پناهجویان افغان در کمپ ابوظبی: جامعه‌ی جهانی به داد ما برسد

اعتراض مهاجران افغان بخاطر آنچه تاخیر در پروسه‌ی انتقال شان به ایالات متحده خوانده اند. (تصویر آرشیف)

پناهجویان افغان در کمپ ابوظبی امارات متحده عربی با انتقاد از تأخیر در پروسه انتقال‌شان به کشورهای مقصد می‌گویند که بدون امکانات، از جمله نبود مراکز صحی و فرصت‌های آموزش برای فرزندان‌شان، در شرایط دشوار شب و روزشان را سپری می‌کنند.

پناهجویان در این کمپ می‌گویند که محیط کمپ برای‌شان شبیه زندان است و بیشتر زنان و کودکان دچار بیماری روانی شده‌اند.

اینجا [کمپ ابوظبی] را به زندان می‌شود تشبیه کرد. حالت ما بسیار خراب است.

یکی از آنان که بنابر حساسیت موضوع نخواست نامش در گزارش گرفته شود، روز شنبه به رادیو آزادی گفت که در این کمپ ۴۶ افغان مانده اند، که با وضعیت نامناسب روبه‌رو هستند.

«در داخل کمپ گشت‌وگذار کرده نمی‌توانیم، حالت روحی و روانی همه خراب است. اکثرشان خانم‌ها و اطفال هستند. مکاتب، کلینیک و مصروفیت نیست. اینجا را به زندان می‌شود تشبیه کرد. حالت ما بسیار خراب است. ما از جامعه جهانی و حقوق بشر خواست ما این است که به داد ما برسد. ما حق تظاهرات و دادخواهی نداریم. وضعیت حالت روحی و روانی اطفال و زنان خیلی قابل تشویش است.»

این پناهجویان که پس از تسلط طالبان در افغانستان در سال ۲۰۲۱ در روند تخلیه به کمپ مهاجرین در ابوظبی انتقال یافته‌اند، با گذشت بیش از سه سال منتظر تعیین سرنوشت‌شان هستند تا به کشورهای دیگر مانند امریکا و کانادا انتقال داده شوند.

کوکان و زنان در کمپ ابوظبی ( تصویر آرشیف)

در عین حال شماری از افغان‌هایی که اخیراً از کمپ مهاجرین در ابوظبی به کشورهای مقصد منتقل شده‌اند، وضعیت پناهجویان در این کمپ را رقت‌بار توصیف می‌کنند.

دو تن از آنان که نخواستند نام‌های‌شان در گزارش ذکر شود به رادیو آزادی گفتند که این کمپ در یک ساحه صنعتی بدون داشتن آب آشامیدنی و حتی ساحه سبز با دیوارهای بسیار بلند اعمار شده است.

«کسانی که در آن کمپ زندگی می‌کنند حالت زندانیان سیاسی را دارند. شرایط طوری است که مشکلات آب و نان است. افرادی زیادی به تکالیف روانی مبتلا شده‌اند. کسانی که کلان‌سال بودند، به دلیل فشارهای روانی وفات کردند. جوانانی بودند که دست به خودکشی زده‌اند. آمار زنان و کودکان افسرده روزبه‌روز زیاد می‌شد که خودم نظاره‌گر آن وضعیت بودم.»

«آن کمپ جای نیست که یک انسان یا یک فامیل حتی برای یک ماه بماند. وضعیت اسفناک حاکم است. من خودم در ابتدای سال ۲۰۲۴ بیرون شدیم. بعد از ما پروسه متوقف شده است. برای اطفال شرایط درس و مکتب مساعد نیست. آزادی وجود ندارد.»

مهاجران افغان در ابوظبی ( تصویر آرشیف)

مسئولان کمپ ابوظبی واکنشی به این گونه ادعاها که پیش از این هم از سوی برخی پناهجویان افغان مطرح شده بود، نداده‌اند.

نگرانی یک نهاد مدافع حقوق بشر در مورد وضعیت پناهجویان افغان در ابوظبی
وضعیت هموطنان ما در کمپ ابوظبی مستلزم این است تا کشورهایی که پرونده مهاجرتی‌شان را پذیرفته‌اند، مثل امریکا و کانادا، کارهای‌شان را در اولویت کارشان قرار بدهند.

در این حال نهاد موسوم به «اتحاد فعالان حقوق بشر افغانستان» با ابراز نگرانی از شرایط دشوار پناهجویان در کمپ ابوظبی خواهان رسیدگی هرچه زودتر کشورهای میزبان و نهادهای حقوق بشری به وضعیت آنان شده است.

فهیم فرواک عضو این اتحاد به رادیو آزادی در این مورد گفت:

«وضعیت هموطنان ما در کمپ ابوظبی مستلزم این است تا کشورهایی که پرونده مهاجرتی‌شان را پذیرفته‌اند، مثل امریکا و کانادا، کارهای‌شان را در اولویت کارشان قرار بدهند. از نظر رفاهی و حقوق اولیه وضعیت‌شان قابل نگرانی است و مسئولان نهادها و کشورها دست به کار شوند تا از بازگشتاندن این‌ها به افغانستان جلوگیری صورت گیرد.»

اتحاد فعالان حقوق بشر پیش از این نیز تأکید کرده که شمار زیادی از این پناهجویان افغان بشمول کارمندان پیشین نظام جمهوری مخلوع، قضات و خبرنگاران در بی‌سرنوشتی رها شده‌اند و در معرض خطر برگشت به افغانستان قرار دارند.

بیشتر در این باره: وضعیت پناهجویان افغان در کمپ ابوظبی؛ «بسیاری از پناهجویان به افسرده‌گی روانی مبتلا شده اند»

تلویزیون سی‌ان‌ان، در ماه می سال قبل گزارش داده بود که حدود ۲۰ هزار افغان پس از سقوط کابل در ماه اگست ۲۰۲۱ در روند تخلیه از افغانستان به کمپ‌های مهاجران در امارات متحده عربی منتقل شدند.

هرچند دولت‌های کانادا و امریکا بیشتر این افراد را به این دو کشور منتقل کردند، اما برخی‌های‌شان هنوز هم در این کمپ‌ها در بی‌سرنوشتی به‌سر می‌برند.

ین در حالی است که پناهجویان افغان در پاکستان نیز از چالش‌ها و تأخیر در طی مراحل پرونده‌های‌شان نگران هستند.

شماری دارندگان کیس‌های «اس‌آی‌وی»، «پی یک» و «پی دو» در پاکستان حدود یک هفته قبل با فرستادن نامه سرگشاده به حکومت امریکا خواستار تسریع پروسه طی مراحل پرونده‌ها و انتقال هرچه زودتر شدن به ایالات متحده امریکا شدند.