شماری از افغان‌ها می‌گویند که ۲۰۲۴ سال پر از رویدادها و آزمون‌ها بود

شماری از افغان می گویند که سال ۲۰۲۴ مانند سال های گذشته پس از بازگشت طالبان به قدرت در افغانستان، پر از رویدادها و آزمون ها برای آنان بوده است.

آنان در صحبت با رادیو آزادی گفتند که این سال را در سایه بحران اقتصادی، فقر، بیکاری، ناامنی، محدودیت‌ها و ممنوعیت‌هایی که طالبان به‌ویژه برای زنان وضع کرده‌اند، سپری کرده‌اند. به باور آنها ابهام و نگرانی ها نسبت به آینده در این سال روشن نشد و از بین نرفته است.

سازمان بین‌المللی کار می گوید، پس از به قدرت رسیدن طالبان در افغانستان میزان بیکاری در این کشور در حال افزایش است

محمد رضا باشنده کابل ابراز امیدواری می کند که سال ۲۰۲۵ سال خوب برای افغان ها باشد. او به رادیو آزادی گفت:

“سال ۲۰۲۴ با تمام مشکلات ها فقر بیکاری و بد بختی های بود گذشت ، ما در شروع ۲۰۲۵ قرار داریم، امیدوار هستیم که در سال ۲۰۲۵ دیگر مکتب رفتن دانشگاه رفتن، کورس رفتن جرم نباشد و ممنوعیت دولتی نداشته باشد”

شماری از افغان ها می گویند که ادامآ بیکاری در سال ۲۰۲۴ از آزمون های جدی به ویژه برای جوانان بوده است .

یک باشندۀ ولایت دایکندی که نخواست نام اش گرفته شود و به شرط تغییر صدای اش در این مورد به رادیو آزادی گفت:

“مه خودم از دانشگاه کابل فارغ تحصیل هستم و متاسفانه هیچ زمینه کاری برای من وجود ندارد و خیلی جا ها مراجعه کردم، پشت دروازه ها بسیار دویدم بسیار رفتم و دیدم که هیچ زمینه کاری نیست. برای جوانان محصلان که فارغ شده معیار فقط ملا بودن است”

روزانه ده ها تن در کنار سرک های کابل و سایر ولایات افغانستان، ساعت ها را در انتظار کار های روزمزد سپری می کنند(آرشیف، شهر خوست)

در سال ۲۰۲۴ حکومت طالبان محدودیت ها را بر زنان افغان تشدید کرد

سازمان بین‌المللی کار در ماه می سال ۲۰۲۴ گفت که پس از به قدرت رسیدن طالبان در افغانستان میزان بیکاری در این کشور در حال بالا رفتن است.

اخیرا بانک جهانی آینده اقتصادی افغانستان را نامشخص خواند.

میرعبدال فهیم رشیدی آگاه امور اقتصادی می‌گوید به دلیل عدم توجه حکومت طالبان به شاخص های توسعه انسانی که وضعیت کشور ها توسط این نوع شاخص رده بندی می‌شود، بحران اقتصادی در کشور درحال افزایش است. او به رادیو آزادی گفت:

“اگر چی در بخش زیر بنایی در بعضی قسمت ها این ها (طالبان)فعالیت های را انجام دادند از بعد جهانی و شاخص های توسعه انسانی که وضعیت کشور ها توسط این نوع شاخص رده بندی می‌شود دست آوردی ندارند و از بدو حاکمیت طالبان ما رشد اقتصادی نداشتیم و منفی بوده و دسترسی به تحصیل و صحت و رشد اقتصادی نداریم”.

این درحالیست که سازمان های بین المللی از گسترش فقر و بیکاری افغانستان وفرار جوان از این کشور نگرانی کرده و خواستار توجه جامعه جهانی بر بهبود این وضعیت شده اند.

ادارۀ هماهنگی امور بشردوستانهٔ ملل متحد (اوچا) تعداد نیازمندان به کمک های بشر دوستانه را در سال ۲۰۲۴ در افغانستان را ۲۳.۷ میلیون نفر خوانده بود.

سازمان ملل متحد در ۱۷ سپتمبر ۲۰۲۴ گفت که رویداد امنیتی در مقایسه با همین مدت سال گذشته ۵۳ درصد افزایش یافته است

حکومت طالبان در سال ۲۰۲۴ در بخش امنیتی با آزمون های جدی مواجه بود.

سازمان ملل متحد در ۱۷ سپتمبر با نشر گزارشی گفت که رویداد امنیتی در تناسب به مدت زمان مشابه ۵۳ درصد افزایش یافته است.

در سال ۲۰۲۴ گروه داعش خراسان نیز حملاتی مرگباری را در بخش‌های از افغانستان انجام داد.

