واکنش فعالان دربرابر فرمان تازه رهبر طالبان درباره چگونگی نصب کلکین های خانه

ساختمان های جدید درکابل ، آرشیف

شماری از زنان دیگر با آن که فرمان تازه طالبان در مورد زنان را محدود کننده نمی دانند ،اما انتقاد می کنند که چرا بیشتر فرمان های حکومت طالبان در ارتباط به زنان صادر می شوند. ذبیح الله مجاهد سخنگوی حکومت طالبان دراین مورد به پرسش های رادیوآزادی پاسخ نداد.

درفرمان تازه رهبر طالبان آمده که اگر شخصی ساختمانی بسازد و در کنار آن ساختمان مسکونی دیگری باشد، مالک ساختمان نمی‌تواند کلکین ها را رو به خانه همسایه بگذارد که حویلی، آشپزخانه یا محل نشست و برخاست زنان همسایه دیده شود.

این فرمان پنج ماده‌ای به تاریخ دوم جدی صادرشده ،اما حمدالله فطرت معاون سخنگوی حکومت طالبان «روزشنبه ۲۸دسمبر» آن درصفحه ایکس «تویترسابق »خود نشرکرده است.

زنان افغان درجنبش فانوس آزادی این فرمان رهبرطالبان را تلاش دیگر برای حذف زنان از زندگی اجتماعی می خوانند.

این جنبش دریک مکان سر پوشیده اعتراض کرده و عکس و ویدیوهای اعتراض خود را روز شنبه درصفحه ایکس «تویترسابق » خود منتشرکرده است.

شعله پارسی یک عضو این جنبش به رادیوآزادی گفت

«این فرمان نه تنها یک نمونه آشکار سرکوب و تحقیر زنان افغان است ، بلکه زندگی روزمره و حق تصمیم گیری شهروندان را تحت تاثیر قرارمیدهد، این تصمیم افراطی که به بهانه کنترول بر حریم شخصی عملی می‌شود، درحقیقت این تلاش دیگر برای محدود کردن زنان منزوی ساختن آنها از جامعه میباشد»

دراین حال شماری از زنان افغان هرچند این فرمان رهبرطالبان را محدود کننده برای زنان نمی خوانند ، اما انتقاد می کنند که بیشتر فرمان های طالبان چرا به زندگی زنان متمرکزاست.

یک باشنده شهرکابل که نخواست بخاطرحساسیت موضوع نام اش درگزارش نوشته شود به رادیوآزادی گفت :

«این قانون خوب است و این را درگذشته هم داشتیم ، که همسایه نمیتوانست به طرف خانه همسایه کلکین بگذارد، تا اذیت نشود، اما باز هم زورمندان این را درنظر نمیگرفتند، اما حرف این است که چرا زنان درتمام فرمان های طالبان هدف قرارمیگیرند»

ذبیح الله مجاهد سخنگوی حکومت دراین مورد به پرسش های رادیوآزادی پاسخ نداد.

سازمان ملل متحد قبل از این گفته که حکومت طالبان تا حال بیش از پنجاه فرمان سرکوب کننده صادرکرده ،اما حکومت طالبان همواره گفته که آنها حقوق زنان را درچوکات شریعت اسلامی تامین کرده است ، ادعای که برای زنان افغان وجامعه جهانی قابل پذیرش نیست.

دراین حال شماری از انجینران امورساختمانی می گویند، که این قانون درنظام جمهوری پیشین هم موجود بود ،اما بازهم یک تعداد مردم از آن سرپیچی کرده اند.

انجینرعبدالصبورنوری یکی از آنها به رادیوآزادی گفت :

«نظر به رواج های افغانی ما از سابق مردم کلکین های خود را به طرف حویلی همسایه نمیگذاشت، اگر هم میماند با درنظر داشت قد انسان ها بود، این کار مربوط فرمان ها نمیشود ،این کار مربوط دستور العمل و مقررات شاروالی می شود، که درکجا امر بلند منزل های رهایشی را بدهد، تا خانه های عادی رهایشی را متضررنسازد»

درماده پنجم فرمان ملا هبت الله اخند زاده آمده است ، ساختمان های که پیش از این فرمان اعمار شده است وکلکین های آن به طرف خانه همسایه قراردارد، مالکان این ساختمان ها مکلف هستند، که به اندازه قد انسان دیواربلند کرده ویا توسط یک وسیله دیگر همسایه های شان را از این بابت مصئون سازند.

دراین فرمان همچنان آمده شاروالی ودیگر ادارات زیربط مکلف استند، که از اعمارساختمان ها نظارت واز تطبیق این فرمان اطمینان حاصل کنند.

تلاش کردیم درمورد تطبیق این فرمان از شاروالی تحت کنترل حکومت طالبان بپرسیم ، اما نعمت الله بارکزی درمورد به پرسش های رادیوآزادی پاسخ نداد.