دومین سال بی‌کاری کارمندان زن پیشین مؤسسات غیردولتی افغانستان؛ می‌گویند: «سخت می‌گذرد»

افغانستان- اعتراض زنان نسبت به محدودیت‌های وضع شده از سوی طالبان

امروز سه‌شنبه، ۴ ماه جدی برابر به ۲۴ ماه دسمبر، ۲ سال از ممنوعیت طالبان بر کار زنان در مؤسسات غیردولتی در افغانستان گذشت.

شماری از زنان متأثر شده از این محدودیت به رادیو آزادی گفتند که با مشکلات شدید اقتصادی روبه‌رو شده‌اند.

لیلما باشنده شهر کابل می‌گوید که مسئولیت سرپرستی چند یتیم را به عهده دارد و پیش از این در یک مؤسسهٔ غیردولتی وظیفه داشت.

مسئولیت یتیم‌ها به عهده‌ی من است. وظیفه را خدا از روی ما گرفت. مشکلات ما دو برابر شده است.

این زن به رادیو آزادی گفت که روزهای سختی را پشت سر می‌گذراند.

«یتیم‌ها به عهدهٔ من است. وظیفه را خدا از روی ما گرفت. مشکلات ما دو برابر شده است. در این دو سال در برابر زنانی که قبلاً وظیفه داشتند و حالا وظیفه‌‌ی شان را گرفتند، بسیار مشکلات است. فعلاً خودم روزانه تا یک و نیم صد افغانی در خانه‌ها کار می‌کنم. این رقم روزهای سخت را گذراندیم. اگر در خواب می‌دیدم، می‌مردم. اما در بیداری دیدم. به‌جز از صبر خداوند چاره دیگر نداشتیم.»

صدف، باشندهٔ ولایت کندهار است. او می‌گوید که دو سال پیش پس از ممنوعیت بر کار زنان از سوی حکومت طالبان از یک مؤسسهٔ غیردولتی بیکار شد.

صدف به رادیو آزادی گفت که اقتصادش به شدت خراب شده است.

«از آمدن طالبان بیش از سه سال می‌گذرد. من قبلاً وظیفه داشتم، اما با آمدن طالبان، محدودیت‌هایی که وضع شده است، بر اقتصاد ما زیاد تأثیر و مردم را با مشکلات زیاد روبه‌رو کرده است.»

من قبلاً وظیفه داشتم، اما با آمدن طالبان، محدودیت‌هایی که وضع شده است بسیار بالای اقتصاد ما تأثیر کرده است

افغانستان - شرایط دشوار اقتصادی زنان. گروهی از زنان منتظر دریافت کمک در ولایت قندهار استند.

حکومت طالبان در ۲۴ دسمبر سال ۲۰۲۲ با صدور یک فرمان بر کار زنان در تمامی مؤسسات غیردولتی بشمول ادارات ملل متحد ممنوعیت وضع کرد.

در فرمان گفته شده که هرگاه مؤسسه‌ای از این فرمان سرپیچی کند، جواز فعالیتش لغو می‌شود.

پس از این فرمان حکومت طالبان، شمار زیادی از مؤسسات که در بخش کمک‌های بشری کار می‌کردند فعالیت‌های‌شان را در افغانستان متوقف و یا محدود کردند.

برنامهٔ انکشاف بین‌المللی سازمان ملل متحد «یو‌ان‌دی‌پی» در ماه جنوری سال جاری در یک گزارش گفته بود که به دلیل ممنوعیت بر کار زنان از سوی حکومت طالبان، یک میلیارد دالر امریکایی به اقتصاد افغانستان خساره رسیده است.

تأکید انتونی بلینکن، وزیر خارجه‌ی ایالات متحده بر لغو فرمان‌های طالبان
بیشتر در این باره: انتونی بلینکن: فرمان‌های طالبان فوراً لغو شود


این ممنوعیت حکومت طالبان بر زنان در سطح ملی و بین‌المللی محکوم شده است.

انتونی بلینکن، وزیر خارجه ایالات متحده، به‌ روز جمعه، ۲۰ دسامبر، در صفحهٔ ایکس یا «توییتر سابق» خود، در آستانهٔ تکمیل شدن دو سال از ممنوعیت بر کار زنان افغان، در یک خبرنامه از ادامهٔ این ممنوعیت حکومت طالبان ابراز نگرانی کرد. او از حکومت طالبان خواست تا هرچه زودتر تمام فرمان‌هایی که حقوق زنان را محدود کرده است، لغو کند.

او افزوده که زنان و دختران افغان در ایجاد یک افغانستان با ثبات و صلح‌آمیز نقش بسیار مهم دارند.

رینا امیری، نماینده ویژه ایالات متحده برای زنان، دختران و حقوق بشر افغانستان

همزمان، رینا امیری، نمایندهٔ ویژهٔ امریکا برای زنان، دختران و حقوق بشر افغانستان، ممنوعیت‌ها در برابر کار و آموزش زنان را مانعی در برابر پیشرفت افغانستان خوانده و گفته که این محدودیت‌ها افغانستان را بیشتر به سوی تاریکی می‌کشاند.

سکوت سخنگوی حکومت طالبان

ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان، در این مورد به پرسش‌های رادیو آزادی پاسخ نداد، اما پیش از این مقام‌های مختلف حکومت طالبان ادعا کرده بودند که حقوق زنان و دختران را در چوکات شریعت تأمین کرده‌اند؛ ادعایی که برای زنان افغان و جامعهٔ جهانی قابل پذیرش نیست.

حکومت طالبان پس از حاکمیت دوباره در افغانستان بر کار زنان در بسیاری از ادارات دولتی هم ممنوعیت وضع کرده و همچنان دختران بالاتر از صنف ششم را از آموزش منع کرده و محدودیت‌های متعدد دیگری را نیز بر آن‌ها وضع کرده است.