علت آمار بلند رویدادهای ترافیکی در افغانستان چه بوده می‌تواند؟

مردان افغان پس از تصادف در شاهراه کابل-کندهار در غزنی، در ۱۹ دسامبر ۲۰۲۴ یک بس مسافربری آسیب‌دیده را که در بیرون اداره ترافیک نگهداری می‌شد، بازرسی می‌کنند.

بسیاری از مردم در افغانستان می‌گویند که دلیل اصلی آمار بلند حادثات ترافیکی در شاهراه کابل - کندهار مشکلات و تخلفاتی اند که حتی با گذشت سال‌ها حل نشده اند. دیروز (چهارشنبه) در غزنی در اثر برخورد دو موتر مسافربری با یک تانکر و یک موتر نوع باربری، بیش از 50 تن جان باختند و بیش از 60 تن دیگر زخمی شدند.

هر دو رویداد شام روز چهارشنبه در فاصلۀ حدود 15 کیلومتری یکدیگر، یکی در شهباز، مرکز غزنی و دیگر آن در منطقۀ نانی ولسوالی اندر این ولایت رخ داد.

رانندگی نادرست رانندگان، دوم مدیریت نکردن شرکت‌ها، سوم بی‌اعتنایی وزارت فواید عامه در مورد ترمیم جاده‌ها

شفاخانۀ ایمرجنسی در کابل گفته است که در نخست ۲۱ زخمی این حادثات به این شفاخانه منتقل شدند که پس از آن چند زخمی دیگر را با وضعیت وخیم دریافت کردند که در بخش عاجل این شفاخانه تحت درمان قرار دارند.

بیشتر در این باره: دو حادثه ترافیکی مرگبار در شاهراه کابل-کندهار جان ۵۲ تن را گرفت

محمد نبی افغان که پیش از این معاون شورای ترانسپورت زمینی در شاهراه کابل - کندهار بود، به روز چهارشنبه در بارۀ دلایل بالا بودن آمار رویدادهای ترافیکی به رادیو آزادی گفت: "رانندگی نادرست رانندگان، دوم مدیریت نکردن شرکت‌ها، سوم بی‌اعتنایی وزارت فواید عامه در مورد ترمیم جاده‌ها، این همه باعث شده که این قسم حوادث اتفاق بی‌افتند."

شماری از افغانان شاکی اند که برخی از رانندگان موترهای مسافربری از مواد مخدر مصرف می‌کنند که به گفتۀ آنان، این موضوع نیز نقش عمده در افزایش حادثات ترافیکی داشته است.

یک رویداد ترافیکی در ولایت فراه (تصویر آرشیف)

برای ما کاملاً ثابت شده که علت اساسی این حوادث ترافیکی بی‌احتیاطی رانندگان می‌باشد

از سوی دیگر عبدالودود خیرخواه، مدیر پلان و پالیسی عمومی ریاست ترافیک حکومت طالبان به روز چهارشنبه گفته است که علت بیشتر حوادث ترافیکی بی‌احتیاطی رانندگان است.

او گفت: "برای ما کاملاً ثابت شده که علت اساسی این حوادث ترافیکی بی‌احتیاطی رانندگان می‌باشد، دلیلش این است، زمانی که رانندگان از جاده‌های مرکزی یعنی از مسیرهایی که تحت مراقبت پولیس ترافیک قرار دارند، خارج می‌شوند و یا هم از شهر کابل خارج می‌شوند تا اینکه وارد دروازۀ ولایتی می‌شوند، هیچ نوع پابندی به قوانین و مقررات ترافیکی ندارند، قانون را نقض می‌کنند و این کار سبب رویدادهای ترافیکی می‌شود."

وزارت ترانسپورت و هوانوردی طالبان روز گذشته از تعلیق فعالیت دو شرکت ترانسپورتی در پیوند به آخرین حوادث ترافیکی خبر داد.

Your browser doesn’t support HTML5

ده ها کشته در دو رویداد ترافیکی در غزنی

وزارت داخلۀ طالبان نیز در واکنش به رویدادهای ترافیکی اخیر از رانندگان خواسته که از احتیاط کامل کار گیرند.

عبدالمتین قانع، سخنگوی این وزارت به روز چهارشنبه در یک پیام ویدیویی از قول رهبری وزارت داخلۀ طالبان گفت: "از تمام شرکت‌های ترانسپورتی و رانندگان تقاضا می‌شود در هنگام تردد از احتیاط کامل کار گیرند تا در آینده از وقوع چنین حوادث تلخ جلوگیری شود. در صورت تخلف هر گونه مسئولیت در قبال وقوع این گونه حوادث به عهدۀ شرکت‌های ترانسپورتی و رانندگان مربوطه خواهد بود."

شاهراه کابل- کندهار هر از گاهی گواه این گونه رویدادهای ترافیکی می‌باشد.

این همان شاهراهی است طالبان در بیست سال قبل از حاکمیت دوباره‌شان در زمان نظام جمهوری مخلوع بیشتر پل و پلچک‌های آن را بمب‌گذاری می‌کردند و هر از گاهی با مسدود کردن راه، افراد را به اتهام همکاری با حکومت وقت از موتر پائین می‌کردند.

برخی از آگاهان می‌گویند، هر چند این جاده از سوی وزارت فواید عامۀ طالبان بازسازی می‌شود، اما به گفتۀ آنان، معیارهای ساخت و ساز در روند بازسازی آن در نظر گرفته نمی‌شود.