گزارش‌گران بدون مرز از بسته شدن ۱۲ رسانه توسط طالبان در ۲۰۲۴ خبر داد

تصویر از آرشیف

سازمان گزارش‌گران بدون مرز (آر اس اف) از مسدود شدن ۱۲ رسانه دولتی و خصوصی در کمتر از یک سال در افغانستان خبر داده‌است.

این سازمان در بیانیه‌ای که ناوقت روز پنجشنبه «۱۹ دسمبر» منتشر کرده، گفته است که طالبان در آخرین اقدام در راستای خاموش کردن صدای رسانه‌ها به تلویزیون آرزو یورش برده و فعالیت این رسانه را متوقف و برخی از کارمندان آن را بازداشت کرده‌است.

برخی مسئولان تلویزیون آرزو و تعدادی از خبرنگاران که در یک سال گذشته توسط طالبان بازداشت شده‌اند، می‌گویند که وضعیت رسانه‌ها در افغانستان به شدت وخیم شده و خبرنگاران هر روز بدون دلیل بازداشت می‌شوند.

این سازمان در بیانیه‌ای که ناوقت روز پنجشنبه «۱۹ دسمبر» منتشر کرده، گفته که طالبان در آخرین اقدام در راستای خاموش کردن صدای رسانه‌ها به تلویزیون آرزو یورش برده، نشرات آن را متوقف و تعدادی از کارمندان آن را بازداشت کرده‌است.

«آر اس اف» این اقدام طالبان را محکوم کرده و خواستار آزادی فوری خبرنگاران از زندان‌های طالبان شده‌است.

سازمان خبرنگاران بدون مرز

سلیا مرسیه، رئیس واحد آسیای جنوبی سازمان گزارش‌گران بدون مرز گفته که در ماه‌های اخیر اقدامات به‌گفته او "ایدیولوژیک و سرکوب‌گرانه" طالبان با رسانه‌ها در افغانستان شدت یافته است.

او با تأکید بر این‌که در پی این برخورد رسانه‌ها یکی پی دیگری تعطیل شده‌اند، افزوده که "یورش وحشیانه طالبان به تلویزیون آرزو در کابل نشان داد که حتی رسانه‌های مستقر در پایتخت نیز از سرکوب آن‌ها مصون نیستند."

"یورش وحشیانه طالبان به تلویزیون آرزو در کابل نشان داد که حتی رسانه‌های مستقر در پایتخت نیز از سرکوب آن‌ها مصون نیستند."

در همین حال مسئولان تلویزیون آرزو و شماری از خبرنگارانی‌که در یک سال اخیر توسط طالبان بازداشت شده‌اند می‌گویند که محدودیت‌ها بر کار خبرنگاران در افغانستان هر روز بیشتر می‌شود.

نورآقا شریفی عضو کمیته رهبری تلویزیون آرزو در صحبت به رادیو آزادی گفت: "هنوز از سرنوشت شش کارمند تلویزیون آرزو خبری در دست نیست، ما شدیداً نگران وضعیت آن‌ها و بقیه همکاران خود در کابل و ‌مزار هستیم که زیر تهدید جدی طالبان قرار دارند. باور ما اینست که آن‌ها کار مسلکی خود را انجام می‌دانند و اتهاماتی‌که بر آن‌ها وارد شده همه واهی است."

یک خبرنگار افغان باشنده شهر کابل که به دلیل حساسیت موضوع نخواست نام‌اش در گزارش ذکر شود ‌و به شرط تغییر صدایش به رادیو آزادی گفت: "من خودم شاهد بازداشت بودیم، بخاطر چیزی‌که واقعیت بوده را گفتیم ‌بعدش اخطاریه‌ها دریافت کردیم. خبرنگاران امروز مجبور می‌شوند خودشان دست به خودسانسوری بزنند، درحالی‌که یک سانسور جدی از طرف گروه حاکم هم بالای رسانه‌ها وجود دارد. خبرنگاران به امید این‌که این چالش‌ها را پشت سر بگذرانند و حد اقل یک فیصد از آزادی بیان هم که است خاموش نشود و این کاروان ادامه داشته باشد."

سلیا مرسیه، رئیس واحد آسیای جنوبی سازمان گزارش‌گران بدون مرز همچنان افزوده که محدودیت‌ها بر رسانه‌ها در افغانستان در پی توشیح قانون امر به معروف و نهی از منکر افزایش یافته است.

این سازمان با اشاره به ممنوعیت نشر و پخش تصاویر «موجودات زنده» در قانون امر به معروف و نهی از منکر طالبان، گفته که نشرات ۷ تلویزیون در ولایات مختلف متوقف شد و سپس تعطیلی شبکه‌های تلویزیونی به ۱۲ مورد رسید.

بر اساس گزارش «آر اس اف»، برخی از رسانه‌های محلی که به دلیل پخش موسیقی یا تصاویر «موجودات زنده» تعطیل شده بودند، پس از تعهد به اجتناب از چنین محتوایی اجازه یافتند فعالیت خود را از سر بگیرند که به گفته این سازمان، این موضوع نقض آزادی بیان است.

تصویر از آرشیف

این سازمان بر آزادی بی‌قید و شرط همه خبرنگاران بازداشت شده تأکید کرده و گفته است که ارائه اطلاعات بی‌طرفانه به مردم حق رسانه‌های افغانستان است. همچنین از طالبان خواسته است تا به رسانه‌ها اجازه دهد تا بر اساس استانداردهای پذیرفته شده بین‌المللی گزارش‌دهی کنند.