گروه بین‌المللی بحران می گوید"اشتباهات افغانستان را در سوریه تکرار نکنید"

شماری از کارشناسان گروه بین‌المللی بحران می‌گویند که تأخیر در تعامل جامعه جهانی با طالبان در ماه‌های اولیه حکومت آن‌ها موجب تقویت افراط‌‌گرایی در افغانستان شد.
بسیاری از کشورها به جای این‌که در زمینه ارتقای حقوق زنان و دیگر نورم‌های بین‌المللی با طالبان تعامل کنند، تصمیم گرفتند منتظر بمانند و ببینند طالبان خود چه اقداماتی انجام می‌دهند

این کارشناسان در یک گزارش تحلیلی با عنوان «اشتباهات افغانستان را در سوریه تکرار نکنید» گفته اند که بسیاری از کشورها به جای این‌که در زمینه ارتقای حقوق زنان و دیگر نورم‌های بین‌المللی با طالبان تعامل کنند، تصمیم گرفتند منتظر بمانند و ببینند طالبان خود چه اقداماتی انجام می‌دهند.

در این گزارش که دوم جنوری منتشر شده، کارشناسان گروه بین‌المللی بحران گفته اند که مقامات بین‌المللی با حکومت کنونی سوریه «هیئت تحریر شام» در ماه گذشته به حدی تعامل داشته اند که با حاکمیت دوباره طالبان در افغانستان با آن‌ها نداشته است.

اما در این گزارش اضافه شده که متأسفانه بسیاری از بازیگران خارجی دوباره اشتباهاتی را در سوریه تکرار می‌کنند که پس از بازگشت طالبان به قدرت در افغانستان مرتکب شده بودند.

این گزارش می‌گوید که محاسبه تأثیر اقدامات خارجی در افغانستان پس از بازگشت طالبان در سال ۲۰۲۱ غیر ممکن است، زیرا هیچ‌کس نمی‌تواند تأثیر سیاست‌های جهانی و سوء استفاده‌های طالبان را جدا کند.

این گزارش می‌افزاید که تنها شش ماه پس از سقوط کابل، زمانی‌که قحطی به وقوع پیوست، دولت‌های خارجی تحریم‌های خود را متناسب با شدت بحران تنظیم کردند.

برخی از زنان و دختران افغان نیز به عدم اقدام جامعه جهانی در زمینه حقوق خود انتقاد کرده و می‌گویند که جامعه جهانی باید در اوایل حکومت طالبان برای تضمین حقوق زنان افغان اقدام می‌کرد.

حکومت طالبان پس از بازگشت به قدرت محدودیت‌ها و تحریم‌های زیادی بر زنان افغان وضع کرد که با گذشت زمان این تحریم‌ها افزایش یافت

دو زن افغان که به دلیل حساسیت موضوع نخواستند نام‌شان در گزارش ذکر شود، به رادیو آزادی گفتند:

"در ابتدا که مکاتب دختران بسته شد، اگر همان زمان جامعه جهانی و سازمان‌های حقوق بشر با طالبان در این زمینه تعامل کرده بودند و به حل مشکلاتی‌که در زمینه تعلیم دختران وجود داشت کمک می‌کردند، فکر نمی‌کنم امروز وضعیت دختران و زنان در افغانستان به این حد خراب می‌شد که حتی از تحصیل در مؤسسات طبی منع شوند."

"جامعه جهانی همواره در زمینه حقوق زنان تأخیر داشته است، آن‌ها باید اقدام جدی‌تری در این زمینه انجام می‌دادند، چون جامعه جهانی به این موضوع به طور جدی نگاه نکرد، طالبان نیز محدودیت‌ها را بیشتر ساختند."

حکومت طالبان پس از بازگشت به قدرت محدودیت‌ها و تحریم‌های زیادی بر زنان افغان وضع کرد که با گذشت زمان این تحریم‌ها افزایش یافت. آن‌ها بر تحصیل دختران از صنف ششم به بالا، کار زنان و فعالیت‌های اجتماعی، سیاسی و فرهنگی آن‌ها محدودیت‌هایی وضع کردند.

اگرچه جامعه جهانی بارها از طالبان خواسته است که تحریم‌های وضع شده بر زنان افغان را لغو کند و به رسمیت شناختن طالبان را مشروط به تضمین حقوق همه افغان‌ها و تشکیل یک حکومت فراگیر دانسته، اما تا کنون هیچ نرمشی از سوی حکومت طالبان در این زمینه مشاهده نشده است.