در ششم ماه جنوری سال ۲۰۲۴، در پی انفجار ماین جاسازی‌شده در یک بس شهری در منطقه دشت برچی شهر کابل پنج نفر کشته و 20 تن دیگر زخمی شدند.

یکی از اعضای خانواده های این قربانیان که نخواست نام اش در گزارش گرفته شود و به شرط تغییر صدای اش در گزارش به رادیو آزادی گفت:

“متاسفانه کسی که شهید شدن نان آور خانواده بودند‌ که هردو با پسرش بودند و از کار می آمدند و پسرش هم حدود صنف ۱۱ بود که بعد از تایم کار می‌کرد خاطر دست تنگی.»

در نهم ماه جنوری، یک موتر حامل کارمندان اداره زندان‌های طالبان هدف انفجار مشابه قرار گرفت که منجر به کشته‌شدن سه نفر و زخمی‌شدن 13 تن دیگر شد.

به تاریخ ۲۱ مارچ در انفجاری در مقابل نمایندگی کابل بانک در کندهار ۲۵ نفر را کشته و ۵۰ نفر زخمی شدند.

به تاریخ ۱۷ می این گروه در بازار بامیان به سوی دو وسیله نقلیه حامل سیاحان حمله کردند که در نتیجه آن، دو شهروند افغانستان و سه شهروند اسپانیا کشته شدند.

در ۲۲ نوامبر در حمله داعش به یک زیارتگاه در ولسوالی نهرین ولایت بغلان حد اقل ده تن از کسانی که برای زیادت آمده بودندکشته شدند.

خلیل الرحمن حقانی وزیر امور مهاجرین حکومت طالبان در 11 دسمبر در اثر انفجار در کابل کشته شد

و به تاریخ ۱۱ دسامبر خلیل الرحمن حقانی وزیر امور مهاجرین حکومت طالبان در پی انفجاری در این وزارت در کابل از سوی داعش کشته شد.

با این همه طالبان همواره مدعی شده‌اند که اعضای «داعش خراسان» در افغانستان وجود ندارد و تحرکاتی هم اگر بوده سرکوب شده است.

حکومت طالبان ادعا می کند که حقوق زنان در چهار چوب اسلام در افغانستان تامین شده، اما فعالان حقوق بشر می گویند، عملی شدن قانون امر به معروف و نهی از منکر طالبان محدودیت ها به ویژه بر زنان و دختران افغان را عمیق تر ساخته است

گفتنیست که در سال ۲۰۲۴ حکومت طالبان همچنان محدودیت های تازهء را علیه زنان تشدید کرد.

بسته شدن انستیتوت های صحی را نیز به روی دختران افغانستان از محدودیت های عمده در این سال بود.

حکومت طالبان همچنان دستور منع کار زنان در اداره های غیردولتی را اخیرا تجدید کرد.

حکومت طالبان با آن که همواره مدعی است که حقوق زنان در چهار چوب شریعت اسلام در افغانستان تامین است اما فعالان حقوق بشر می گویند عملی شدن قانون امر به معروف و نهی از منکرحکومت طالبان که در اگست سال ۲۰۲۴ از سوی طالبان توشیح شد محدودیت ها به ویژه برزنان در افغانستان را عمیق تر ساخت.

شبانه شبدیز فعال حقوق بشر به رادیو آزادی گفت:

“در سال ۲۰۲۴ وضعیت زنان در کل نگران کنند بود و در سال ۲۰۲۴ طالبان با صادر کردن فرمان های عجیب زنان را به گونه کلی و سیستماتیک از جامعه حذف کردند و حتی تا عورت خواندن صدای زنان”

از دید آگاه هان سیاسی سال ۲۰۲۴ چگونه یک سال بر مردم افغانستان بود ؟

غوث جانباز آگاه سیاسی به رادیو آزادی گفت ؛

“سال ۲۰۲۴ برای افغانستان تحت حاکمیت طالبان یک سال قهقراهی بود یک سالی بود که افغانستان را بیشتر به لبه پرت‌گاه ‌و نابودی یک دولت و یک ملت نزدیک تر ساخت.طالبان رفته رفته چهره اصلی خوده نمایان ساختند خصوصا این گروه دشمنی ذاتی خوده به نصف پیکر مردم افغانستان که زنان نشان دادند و تا که توانستند زنان را منزوی ساختند”

گفتنی است تمامی تلاش ها و خواسته‌های جامعه بین‌المللی و شماری از کشور ها از طالبان در سال ۲۰۲۴ در راستای بهبود وضعیت موجود‌ نتیجه‌ای در پی نداشت و بر عکس محدودیت‌های سختگیرانه تری از با فرمان های جدید از سوی رهبر طالبان بر مردم وضع شد.