آنها در بیانیههای تازه دربارهٔ پیامدهای این فرمان هشدار داده و گفتهاند که این اقدام دونالد ترمپ بهمعنای پشت کردن او به همکاران سابق نیروهای امریکایی است.
جین شاهین، عضو ارشد کمیتهٔ روابط خارجی سنای امریکا، با اشاره به لغو پروازهای حدود ۱۶۶۰ پناهجوی افغان، دربارهٔ فرمان اجرایی تعلیق پذیرش پناهجویان به امریکا ابراز نگرانی کردهاست.
خانم شاهین که از حامیان سرسخت برنامۀ اسکان مجدد افغانها به امریکا است، افزوده که این افراد کسانی بودند که جان خود را برای کمک به مأموریت ایالات متحده در افغانستان بهخطر انداختهاند.
در همین حال، دینا تیتوس، از اعضای مجلس نمایندهگان امریکا، نیز با انتقاد از این تصمیم آقای ترمپ گفتهاست: "ترمپ پروازهای ۱۶۰۰ افغانی را که در کنار نیروهای امریکایی کار کرده و حق پناهندهگی برای فرار از انتقام طالبان را بهدست آورده بودند، لغو کرد. این افراد متحدان ما هستند و ترمپ آنها را رها میکند".
وضعیت بلاتکلیفی
بهدنبال فرمان اجرایی دونالد ترمپ، رئیسجمهور امریکا، بسیاری از افغانهایی که در حال طی مراحل پروندههای مهاجرتیشان در پاکستان بهسر میبردند و یا هم پناهندهگی آنها تأیید شده و منتظر پرواز بودند، با وضعیت بلاتکلیفی روبهرو شدهاند.
سه سال میشود که اینجا منتظر هستم. باور کنید مرا افسردهگی گرفته که با آیندهٔ نامعلوم چه کنیم.
ولی یکی از آنها به رادیو آزادی میگوید که از آیندهٔ نامعلوم نگران است: "پرواز ما مشخص بود، کنسل شد. همهچیز مشخص بود. از دیشب هیچ خواب نداریم، چون با مشکلات زیادی مواجه شدیم. تا این دم سه سال میشود که اینجا منتظر هستم. باور کنید مرا افسردهگی گرفته که با آیندهٔ نامعلوم چه کنیم."
Your browser doesn’t support HTML5
سید حسیب که از یک سال در پاکستان منتظر پروندهٔ «اسآیوی» خود است، به رادیو آزادی گفت:
"ما به بسیار امید به پاکستان آمدیم و به صدها جنجال و نامهبازی که هر روز پولیس در هرجا اذیت میکرد، بازهم میگفتیم تمام میشود. ولی متأسفانه آقای ترمپ با فرمانش ما را ناامید ساخت. در همین چند روز همه نگران و حیران هستند که چه کنند. امید است با فشارهایی که سیاسیون این کشور به ترمپ وارد میکنند، مشکل ما حل شود."
دونالد ترمپ، رئیسجمهور جدید امریکا، همزمان با آغاز دور دوم ریاستجمهوری خود روز دوشنبه یک فرمان اجرایی را صادر کرد که بر اساس آن برنامۀ اسکان پناهجویان در ایالات متحده سر از تاریخ ۲۷ جنوری تعلیق میشود.
برخی سازمانهایی که از این روند حمایت میکنند، تأکید کردهاند که این فرمان شامل افرادی که ویزۀ مهاجرت ویژه، اسآیوی، دارند، نمیشود.
با آنکه هزاران افغان با پروندههای مهاجرتی امریکا در افغانستان و کشورهای همسایهٔ این کشور در انتظار رفتن به ایالات متحده هستند، بر اساس آمار وزارت خارجهٔ امریکا، پس از حاکمیت دوبارهٔ طالبان در افغانستان، حکومت جو بایدن نزدیک به دو صد هزار از این افراد را به امریکا انتقال دادهاست.