سیما باهوس روز دوشنبه ۳۰ دسمبر در صفحهٔ ایکس (توییتر سابق) خود نوشت که با وجود محدودیتها و تحریمهای شدید، زنان افغان همچنان صدای خود را بلند میکنند، داستانهای خود را بیان کرده و برای ایجاد تغییر تلاش میکنند.
او از زنان و دختران افغان حمایت کرده افزود که شجاعت و تلاش زنان افغان در شرایط دشوار به ما نشان میدهد که مبارزه برای حقوق زنان در افغانستان ادامه دارد.
این در حالی است که پس از تسلط طالبان بر افغانستان، آنها محدودیتهای زیادی بر حقوق زنان، از جمله منع تحصیل و کار برای زنان، وضع کردهاند.
بیشتر در این باره: طالبان در هرات آموزش دختران بالاتر از صنف ششم را در سایر مراکز آموزشی منع کردندتعهد زنان برای ادامهی مبارزه در برابر اقدامات طالبان علیه زنان و دختران
با این حال، زنان و دختران افغان با وجود مواجه شدن با چالشهای بزرگ میگویند که مبارزهٔ خود را ادامه میدهند.
فتانه که دانشجوی سابق طب و یکی از معترضان افغان است، میگوید که پس از تحمیل محدودیتهای طالبان، از ادامهٔ تحصیل بازمانده است، اما حالا مسئول یک مجلهٔ آنلاین به نام "اقرا" است که به نشر نوشتهها و آثار زنان اختصاص دارد.
او به رادیو آزادی گفت: «من در این سال با کمک نوشتن، تلاشهای خود را ادامه دادم و مجلهٔ "اقرا" را راهاندازی کردم تا زنان تجارب و موفقیتهای خود را به اشتراک بگذارند و به دیگر زنان انگیزه دهند. در سال ۲۰۲۵، تلاش میکنم که این کار را گسترش دهم تا دیگر زنان تواناییهای خود را نشان دهند.»
Your browser doesn’t support HTML5
او افزود که هدف از راهاندازی این مجله نشان دادن به جهانیان است که زنان افغان از تواناییهای علمی و مبارزاتی برخوردار هستند.
پریسا همتی، یکی از زنان معترض افغان، میگوید که در سالهای گذشته در بسیاری از اعتراضها شرکت کرده و با مشکلات سختی مواجه شده، اما هنوز هم به مبارزه ادامه میدهد:
«بهعنوان یک زن افغان که بارها در اعتراضها شرکت کرده و صدای خود را بلند کرده است، در سال گذشته با مشکلات زیادی مواجه شدیم. در سال ۲۰۲۵، اگر تصمیمات قاطع جهانی در خصوص حقوق زنان افغان گرفته نشود، معترضان برنامههای زیادی برای اعتراض دارند تا به حقوق خود برسند.»
این در حالی است که پیشتر سفارت ایالات متحدهٔ امریکا برای افغانستان به تاریخ ۱۰ نوامبر گفته بود که دانشآموزان افغان، بهویژه زنان، با وجود مشکلات زیاد، همچنان در زمینههای صحت، آموزش و دیگر زمینهها پیشرفت میکنند و تلاشهای خود را ادامه میدهند.
حکومت طالبان میگوید که حقوق همهٔ زنان را در چارچوب شریعت اسلامی تضمین کرده است، اما آنها دختران را از تحصیل در مقاطع بالاتر از صنف ششم بازداشتهاند و از کار در بسیاری از نهادهای دولتی و غیردولتی جلوگیری کردهاند.
اخیراً وزارت اقتصاد طالبان به تاریخ ۲۹ دسمبر با نشر یک مکتوب به سازمانهای غیردولتی هشدار داد که اگر دختران و زنان را به کار بگیرند، جواز فعالیت آنها لغو خواهد شد.