وزارت امر به معروف و نهی از منکر روز پنجشنبه، ۱۲ دسمبر در صفحه اکس (تویتر سابق) اعلام کرده که این درخواست در جریان دیداری با مسئولان شماری از رسانههای صوتی و چاپی مطرح شدهاست.
حکومت طالبان پس از بازگشت به قدرت، پخش موسیقی را در رسانهها ممنوع اعلام کرده و بارها این موضوع را به رسانهها ابلاغ کردهاست.
پیش از این، طالبان برخی از رسانهها را در خوست و چند ولایت دیگر به دلیل پخش موسیقی و موسیقی پسزمینه تعطیل کردهاند. طالبان موسیقی را از دیدگاه اسلام حرام میدانند.
به ما گفته میشود که بحث آزادی بیان و رسانهها دیگر تمام شدهاست.
یک تن از خبرنگاران یک رسانه در کابل که نخواست به دلیل حساسیت موضوع ناماش ذکر شود به رادیو آزادی گفت:
«بسیاری نشستها برگزار شده که مسئولان رسانههای ما در آن حضور یافته اند. کسی جرئت مخالفت ندارد و باید شرکت کند. موضوع فقط موسیقی نیست که رسانهیی شدهاست، موارد پنهان زیادی وجود دارند. به ما گفته میشود که بحث آزادی بیان و رسانهها دیگر تمام شدهاست. هیچکس نمیتواند در افغانستان صدای خود را بلند کند.»
یک مسئول رسانهی در لغمان که اکنون رسانهاش بسته شده و او نیز نخواست به دلیل حساسیت موضوع ناماش ذکر شود، به رادیو آزادی گفت: «این فقط مشکل کابل نیست. گاهی از رسانههای کابل موسیقی شنیدهام، اما در ولایات چنین نیست. اگر در ولایات موسیقی از رسانهها پخش شود، تمام مسئولان رسانه به ریاست ولایت احضار میشوند و برخورد شدید با آنان صورت میگیرد. حتی رسانهها بسته میشوند. شش ماه میشود که رسانه ما بسته شدهاست. آن را به کمیسیون تخلفات ارجاع دادهاند و با وجود چندین درخواست ما هنوز بسته مانده است.»
Your browser doesn’t support HTML5
قبلاً مردم خستگی خود را با برنامههای تفریحی رادیوها از بین میبردند، اما اکنون دچار افسردهگی شدهاند.
ادیبالله یکی دیگر از خبرنگاران که اکنون بیکار است، میگوید: «در این سالها هیچ رسانهی اجازه نشر موسیقی نداشته است. برنامههای تفریحی نیز ممنوع هستند، به ویژه در ولایات حتی موسیقی در پسزمینه هم نمیتواند پخش شود. این باعث میشود رسانهها مخاطبان خود را از دست بدهند. قبلاً مردم خستگی خود را با برنامههای تفریحی رادیوها از بین میبردند، اما اکنون دچار افسردهگی شدهاند. پیشتر رسانهها از طریق تبلیغات حمایت میشدند، اما اکنون تبلیغات هم وجود ندارد. من ۱۰ سال در رسانههای ملی و بینالمللی کار کردهام، اما دیگر رسانهی نیست که به من پنج هزار حقوق بدهد تا کار کنم.»
پس از بازگشت طالبان به قدرت، محدودیتهای فراوانی بر رسانهها وضع شده و آزادی رسانهها از طریق فرمانهای مختلف به شدت محدود شدهاست.
قانون جدید امر به معروف و نهی از منکر حکومت طالبان که در ۲۰ اگست نافذ شد، در ماده ۱۷ خود نشر تصاویر موجودات زنده را نیز ممنوع اعلام کردهاست.
این ممنوعیت با واکنشهای گسترده در داخل و خارج از افغانستان مواجه شده، اما طالبان آن را در چندین ولایت اجرایی کردهاند.
خانه آزادی بیان افغانستان در اولین روز ماه قوس سال جاری خورشیدی اعلام کرد که پس از بازگشت طالبان به قدرت، حدود ۲۰ فرمان محدود کننده در برابر فعالیتهای رسانهیی صادر شده و در این مدت بیش از ۳۰۰ رسانه در افغانستان فعالیت خود را متوقف کردهاند.
با این حال، سخنگویان حکومت طالبان گفته اند که به فعالیت رسانهها در چهارچوب شریعت اسلامی و ارزشهای ملی متعهد هستند و دلیل بسته شدن شماری از رسانهها را مشکلات اقتصادی آنها عنوان کردهاند.