واکنش‌های شدید به حمله‌‌ی هوایی پاکستان بر پکتیکا؛ این حمله «تجاوز آشکار» بر افغانستان خوانده شد

رحمت الله نبیل، محمد حنیف اتمر، حامد کرزی و امرالله صالح

حمله‌ی هوایی اردوی پاکستان بر ولسوالی برمل ولایت پکتیکا واکنش‌های گستردهٔ ملی و بین‌المللی را برانگیخته است. بر اساس گزارش‌ها این حمله سبب وارد شدن تلفات سنگین به باشنده‌های محلی و بیجاشدگان وزیرستانی‌ شده است.

حامد کرزی، رئیس‌جمهور پیشین افغانستان

حامد کرزی، رئیس‌جمهور پیشین افغانستان، در صفحهٔ ایکس (توییتر سابق) خود با محکوم کردن این حمله، آن را نقض «حاکمیت» افغانستان و تجاوز آشکار خوانده است.

زلمی خلیلزاد، نماینده ویژه پیشین امریکا برای افغانستان

زلمی خلیلزاد، نمایندهٔ ویژهٔ پیشین امریکا برای افغانستان، هرچند به این باور است که ممکن است حکومت طالبان به این حملات پاسخ بگویند، اما در صفحهٔ ایکس (توییتر سابق) خود تأکید کرده است که به‌جای درگیری، هر دو کشور باید به این توافق برسند که به هیچ‌یک اجازه ندهند افراد یا گروه‌ها از خاک‌شان امنیت کشور دیگر را تهدید کنند.

نصیر احمد اندیشه، سرپرست دفتر نمایندگی دائمی افغانستان در سازمان ملل متحد در ژینو

نصیر احمد اندیشه، سرپرست دفتر نمایندگی دائمی افغانستان در سازمان ملل متحد در ژنو، در صفحهٔ ایکس (توییتر سابق) خود نوشته که پاکستان در برابر حکومت طالبان از دیپلماسی اجباری کار می‌گیرد.

(عکس آرشیف) امرالله صالح، معاون نخست ریاست‌جمهوری مخلوع افغانستان

امرالله صالح، معاون نخست ریاست‌جمهوری مخلوع افغانستان، اما در واکنش به این حمله در صفحهٔ ایکس (توییتر سابق) از روابط مقام‌های پاکستانی با حکومت طالبان، چگونگی متمرکز کردن نیروهای آن کشور بر مرزها و دیگر ولایات و تفاوت‌ها انتقاد کرده است.

محمد حنیف اتمر، وزیر خارجه پیشین نظام جمهوری مخلوع افغانستان

محمد حنیف اتمر، وزیر امور خارجهٔ جمهوری پیشین، و رحمت‌الله نبیل، رئیس پیشین ریاست عمومی امنیت ملی در جمهوری مخلوع نیز در بیانیه‌های جداگانه در صفحات ایکس (توییتر سابق) خود نوشته‌اند که طالبان به گفتهٔ آنها هیچ‌گونه صلاحیت، قابلیت، و توانایی دفاع هوایی برای جلوگیری از حملات «وحشیانه» ندارد.

رحمت‌الله نبیل، رئیس پیشین ریاست عمومی امنیت ملی در جمهوری مخلوع

محمد معصوم ستانکزی، رئیس هیئت مذاکره‌کنندهٔ صلح حکومت جمهوری پیشین با طالبان، در صفحهٔ ایکس تویتر سابق نوشته است که بمباردمان «کورکورانهٔ» پاکستان به گفتهٔ او خلاف قوانین بین‌المللی و به معنای دعوتی برای گسترش بحران ناامنی است.

اما وزارت دفاع حکومت طالبان در واکنش به این حمله نوشته است که حملهٔ پاکستان را بی‌پاسخ نخواهند گذاشت.

از سوی دیگر، برخی از مردم عادی نیز می‌گویند که از تکرار چنین حملاتی خسته شده‌اند.

من به‌عنوان یک فرد عام از دولت می‌خواهم که از پاکستان بپرسد که چرا این حملات اتفاق افتاده است؟

عبدالبصیر مهمند، باشندهٔ ولایت ننگرهار، به رادیو آزادی گفت:

«این خو تازه نیست که پاکستان به پکتیکا حمله می‌کند، اما قبل از آن، چنین حملاتی در آنجا، کنر، ننگرهار، و مومندره نیز انجام شده است، اما متأسفانه کسی نپرسید، چه اتفاقی افتاده است؟ من به‌عنوان یک فرد عام از دولت می‌خواهم که از پاکستان بپرسد که چرا این حملات اتفاق افتاده است؟»

به همین ترتیب، روزی محمد زابلی، یک باشنده ولایت کابل، می‌گوید که حکومت طالبان باید در واکنش به این حمله سفارت پاکستان را در کابل ببندد.

«حکومت طالبان به شمول جامعهٔ جهانی باید در چارچوب دفاع مشروع پاسخ بدهد و هرچه زودتر سفارت پاکستان را به سطح دیپلماتیک ببندد. در چنین وضعیتی، کشوری که نه همسایه‌داری، نه اصول بین‌المللی، و حتی اصول انسانی را در نظر نمی‌گیرد و به گونه واضح حریم کشورتان را نقض کرده و تجاوز می‌کند، با آن داشتن هیچ‌گونه روابطی مناسب نیست.»

این واکنش‌ها و انتقادات در حالی مطرح می‌شود که برخی از مقام‌های پاکستانی در صحبت با رسانه‌ها گفته‌اند که این حملات هوایی به‌وسیلهٔ جت‌های جنگی شب گذشته بالای مناطقی که به گفتهٔ آنان مخفی‌گاه‌های تحریک طالبان پاکستان تی‌تی‌پی است، انجام شده است. اما حکومت پاکستان تاکنون رسماً در این مورد چیزی نگفته است.

پاکستان پیش از این نیز چنین حملاتی را انجام داده است و این حملات را به این خاطر انجام می‌دهد که به اساس ادعای این کشور، تحریک طالبان پاکستان که گروه مخالف دولت پاکستان است، در این مناطق پناهگاه‌های امن دارد؛ ادعایی که حکومت طالبان همواره آن را رد کرده است.