این شبکه روز یکشنبه ۲ فبروری با نشر گزارشی تفصیلی گفته که پس از توقف دوبار اجرای کمپاین واکسین پولیو در سال گذشته میلادی، سرانجام حکومت طالبان واکسین پولیو را برای کودکان زیر پنج سال در اواخر ماه اکتوبر سال ۲۰۲۴ از سر گرفت، اما شیوه تطبیق واکسین پولیو فقط به مساجد و مراکز روستاها محدود شد و دیگر واکسیناتورها نمی توانند خانه به خانه بروند.
در این گزارش آمده که با شماری از والدین کودکان زیرپنج سال در ۱۶ ولایت افغانستان که در ماه ها اکتوبر و نومبر سال گذشته برای واکسین پولیو انتخاب شده بودند، صحبت شده و از آنها در مورد این که شیوه جدید حکومت طالبان در تطبیق واکسین پولیو چقدر موثر است، پرسیده شده است.
پیش از این که واکسین به کودکان داده میشد، ترتیب آن منظم بود، اما اکنون به واکسیناتورها گفته شده که خانه به خانه نروند .
یکی از ساکنان ولسوالی موسهی کابل که نمیخواهد نامش در گزارش ذکر شود، به رادیو آزادی گفت:
"پیش از این که واکسین به کودکان داده میشد، ترتیب آن منظم بود، اما اکنون به واکسیناتورها گفته شده که خانه به خانه نروند و مکانهایی را مشخص کردهاند که باید در آنجا حاضر شوند. این یک مشکل است؛ برخی روزها میآیند و برخی روزها نمیآیند. در خانهها کسی نیست. قبلاً در را میزدند و به آسانی کودکان را واکسین میکردند."
این در حالی است که پیشتر سازمان جهانی صحت نیز نسبت به افزایش موارد مثبت فلج اطفال در افغانستان ابراز نگرانی کرده بود.
بر اساس گزارش سازمان جهانی صحت، در سال ۲۰۲۴، ۲۵ مورد مثبت فلج اطفال در این کشور ثبت شده است، اماحکومت طالبان ادعا میکند که هیچ مورد مثبتی در سال گذشته میلادی در افغانستان ثبت نشده است.
من سه فرزند دارم که دو نفرشان باید واکسین شوند. تا کنون واکسین نگرفتهاند.
در همین حال، محمد صابر، ساکن روستای غلامبای بغلان که دو فرزندش از دور آخر کمپاین پولیو باز ماندهاند، به رادیو آزادی گفت:
"من سه فرزند دارم که دو نفرشان باید واکسین شوند. تا کنون واکسین نگرفتهاند. قبلاً مردان و زنان واکسیناتور به خانه ما میآمدند و کودکان را واکسین میکردند، اما اکنون نمیآیند و میگویند که باید آنها را به مسجد بیاورید. من خودم اینجا در دکان هستم و زمان دقیق آمدن آنها هم معلوم نیست."
متخصصان بخش صحت، میگویند که تطبیق واکسین خانه به خانه برای پیشگیری از فلج کودکان و سایر بیماریها مؤثر است و مشکلات و محدودیتها در این زمینه میتواند عواقب خطرناکی داشته باشد.
سیدا جان یوسفزی یکی از آنان به رادیو آزادی گفت:
" اگر کودکان واکسین نشوند، این احتمال وجود دارد که ویروس به مناطق دیگر گسترش یابد. این نه تنها برای افغانستان و پاکستان بلکه برای کل جهان یک خطر جدی است زیرا میتواند تلاشهای جهانی برای ریشهکن کردن پولیو را تهدید کند و جان کودکان را با خطر جدی مواجه کند."
بیشتر در این باره: چرا برخی از مردم در افغانستان، روش فعلی تطبیق واکسین پولیو را موثر نمیدانند؟قابل ذکر است که اگرچه افغانستان و پاکستان تنها دو کشور در جهان اندکه موارد مثبت فلج اطفال در آنها هنوز وجود دارد، اما فراتر از محدودیتهای تطبیق واکسین، سازمان جهانی صحت هشدار داده است که توقف کمکهای خارجی ایالات متحده تهدیدی برای برنامههای ریشهکن کردن پولیو خواهد بود.
اگرچه پیشتر مارکو روبیو، وزیر امور خارجه ایالات متحده، اعلام کرده که کمکهای بشردوستانه حیاتی تحت تأثیر فرمان توقف کمکهای رئیسجمهور دونالد ترمپ قرار نخواهد گرفت، اما یکی از مقامات سازمان جهانی صحت گفته است که ما در مرحله نهایی ریشهکن کردن پولیو در پاکستان و افغانستان هستیم و توقف کمکها به طور کلی برنامههای ریشهکن کردن پولیو را تهدید میکند.