نشست کابینه حکومت طالبان در کندهار ادامه دارد

مقامات طالبان ، آرشیف

نشست کابینه حکومت طالبان برای چهارمین روز متوالی در کندهار همچنان جریان دارد و قرار است فردا نیز ادامه یابد.

منابع آگاه از این نشست در ولایت کندهار به رادیو آزادی گفته‌اند که از چهار روز گذشته بحث ها در این نشست میان رهبر و مقامات طالبان درباره چگونگی ادامه فعالیت‌ نهادهای خارجی در افغانستان جریان دارد.

این منابع همچنان گفتند که صحبت‌ ها مبنی در مورد اینکه فعالیت این نهادها در افغانستان به‌طور کامل متوقف شود یا فعالیت‌های شان از طریق نهادهای داخلی و مطابق خواسته‌های حکومت طالبان ادامه یابد، متمرکز بوده است.

منابع حکومت طالبان در کندهار نیز این نشست را تأیید کرده‌اند اما می‌گویند که جزئیات کامل آن پس از پایان نشست منتشر خواهد شد.

از چهار روز پیش مقامات حکومت طالبان جلسات، گفتگوها و تبادل نظرهایی را درباره چگونگی ادامه فعالیت‌ نهادهای خارجی در افغانستان آغاز کرده‌اند.

منابع آگاه از این نشست‌ها در ولایت کندهار به رادیو آزادی گفتند که طی چهار روز گذشته میان رهبر طالبان و اعضای کابینه درباره چگونگی فعالیت نهادهای خارجی در افغانستان بحث و گفتگو جریان داشته است.

این منابع که به دلیل حساسیت موضوع نمی‌خواهند نام و صدایشان منتشر شود، می گویند که تاکنون شرایطی مطرح شده که یا فعالیت نهادهای خارجی به‌طور کامل در افغانستان متوقف شود یا فعالیت‌هایشان از طریق نهادها و موسسات داخلی انجام شود و این موسسات داخلی باید گزارش فعالیت‌های خود را مطابق خواسته‌های حکومت طالبان ارائه دهند.

منابع افزوده‌اند که «نهادهای بین‌المللی فقط در کابل دفاتر داشته و فعالیت کنند و در سایر ولایات فعالیت‌ها باید از طریق موسسات داخلی انجام شود، موسساتی که مجوز وزارت اقتصاد را داشته باشند و معیارهای حکومت را بپذیرند.»

این منابع ادعا می‌کنند که حکومت طالبان می‌خواهد علاوه بر «نظارت جدی» بر این موسسات، برخی افراد حکومتی را نیز در آن‌ها استخدام کند.

ذبیح‌الله مجاهد سخنگوی حکومت طالبان به پرسش‌های رادیو آزادی در این مورد پاسخ نداد، اما در گذشته ادعاهای مشابه را رد کرده بود.

یکی از منابع حکومتی در ولایت کندهار در گفتگو با رادیو آزادی برگزاری این نشست‌ها را تأیید کرده و گفت که این جلسات به‌عنوان «سمینار چندروزه» برگزار شده و در آن درباره موضوعات مختلف بحث شده است.

این منبع نیز به دلیل حساسیت موضوع و به شرط عدم افشای نام و صدایش گفت که جزئیات کامل پس از پایان نشست ارائه خواهد شد.

در همین حال برخی کارمندان نهادها و سازمان‌های بین‌المللی به رادیو آزادی می‌گویند که از هفته گذشته برخی مدیران دفاتر آن‌ها به کندهار سفر کرده‌اند.

یکی از کارمندان برنامه جهانی غذا (دبلیو-اف-پی) که نخواست نامش در گزارش ذکر شود به رادیو آزادی نوشت که تعدادی از مدیران ارشد دفتر مرکزی آن‌ها نیز به همین دلیل به آن ولایت رفته‌اند.

همچنان برخی کارکنان نهادهای خارجی که نمی‌خواهند نامشان در گزارش ذکر شود و به شرط تغییر صدای شان به رادیو آزادی گفتند که اگر فعالیت نهادهای بین‌المللی متوقف یا اختیارات آن‌ها به موسسات داخلی واگذار شود این تصمیم تأثیر منفی بر وضعیت افغان‌هایی خواهد داشت که به کمک این نهادها نیازمند هستند.

یکی از کارمندان صندوق کودکان ملل متحد (یونیسف) و یکی از کارمندان سازمان حمایت از کودکان (سیف دچلدرن) به رادیو آزادی گفتند:

«موسسات داخلی تحت نظارت طالبان هستند و آن‌ها می‌توانند افراد خود را در این موسسات استخدام کنند. این باعث تغییر در سیاست‌ها می‌شود و کمک‌ها را به مناطقی می‌برند که افراد خودشان حضور دارند، نه به افراد مستحق. این یک ضرر بزرگ برای مردم افغانستان خواهد بود، چون بودجه‌ای که از طرف نهادهای بین‌المللی مشخص شده، در محل مناسب مصرف نمی‌شود.»

وی افزود :

«اگر این اتفاق بیفتد، تأثیر منفی بر اقتصاد افغانستان و همچنین زندگی مردمی که از این موسسات کمک دریافت می‌کنند خواهد داشت. ما منتظریم ببینیم تصمیم نهایی چه خواهد بود، اما اگر چنین تصمیمی گرفته شود، بدون شک منفی خواهد بود.»

دفتر هماهنگی کمک‌های بشردوستانه سازمان ملل متحد (اوچا) به تاریخ ۲۹ قوس گزارش داد که در ماه نوامبر، در افغانستان ۱۶۴ مورد از رویدادهایی را ثبت کرده که به گفته این نهاد باعث اختلال در روند ارائه کمک‌ رسانی شده است.

به باور اوچا، این آمار نسبت به یک ماه قبل ۵۶ درصد افزایش را نشان می‌دهد.

اوچا همچنین افزوده است که ۹۹ درصد از این مداخلات به طالبان نسبت داده می‌شود.

این گزارش‌ها در حالی منتشر می‌شوند که پیش‌تر در سال ۲۰۲۲، بسیاری از موسسات به دلیل ممنوعیت کار زنان افغان در نهادهای خارجی و سازمان‌های غیردولتی توسط طالبان فعالیت خود را متوقف کردند.

همچنان در واکنش طالبان در پیوند به آتش زدن قرآن کریم از سوی برخی از افراد در سویدن ،کمیته سویدن در افغانستان مسدود شد.

کمیته سویدن حدود یک ماه پیش اعلام کرد که فعالیت‌های خود را در افغانستان متوقف کرده و برنامه‌هایش را به کمیته ناروی (NAC) واگذار کرده است.

گفتنی‌است که نزدیک به یک ماه پیش در اکثر ولایات جنوبی و برخی دیگر از مناطق افغانستان، صنف‌های محلی یونیسف نیز بسته شدند.

تاکنون تعداد دقیق نهادهای خارجی فعال در افغانستان مشخص نیست.

عبدالرحمن حبیب سخنگوی وزارت اقتصاد طالبان به پرسش‌های رادیو آزادی در این مورد پاسخی نداد، اما او قبلاً در سال ۱۴۰۲ در یک

نشست خبری گفته بود که ۲۷۳ نهاد خارجی و ۲۰۲۱ موسسه داخلی در این وزارت ثبت شده‌اند.

از این تعداد، ۴ نهاد خارجی و ۲۱۶ موسسه داخلی که همه غیردولتی بودند توسط حکومت طالبان منحل شدند.