رویدادهای ترافیکی در افغانستان "پنج برابر افزایش یافته"

تصویر از حادثۀ ترافیکی چهارشنبه شب در شاهراه کابل-کندهار

سازمان صحی ایمرجنسی می‌گوید که پس از حاکمیت دوباره طالبان در افغانستان رویدادهای ترافیکی در این کشور پنج برابر افزایش یافته است.

این سازمان بشردوستانهٔ صحی روز پنج‌شنبه «۱۹ دسمبر» با نشر گزارشی هرچند در مورد رویدادهای مربوط به سال ۲۰۲۱ چیزی نگفته، اما افزوده است که از ماه مارچ ۲۰۲۲ تا مارچ ۲۰۲۴، بر اساس تخمین‌های ثبت شده، در رویدادهای ترافیکی ۷۸،۵ درصد افزایش به میان آمده است.

ایمرجنسی افزوده است، در این مدت آمار این رویدادها از ۲،۶۶۲ به ۵،۵۲۰ رویداد افزایش یافته است.

در گزارش افزوده شده که این رویدادها که در نتیجهٔ واژگون شدن موتر از سرک، چپه شدن موتر، تصادف با دیوارها و یا سقوط به دریاها به میان آمده اند، علت آن خراب بودن وضعیت سرک، سرعت بلند، رانش زمین در راه و عدم رعایت مقررات سرک بوده است.

سازمان صحی بشردوستانهٔ ایمرجنسی که از سال ۱۹۹۴ به هدف ارائهٔ خدمات صحی و جراحی رایگان برای قربانیان بی‌بضاعت جنگ و ماین‌ها تأسیس شده و در افغانستان فعالیت‌اش را از سال ۱۹۹۹ آغاز کرده، این معلومات را در حالی منتشر می‌کند که در برخی از مناطق افغانستان در طی این دو روز نیز برخی از رویدادهای مرگبار ترافیکی رخ داده‌است.

شب گذشته در سالنگ جنوبی در یک رویداد ترافیکی در نتیجهٔ واژگون شدن موتر از سرک و چپه شدن آن، دو تن جان باختند و سه تن دیگر زخم برداشته اند.

بیشتر رویدادهای ترافیکی در افغانستان در نتیجهٔ تصادف رودرروی وسایط نیز رخ می‌دهد.

ناوقت روز چهارشنبه در شاهراه کابل-کندهار در مناطق مربوط به ولایت غزنی بر اثر دو رویداد ترافیکی که از هم حدود ۱۵ کیلومتر فاصله داشتند، ۵۲ تن کشته و بیش از ۶۰ تن زخمی شده‌اند.

در اعلامیهٔ ایمرجنسی آمده که ۲۱ زخمی این رویداد به شفاخانهٔ آن‌ها در کابل انتقال داده شده‌اند.

در همین حال، حسیب‌الله مختار، رئیس عمومی پولیس ترافیک حکومت طالبان در صحبت با رسانه‌های داخلی گفته است که این رویدادها بیشتر به علت بی‌توجهی راننده‌گان، سرعت بلند و عدم رعایت قوانین ترافیکی رخ داده‌است.

اعضای خانوادهٔ یکی از قربانیان این رویدادها که نخواست به علت حساسیت موضوع نام‌اش در گزارش گرفته شود، در بخش کاهش رویدادهای ترفیکی از بی‌توجهی طالبان انتقاد می‌کند.

Your browser doesn’t support HTML5

۵۲ کشته و بیش از ۷۰ زخمی در شاهراه کابل-کندهار

"شرکت‌ها به راننده‌ها گفته اند که باید در طول سه ساعت خود را برسانند، آن‌ها طوری موتر را می‌رانند که طیاره باشد، حکومت کنترل نمی‌کند، نه در توان‌شان است و نه هم می‌کنند، سرک قبلی را دونیم متر کوچک کردند، قبلاً سه موتر عبور می‌کرد، اکنون دو موتر عبور کرده نمی‌تواند."

او به رادیو آزادی گفت: "شرکت‌ها به راننده‌ها گفته اند که باید در طول سه ساعت خود را برسانند، آن‌ها طوری موتر را می‌رانند که طیاره باشد، حکومت کنترل نمی‌کند، نه در توان‌شان است و نه هم می‌کنند، سرک قبلی را دونیم متر کوچک کردند، قبلاً سه موتر عبور می‌کرد، اکنون دو موتر عبور کرده نمی‌تواند."

اما روز پنج‌شنبه وزارت ترانسپورت و هوانوردی حکومت طالبان در واکنش به رویدادهای ترافیکی در غزنی از توقف فعالیت دو شرکت ترانسپورتی خبر داد، اما نام این شرکت‌های ترانسپورتی را مشخص نکرده‌است.

تصویر آرشیف از یک حادثۀ ترافیکی در کابل

خبرنگاران در غزنی به رادیو آزادی گفته اند که موترهای مسافربری یاد شده، مربوط به شرکت‌ها میرویس نیکه و بهمن بوده‌اند.

در همین حال عبدالجبار که از شاهراه‌های مختلف افغانستان سفر می‌کند و به‌گفتهٔ خودش شاهد بسیاری از رویدادهای ترافیکی بوده، علت رویدادهای ترافیکی را به رادیو آزادی چنین بیان می‌کند: "یکی سرعت زیاد و غیر مسلکی بودن راننده‌ها و دیگر خرابی شاهراه‌ها که مثلاً تخریبی و مشکلات دارد، سوم این‌که در شاهراه‌ها علامات ترافیکی وجود ندارد، حتی در شهرهای ما وجود ندارد و بیشتر سرک‌ها تنگ هستند و وسیع نیستند."

پیش از این برخی از افغان‌ها در صحبت با رادیو آزادی شکایت کرده بودند که برخی از راننده‌گان موترهای بزرگ مسافربری از مواد مخدر نیز استفاده می‌کنند که به‌گفتهٔ آن‌ها این کار نیز در افزایش رویدادهای ترافیکی نقش عمدۀ داشته است.