با سرد شدن هوا تولید گُر در ننگرهار گرم می شود

یک کارخانه تولید گر، ننگرهار

با سرد شدن هوا بازار وتولید گُر در ولسوالی کامه ولایت ننگرهار گرم می شود.

شماری از مالکان کارخانه های گُرمی گویند که مردم از مناطق مختلف به این ولسوالی آمده و گُر سفارش می دهند.

اما به گفته آنان کار و بار شان مثل سابق پر رونق نیست.

شماری از علاقه مندان خوردن گر و شرینی می گویند، که آنها از مناطق دور بخاطر گر فرمایشی که همراه با میوه خشک تهیه می شود به ولسوالی کامه می روند.

این روزها، ولسوالی کامه ولایت ننگرهار مرکز تولید گر است.

این ولسوالی درفصل بهار به خاطر داشتن شیریخ مشهوراش میزبان سیاحان است و با آغاز فصل زمستان آتش کارخانه های گرسازی روشن شده و بازارهای گر خالص گرم می شود.

شماری از مردم به این ولسوالی رفته و برای خود و دوستان شان گرتازه فرمایش می دهند.

برخی از کارخانه داران گرسازی می گویند، که هرچند به دلیل مشکلات اقتصادی امسال فروش« گر تازه » کاهش یافته وبازار آن رونق سال های قبل را ندارد،اما می توانند که با عاید آن زندگی شان را پیش می برند.

روح الله مسئول یک کارخانه گر سازی می گوید که گر از شربت خالص نیشکر ساخته می‌شود.

[ مهمانان دیگر مناطق کابل و ولایات می آیند اینجا گُر تهیه کنند کار خوب است زیاد بد نیست گُر ما خالص از شربت نیشکر تهیه شده محیط پاکی برایش ایجاد کردیم همه کار در مقابل مردم صورت میگیرد، علاوه بر این، مردم با ما مصروف هستند، کار آنها نیز انجام می شود.]

به گفته روح‌الله، قیمت یک سیر«هفت کیلو» گر تازه امسال بین پنجصد تا پنجصد و پنجاه افغانی است که به گفته او سال گذشته این قیمت اندکی بالاتر بود.

او افزود که درحال حاضر درتمام ولسوالی کامه ممکن بین ۶۰ تا۷۰ کارخانه گر سازی فعالیت دارد که درهرکدام آن حدود هفت تا ده نفر کارمی کند.

مسئولین این کارخانه ها تخمین می کنند که امسال دراین ولسوالی درتناسب به دیگر مناطق حاصلات نیشکر زیاد باشد و ممکن تا سه ماه آینده کارخانه های گرسازی از شربت نیشکر فعال باشد.

آنان می گویند، که روزانه به گونه اوسط درهرکارخانه بین پنجاه تا هفتاد سیرگر تولید شده و درمارکیت های ولایت ننگرهار برای فروش عرضه می گردد.

شمس الرحمن که از کندهار به ننگرهار و به ولسوالی کامه رفته است، میگوید هرسال درموسم نیشکر به کامه میاید و دراین جا برای خانواده اش گر فرمایشی میسازد ، گری که برخی مردم درآن بادام ،پسته ، ممپلی ، چهارمغز و دیگر میوه های خشک مغزدار را مخلوط می کنند.

شمس الرحمن به رادیوآزادی گفت :

«ما به ولسوالی کامه ننگرهار آمده ایم ، اینجا بسیارخوب جای میله است ، وقت گر است ،آنها برای ما گر میسازند، ما برایشان چهارمغز ، بادام آورده ایم، آنها برای ما در گر گد میکنند و گر پاک و فرمایشی از آن ساخته می شود»

صداقت علاقه مند دیگر گر تازه که از شهر جلال آباد به این ولسوالی برای خریدن گر تازه آمده است به رادیوآزادی گفت :

«ما هرسال دراین فصل میایم ، گر میسازیم ، گر کامه بسیار مشهوراست، در این شب و روز فصل بسیار خوب است ،موسم میله است ،مردم زیاد به کامه میایند، حرف دیگر از گر کامه است که بسیار گر پاک است هیچ چیزی دیگر همرایش گد نمیشود ،بلکه گر پاک است من خودم گر خریداری کردم »

گر کامه درافغانستان ازشهرت خوب برخودار است که به ویژه با آمدن زمستان بیشتر مردم تلاش می کنند تا این گر را خریداری کنند.

شماری از تاجران گر می گویند، که با گر ولسوالی کامه میوه های خشک مختلف مغزدار مخلوط شده و به شکل تحفه حتی به امریکا و اروپا برده می شود.

اما آنها می گویند که اگر حکومت طالبان بر واردات گر پاکستان ممنوعیت وضع کند ، با تولیدات شان بازارها هم رونق بیشتر پیدا می کند.