشهای زندگی عمومی ضروری است.
شهرزاد اکبر، رئیس سازمان حقوق بشری رواداری
متأسفانه طالبان با این پالیسیهای خود به یک مسیر روان است که به انزوای افغانستان میانجامد.»
با این حال، شهرزاد اکبر، رئیس سازمان حقوق بشری رواداری و رئیس پیشین کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان، به رادیو آزادی میگوید اکنون جهان به این نتیجه رسیده که تعامل با طالبان بیفایده است:
«عدم آموزش، کار و محدودیت بر رفتوآمد زنان برعلاوهٔ اینکه بر اقتصاد و آیندهٔ افغانستان تأثیر منفی دارد، اگر جهان هم به این نتیجه رسیده که تعامل با طالبان بیفایده است و نقضها دوام میکند، پس نتیجهٔ آن این است که کمکها کمتر خواهد شد و توجه به افغانستان کاهش خواهد یافت و باز هم وضعیت را بر زنان بدتر خواهد کرد. متأسفانه طالبان با این پالیسیهای خود به یک مسیر روان است که به انزوای افغانستان میانجامد.»
طالبان تا اکنون در مورد بیانیهٔ مشترک شورای امنیت سازمان ملل متحد چیزی نگفتهاند، اما ذبیحالله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان، پیش از این به رسانههای داخلی در افغانستان گفته که بدون حضور نمایندهٔ حکومت سرپرست آنان، فیصلههای این نشست بهگفتهٔ او «عقدهیی بوده و به دور از واقعیت» خواهد بود.
حکومت طالبان همواره مدعیاند که حقوق تمام افغانها را در چوکات شریعت اسلامی تأمین کردهاند، ادعایی که برای جامعهٔ جهانی و افغانها قابل قبول نیست.