دیدار نماینده خاص پاکستان برای افغانستان با سراج الدین حقانی و امیر خان متقی؛ بر تقویت روابط تأکید شد

دیدار محمد صادق خان، نماینده خاص پاکستان برای افغانستان با سراج الدین حقانی، سرپرست وزارت داخله‌ی حکومت طالبان

پاکستان پس از تنش‌های طولانی و روابط پرچالش با حکومت طالبان، هیئتی را به افغانستان فرستاده است.

نمایندهٔ ویژهٔ پاکستان برای افغانستان روز سه‌شنبه، ۴ ماه جدی در صفحهٔ ایکس (توییتر) خود نوشت که همراه با هیئتی شامگاه دوشنبه به کابل رسیده و با برخی از مقامات طالبان دیدار کرده است.

محمد صادق خان هدف از سفر خود به کابل را افزایش همکاری‌های دوجانبه در بخش‌های مختلف و گسترش روابط برادرانه میان پاکستان و افغانستان عنوان کرده است.

این مقام پاکستانی تصاویری از دیدار خود با سراج‌الدین حقانی، سرپرست وزارت امور داخلهٔ دولت طالبان، منتشر کرده و اعلام کرده است که در خصوص موضوعات دوجانبه با وی گفتگو کرده‌اند.

ملاقات محمد صادق خان با سراج الدین حقانی

هیئت پاکستان به رهبری محمد صادق خان، نماینده خاص آن‌کشور برای افغانستان ناوقت روز دوشنبه به کابل، پایتخت افغانستان رسید

وزارت امور داخلهٔ طالبان نیز در صفحهٔ ایکس خود تصاویری از این دیدار منتشر کرده و به نقل از سراج‌الدین حقانی، سرپرست این وزارت طالبان، نوشته است که وی بر تسریع تلاش‌ها برای حل مشکلات امنیتی و سیاسی میان دو طرف تأکید کرده است.

محمد صادق خان: در دیدار با امیر خان متقی در مورد تقویت روابط دوجانبه گفت‌وگو شد

محمد صادق خان همچنان در صفحهٔ ایکس خود از دیدار با امیرخان متقی، سرپرست وزارت خارجه‌ی حکومت طالبان، خبر داده و اعلام کرده است که در این دیدار نیز دربارهٔ تقویت روابط دوجانبه، همکاری‌ها و تلاش‌های مشترک برای صلح و ثبات گفتگو شده است.

دیدار محمد صادق خان، نماینده ویژه پاکستان برای افغانستان با امیرخان متقی، سرپرست وزارت خارجه حکومت طالبان در کابل

محمد صادق که سفیر پاکستان در افغانستان بود، در ماه دسمبر دوباره نماینده خاص پاکستان برای افغانستان تعیین شد.

پیش از آن آصف درانی، نمایندهٔ خاص سابق پاکستان برای افغانستان، در ماه سپتمبر از سوی شهباز شریف، صدراعظم پاکستان از این وظیفه سبک‌دوش شد.

آصف درانی، نمایندهٔ خاص پیشین پاکستان برای افغانستان

موارد اختلافی میان طالبان افغان و حکومت پاکستان

این هیئت پاکستانی در شرایطی به کابل سفر کرده که اخیراً تنش‌ها میان مقامات پاکستانی و طالبان بر سر تحریک طالبان پاکستان (تی-تی-پی) شدت گرفته است.

پاکستان ادعا می‌کند که طالبان به گروه‌های مسلح مخالف دولت پاکستان (تی-تی-پی) در افغانستان پناه داده‌اند و این گروه حملات خود را از خاک افغانستان برنامه‌ریزی می‌کند.

اما حکومت طالبان همواره این ادعاها را رد کرده و گفته است که به هیچ گروهی اجازهٔ فعالیت علیه کشورهای دیگر از خاک افغانستان را نخواهد داد و هرگونه حمله در داخل پاکستان را مسئلهٔ داخلی این کشور می‌داند.

پیش‌تر محمد خراسانی، سخنگوی تحریک طالبان پاکستان، در گفتگو با رادیو آزادی حضور این گروه در افغانستان را رد کرده بود.

