مسعود وفاییزاده، معاون سیاسی، اجتماعی فرمانداری ملایر، در گفتگویی که خبرگزاری ایسنا آن را به روز دوشنبه نشر کرده، گفته که اتباع بیگانهٔ غیرمجاز که در این مراکز مشغول کارند، شناسایی شده و پس از جریمه و تشکیل پروندهٔ قضایی، به هدف اخراج به اردوگاه ابراهیمآباد اراک منتقل میشوند.
او افزوده که در صورت سرپیچی از این مسئله با صاحبان این مراکز نیز برخورد قانونی صورت میگیرد.
مقامها و رسانههای ایرانی اصطلاح "اتباع خارجی و اتباع غیرمجاز" را به مهاجرین فاقد مدرک اقامت افغان در این کشور به کار میبرند.
همچنان قومندان امنیتی شهر چابهار ولایت سیستان و بلوچستان ایران گفته که ۲۰ شرکت تجارتی به دلیل به کار گماشتن اتباع غیرمجاز بسته شدهاند.
احمد ثمره حسینی بهتازگی در مصاحبه با خبرگزاری ایرنای ایران گفته که ۹ تبعهٔ غیرمجاز که در این مراکز فعالیت داشتند بازداشت و به مراجع قضایی معرفی شدهاند.
هر سو لوحه زدهاند که به مهاجران افغانی کار ندهند.
در این حال، شماری از مهاجران افغان بدون اسناد اقامت در ایران، روز سهشنبه به رادیو آزادی گفتند که با شرایط بد اقتصادی و روانی در آن کشور روبهرو هستند.
یک مهاجر افغان در ولایت همدان ایران که به دلیل حساسیت موضوع نخواست ناماش در گزارش ذکر شود، به رادیو آزادی گفت: «من در استان همدان زندگی میکنم، هر سو لوحه زدهاند که به مهاجران افغانی کار ندهند، برخورد مردم هم با ما خوب نیست، وقتی مریض باشیم، در شفاخانهها ما را تحویل نمیگیرند. مهاجران نمیتوانند به مغازهها بروند، مردم عادیشان هم ما را گیر پولیس میدهند، مشکلات اقتصادی ما زیاد است، کسی به ما کار نمیدهد، مواد را در مغازهها دو برابر بالای ما میفروشند.»
دو مهاجر دیگر افغان ساکن در ولایت همدان و شهر چابهار ایران که نخواستند نامهایشان در گزارش گرفته شود، از مشکلاتشان به رادیو آزادی چنین گفتند:
«من مدرک ندارم، کارگر بودم، ۴۲ تومان من را خوردند و ندادند، چون مدرک نداشتم، نتوانستم ادعا بکنم. شاهد بودم که افغانها را در حالی رد مرز کردند که کودکانشان در مکتب بودند.»
حتی پول کار مهاجران را نمیدهند، جای بود و باش به افغان نمیدهند.
«یک سال و دو ماه است که به این شهر آمدهام و مصروف باغداری و کارهای ساختمانی بودم. مشکلات اخیر و پخش اطلاعیههایی که مهاجر افغان را به کار نگیرند و اگر کسی کار بدهد، خودش جریمه میشود، مشکلات ما را بیشتر کرده. حتی پول کار مهاجران را نمیدهند، جای بود و باش به افغان نمیدهند، چون جریمه میشوند. خیلی از دوستان ما رد مرز شدند. خیلی ما نگران هستیم؛ نه راهی بازگشت به وطن است و نه بودن در اینجا. روزگار سختی است.»
این در حالی است که ایران در ماههای اخیر، فشارها بر مهاجرین افغان در آن کشور و اخراج آنان را تشدید کرده است.
مقامهای ایران اخیراً گفتهاند که در یک سال گذشته، حدود یک و نیم میلیون مهاجر افغان را از آن کشور اخراج کردهاند.