هشدار ملل متحد؛ در سال آینده افزایش کمبود آب در افغانستان محتمل است

افغانستان - کودکان برای گرفتن آب از چاهی در یک مسجد صف کشیده‌اند. (عکس آرشیف)

در حالی که افغانستان از پیش با خشکسالی‌های متوالی و کمبود آب دست‌وپنجه نرم می‌کند، به‌تازگی دفتر هماهنگی امور بشردوستانه سازمان ملل متحد، اوچا، هشدار داده که احتمالاً بحران کم‌آبی در سال آینده در افغانستان تشدید خواهد شد.

اوچا در گزارشی به روز دوشنبه، اول ماه دلو، گفت که بارندگی ناکافی زمستان کنونی و افزایش درجه حرارت در بهار ۲۰۲۵ خطر کمبود آب در این کشور را بیشتر خواهد ساخت.

بر اساس گزارش، در زمستان میزان برف‌باری در مناطق با ارتفاع پایین‌تر کمتر از معمول خواهد بود و مناطق مرتفع ممکن است ترکیبی از برف بیشتر یا کمتر از حد معمول را تجربه کنند.

«دسترسی مردم به منابع آب محدود خواهد شد»

در ادامه آمده که این روند ذخیره برف را دشوار می‌سازد و دسترسی مردم در آینده، به منابع آب، محدود خواهد شد.

دفتر هماهنگی امور بشردوستانه سازمان ملل متحد افزوده که بلند رفتن درجه حرارت در بهار پیشِ‌رو موجب کاهش بیشتر محصولات زراعتی و آسیب به علف‌زارها و چراگاه‌ها خواهد شد

کمبود آب در افغانستان پیش از این نیز مشکل جدی برای مردم در مناطق مختلف بوده است، به‌ویژه برای کودکان و زنان، دردسر و رنج بیشتری به همراه دارد.

افغانستان - در فصل زمستان دسترسی به آب در مناطق دورافتاده دشوارتر می‌شود. (عکس آرشیف)

مردم محلی در مورد کمبود آب چی می‌گویند؟

خاطره، باشنده‌ی ولایت ننگرهار است.

او روز سه‌شنبه، ۲ ماه دلو به رادیو آزادی گفت، که در نتیجه‌ی کمبود آب با مشکلات زیادی رو‌به‌رو شده‌اند.

«ما بسیار مشکل کمبود آب در منطقه خود داریم. من و فرزندانم از جای دور با بشکه آب می‌آوریم. من مشکل کمر دارم و کمردرد می‌شوم و فرزندانم هم چون کوچک‌اند، دستان‌شان آبله برمی‌دارد. از دولت می‌خواهیم به مشکلات کمبود آب ما توجه کند.»

هریوا، از باشنده‌های ولایت خوست است. او مثل خاطره از کمبود آب شکایت دارد. هریوا به رادیو آزادی بیشتر گفته است: «در ولایت خوست مردم مجبورند از مناطق دور آب بیاورند، چون در مناطق نزدیک آب نیست.مسئولیت آوردن آب بیشتر بر عهدهٔ زنان و کودکان است که از این وضعیت خیلی خسته‌اند، به‌خصوص زنان که کار خانه را هم بر دوش دارند، با مشکلات زیاد مواجه‌اند.»

افغانستان - در این تصویر دیده می‌شود که در ولایت غور، باشندگان محلی از جمله کودکان که در نتیجه سیلاب‌ها متاثر شده‌اند، دنبال آب آشامیدنی صحی رفته‌اند.

راه‌های حل چیست؟

نجیب‌الله سدید، کارشناس امور آب، در مورد راه‌حل برای رفع کمبود آب به رادیو آزادی گفت: «بندهای آب افغانستان بیشتر از ۵۰ تا ۷۰ سال عمر دارند. کار حکومت است که کمبود آب را مهار کند. ولی مردم هم می‌توانند با امکانات اندکی که دارند در ایجاد و مدیریت آب‌ریزه‌ها نقش داشته باشند. با حفر چاه‌های جذبی و خندق‌ها در محلات‌شان می‌توانند کمبود آب را تا حدی مدیریت کنند.»

افغانستان یکی از آسیب‌پذیرترین کشورها در برابر تغییرات اقلیمی به‌شمار می‌رود. این کشور در چند سال اخیر خشکسالی‌های متواتر، سیلاب‌ها و تخریب خانه‌ها و زمین‌های زراعتی را تجربه کرده‌است.

کمبود آب نه‌تنها در بخش زراعت مشکل جدی در افغانستان بوده، بلکه عدم دسترسی مردم به آب آشامیدنی نیز یک معضل بزرگ در این کشور خوانده می‌شود.