اردوی پاکستان هرازگاهی برای سرکوب این گروه در امتداد خط دیورند عملیات نظامی انجام داده است که گاهی منجر به تلفات در میان شهروندان افغان شده است.

تحریک طالبان پاکستان (تی-تی-پی) به‌عنوان بزرگ‌ترین عامل اختلاف میان دولت طالبان و پاکستان شناخته می‌شود تا جایی که گاهی از سوی هر دو طرف مواضع تندی در این زمینه مطرح شده است.

شماری از تحلیلگران به اختلافات دو طرف به دیده‌ی شک می‌نگرند

افراسیاب ختک، عضو پیشین مجلس سنای پاکستان، معتقد است که اختلاف میان دولت طالبان و پاکستان تاکتیکی است و دو طرف برای تأمین منافع خود به‌ظاهر این اختلافات را نشان می‌دهند.

وی می‌گوید که سفر هیئت تحت رهبری صادق خان به کابل تلاشی از سوی پاکستان برای تنظیم سیاست‌ها و برنامه‌های طالبان است.

طالبان افغانستان و تی‌تی‌پی چه زمانی از یکدیگر جدا بودند؟ این فقط یک بازی اطلاعاتی است.

افراسیاب ختک، عضو پیشین مجلس سنای پاکستان

او می‌افزاید: «هر دو طرف نیاز دارند که نشان دهند میان آن‌ها اختلاف وجود دارد، اما در واقع چنین چیزی نیست. طالبان در پاکستان ارتباطات و سرمایه‌گذاری‌های زیادی دارند. طالبان افغانستان و تی‌تی‌پی چه زمانی از یکدیگر جدا بودند؟ این فقط یک بازی اطلاعاتی است. مسائل مربوط به سیاست افغانستان در دست جنرال‌های پاکستان است و صادق خان صرفاً برای برخی جزئیات رفت‌وآمد می‌کند، اما تصمیم‌ها را جنرال‌ها می‌گیرند.»

و اما سمیع یوسف‌زی، روزنامه‌نگار افغان و تحلیلگر مسائل سیاسی، معتقد است که اختلافات میان حکومت طالبان و پاکستان بر سر تحریک طالبان پاکستان (تی-تی-پی) با یک یا دو سفر حل نخواهد شد و تأکید می‌کند که طالبان دیگر تحت تأثیر پاکستان نیستند.

چالش طالبان این است که در داخل افغانستان ذهنیت بسیار منفی نسبت به پاکستان وجود دارد و مردم علیه پاکستان هستند.

سمیع یوسف‌زی، روزنامه‌نگار افغان و تحلیلگر مسائل سیاسی

وی می‌گوید که حل اختلافات اخیر میان حکومت طالبان و پاکستان اکنون کار ساده‌ای نیست.

«من فکر نمی‌کنم این موضوع به این سادگی باشد که با یک یا دو سفر حل شود. چالش طالبان این است که در داخل افغانستان ذهنیت بسیار منفی نسبت به پاکستان وجود دارد و مردم علیه پاکستان هستند. این فشار بر طالبان نیز وجود دارد که روابطی با پاکستان دارند. حتی اگر طالبان گاهی بخواهند روابط نزدیک‌تری با پاکستان برقرار کنند، از فشار مردم می‌ترسند، زیرا با ذهنیتی که پاکستان آن‌ها را تأمین مالی کرده و به قدرت رسانده، موافق نیستند. آن‌ها می‌خواهند این ذهنیت را تغییر دهند و به همین دلیل تمایل زیادی به روابط نزدیک با پاکستان ندارند.»

صادق خان از جمله مقامات باتجربهٔ پاکستانی در امور افغانستان اخیراً به‌عنوان نمایندهٔ ویژهٔ پاکستان در امور افغانستان منصوب شده است.

او پیش‌تر نیز این سمت را بر عهده داشت و پیش از آن به‌عنوان سفیر پاکستان در افغانستان فعالیت کرده است.

سفر این مقام ارشد پاکستان به کابل در حالی انجام شده که نمایندهٔ پیشین پاکستان برای افغانستان، آصف‌علی درانی، در مصاحبه‌ای با خبرگزاری «ایراف» ادعا کرده بود که ۱۲ تن از رهبران اصلی تحریک طالبان پاکستان (تی-تی-پی) در افغانستان حضور دارند.