تاسیس انستیتیوت موسیقی پشتو در سویدن

هارون باچا ، آواز خوان معروف ، درمراسم افتتاح انستیتیوت موسیقی پشتو در سویدن

مسئولان انستیتوت نو تاسیس موسیقی پشتو می‌گویند که آن‌ها به عنوان حامیان فرهنگ و هنرافغانی، به‌ویژه موسیقی پشتو فعالیت کرده و برای رشد آن تلاش می کنند.

« انستیتوت موسیقی پشتو» به‌تازگی در شهرمالمو سویدن افتتاح شده است.

تعدادی از هنرمندان و فرهنگیان این اقدام را ستایش می کنند.

این انستیتوت در حالی تأسیس می‌شود که پس از بازگشت طالبان به قدرت در افغانستان موسیقی ممنوع شده و بسیاری از آوازخوانان افغان مجبور به ترک کشور خود شده‌اند.

مسئولان انستیتوت موسیقی پشتو«پی ام آی »می گویند برای حفاظت از موسیقی پشتو و توسعه آن تلاش می کنند.

این انستیتوت به تازه گی درشهرمالموسویدن تازه‌تأسیس شده است .

به گفته مسئولان در این انستیتوت، موسیقی و سایر هنرهای زیبای مناطق پشتون‌نشین در مجموع تحت فشار قرار دارد.

آنان می گویند که اگر این وضعیت ادامه یابد، ممکن است هیچ‌یک از ارزش‌های فرهنگی سرزمین تاریخی پشتون‌ها در امان نماند.

هارون پاچا آواز خوان افغان و رئیس انستیتوت موسیقی پشتو در مراسم افتتاحیه آن در ۲۷ دسمبر گفت:

PMI باور دارد که موسیقی پشتو می‌تواند به عنوان ابزاری برای ملت‌سازی پشتون‌ها مورد استفاده قرار گیرد. همچنین از طریق این هنر می‌توان در ایجاد صلح و ثبات میان مردم پشتون و جوامع دیگر در مسیر جاده ابریشم نقش ایفا کرد. این امر می‌تواند روابط اجتماعی و پیشرفت اقتصادی منطقه را تقویت کند. PMI به عنوان نگهبان هنر پشتو فعالیت خواهد کرد و در مرحله اول تحقیقات جامعی برای رشد موسیقی پشتو انجام می‌دهد.”

مسئولان در انستیتوت موسیقی پشتو اطمینان داده‌اند که در آینده از هنرمندان حمایت کرده و آنان را آموزش خواهند داد تا برای آینده و رشد موسیقی پشتو تلاش کنند..

هرچند جزئیات زیادی درباره چگونگی فعالیت این انستیتوت ارائه نشده ، اما اعلام شده که این نهاد تلاش می‌کند یک فضای آنلاین را ایجاد کند تا هنرمندان پشتو بتوانند هنر خود را به بازارجهانی معرفی کنند.

بسیاری از هنرمندان و فرهنگیان این اقدام را ستایش کرده وآن را اولین گام برای حفاظت از موسیقی پشتو می خوانند.

نعیم توری یکی از آوازخوانان به رادیو آزادی گفت:

“در شرایط فعلی که افراط‌گرایی بر موسیقی پشتو سایه انداخته است، ایجاد چنین نهادی ضروری بود. این اقدام می‌تواند نسل جدیدی از هنرمندان، از جمله جوانان و زنان، را آموزش دهد و یک زندگی جدید به موسیقی پشتو ببخشد.”

عبدالغفور لیوال محقق و نویسنده نیز در این مور به رادیو آزادی گفت:

“متأسفانه، هیچ امکانات دولتی برای رشد موسیقی افغانستان و فرهنگ به‌طور کلی وجود ندارد. در داخل افغانستان نه تنها به این حوزه توجه نمی‌شود، بلکه به این هنرها به‌عنوان هنرهای ممنوعه نگاه می‌شود. به همین دلیل، ابتکار عمل هنرمندان و فعالان فرهنگی می‌تواند تنها گزینه برای رشد موسیقی پشتو در آینده باشد.”

این تلاش‌ها در خارج از افغانستان در حالی انجام می‌شود که پس از بازگشت طالبان به قدرت موسیقی در افغانستان ممنوع شده است.

طالبان موسیقی را حرام می‌دانند،وزارت امر به معروف و نهی از منکر حکومت طالبان در ۳۰ اسد در نشستی تحت نام «حساب‌دهی به مردم» گفت که در سال گذشته ۲۱ هزار و ۳۲۸ آله موسیقی را تخریب یا آتش زده‌است.

به دلیل این محدودیت‌ها، بسیاری از آواز خوانان و نوازندگان افغان مجبور به ترک کشور شده‌اند.

این هنرمندان که اکثر آن‌ها به کشورهای همسایه مانند پاکستان و ایران پناه برده‌اند، بارها در گفتگو با رادیو آزادی از مشکلات اقتصادی و اجتماعی خود شکایت کرده‌اند.