در ادامه برخی از محدودیت ها بر آزادی های شخصی و اجتماعی مردم در افغانستان ،حکومت طالبان اینبار برای جلوگیری از اجرای برخی رسم و رواجهای که آن را «ناپسند و مخالف شریعت» خوانده طرزالعملی را تصویب کرده است.
اداره امور طالبان روز یکشنبه پانزدهم دسمبر در اعلامیه ء گفته که این طرح براساس دستور هبت الله آخندزاده، رهبر طالبان در نشست مشترکی با حضور مقام های چندین وزارت طالبان نهایی و تصویب شده است.
گفته شده که نماینده های وزارت های امر به معروف و نهی از منکر، عدلیه، اطلاعات و فرهنگ، تحصیلات عالی، معارف و ستره محکمه حکومت طالبان در تصویب این طرز العمل شرکت داشته اند.
در ادامه آمده که ابتدا در این نشست در مورد رواج های ناپسند و رسوم مبتنی بر اسراف در جامعه افغانی رایج است در مخالفت با شریعت قرار دارد بحث شده است .
اعلامیه افزوده سال هاست که مردم با شرایط بد اقتصادی در بسیاری از مناطق افغانستان از پیامدهای اخلاقی و اجتماعی این رسم و رواج ها رنج می برند و نمی توانند،بدون مداخله حکومت آن را از بین ببرند.
حکومت طالبان اما مشخص نساخته که کدام موارد رسم و رواج ها نا مطلوب و به گفته آنان در تضاد با شریعت قرار دارند.
شماری از فعالان حقوق بشر با نگرانی در این مورد می گویند که طالبان باید واضح میساختند که چه قوانین خلاف فرهنگوعنعنات مردم است که باید تغییر کند.
آمنه علیزاده یکی از زنان معترض در این باره به رادیو آزادی گفت :« همه رسم و رواج مردم افغانستان مطابق فرهنگ افغانستان و دین مقدس اسلام است .طالبان میخواهد چی را اسلامی بسازد و تغییر دهد .باید واضح میساختند که چه قوانین خلاف فرهنگوعنعنات مردم است که باید تغییر کند .»
نفیسه بهار فعال حقوقبشر معتقد است که چنین سیاست هایی با هدف تحمیل ایدئولوژی طالبان بر جامعه افغانستان و محدود کردن آزادی های فردی و اجتماعی است.او در صحبت به رادیو آزادی گفت :
«فرهنگ ،آداب رسوم،رواج های مختلف در جامعه سنتی افغانستان بر گرفته شده از قوانین و شریعت اسلام است.محدود ساختن بیشتر فضای زندگی بر مردم افغانستان عمر حاکمیت طالبان را کوتاه تر میکند».
پتونی تایشمن فعال حقوق زنان با نگرانی از مبهم بودن این طرزالعمل که آن را احتمالی از ممنوعیت های تازه می پندارد در مورد ممنوعیت های که تا کنون طالبان وضع کرده نیز به رادیو آزادی گفت :
«محدودیت های که طالبان وضع کرده ،بیانگر عمق دشمنی این گروپ با هر نوع آزادی است.این نوع محدودیت های غیر انسانی که پیوسته افزایش میابد.در دنیا بی سابقه است .و تلاش طالبان برای کنترول کامل زندگی اجتماعی و فرهنگی مردم افغانستان است .»
این در حالیست که گزارشهای سازمانهای حقوق بشر حاکی از آن است که طالبان در سه سال گذشته برخی از سختترین محدودیتها را بر شهروندان افغان - بهویژه زنان - اعمال کردهاند.
پیش از این در قانون امر به معروف و نهی از منکر حکومت طالبان که در ماه اگست امسال اعلام شد محدودیت های شدید بر طرز پوشش زنان وضع شد و صدای آنان نیز عورت خوانده شد.
در تازه ترین مورد هبتالله آخندزاده، رهبر طالبان، در سوم دسمبر در فرمانی تمام انستتیوت های طبی را به روی دختران مسدود کرد.