او روز شنبه (۱۸ جنوری) در شبکۀ اکس نوشت که این تغییر بهطور خاص واردات دی-امونیوم فاسفیت و سایر محمولههای بزرگ مانند گندم، بوره و کود کیمیاوی را به افغانستان تسهیل میکند.
در سال ۲۰۲۳ حجم تجارت بین أفغانستان و پاکستان، بیش از دو میلیارد دالر بود، اما در سال ۲۰۲۴ حدود۵۰ درصد کاهش یافت
محمد صادق گفته که این اقدام به تجار و مصرفکنندگان در افغانستان کمک خواهد کرد و یک گام بهسوی سهولت در زمینه تجارت از طریق پاکستان خواهد بود.
آیا این اقدام پاکستان واقعاً میتواند به تجار و مصرفکنندگان در افغانستان کمک کند؟
خانجان الکوزی، عضو اتاق تجارت و سرمایهگذاری افغانستان و رئیس اتاق مشترک تجارت افغانستان و پاکستان، با استقبال از این اقدام پاکستان، شام گذشته به رادیو آزادی گفت که قبلاً در کراچی از تجار افغان هم بیمه و هم ضمانت بانکی گرفته میشد، به همین دلیل سهولت وجود نداشت، مشکلات زیاد بود و ترانزیت افغانستان از آن مسیر بیش از ۶۰ درصد کاهش یافته است.
او افزود: "تا جایی که من معلومات دارم این فقط برای بندر گوادر است و افغانها چندان از بندر گوادر استفاده نمیکنند. اگر این سیستم و سهولت در پورت قاسم و بندر کراچی هم بیاید، اقدام خوب و قابل تقدیر است، بالای افزایش ترانزیت از طریق پاکستان و بازار تأثیر مثبت خواهد گذاشت، ورنه تطبیق آن فقط در بندر گوادر، مشکلات تجار و افغانها را حل نمیکند."
بیشتر در این باره: کاهش ۸۰ درصدی تجارت ترانزیتی میان افغانستان و پاکستانبهگفته اتاق تجارت و سرمایهگذاری افغانستان، حجم صادرات و واردات بین افغانستان و پاکستان اکنون به پایینترین سطح در چند دهه اخیر رسیده است.
بانک جهانی میگوید که مشکل صادرات افغانستان به پاکستان به تغییر در طرزالعمل تجارتی و اعمال مالیات گزاف از سوی پاکستان ارتباط دارد.
براساس گزارشها، در سال ۲۰۲۳ میلادی حجم تجارت بین افغانستان و پاکستان بیش از دو میلیارد دالر بود، اما در سال ۲۰۲۴ حدود ۵۰ درصد کاهش یافت.
بانک جهانی در ماه نومبر سال گذشته در یک گزارش، مشکل صادرات افغانستان را با پاکستان به تغییر در طرزالعمل تجارتی پاکستان و تطبیق مالیات گزاف از سوی پاکستان ربط داده است.
اتاق تجارت و سرمایهگذاری افغانستان هشدار داده که اگر مقامات پاکستان و افغانستان برای بهبود تجارت بین دو کشور تلاش نکنند، سطح این تجارت در سال ۲۰۲۵ نسبت به سال ۲۰۲۴ که نصف شده بود، باز هم کمتر خواهد شد.
محمد صادق، در حالی از تصمیم پاکستان در مورد تعویض الزامیت ضمانت بانکی با ضمانت بیمه از طریق بندر گوادر خبر میدهد که اخیراً ویکرام میسری، وزیر دولت هند در امور خارجه، با امیر خان متقی، سرپرست وزارت امور خارجۀ حکومت طالبان، ملاقات کرد.
در اعلامیه وزارت امور خارجۀ هند که بعد از این ملاقات منتشر شد، گفته شده که دو طرف موافقت کردند که از طریق بندر چابهار ایران برای رساندن کمکهای بشری به افغانستان و فعالیتهای تجارتی بین دو کشور استفاده شود.