نمایندگان ویژۀ اتحادیۀ اروپا و کشورهای آسیای مرکزی در دوشنبه در بارۀ افغانستان بحث کردند

بیرق تاجیکستان

با افزایش نگرانی‌ها نسبت به وضعیت در افغانستان، به تاز‌گی دیپلومات‌های اتحادیۀ اروپا و نمایند‌گان کشورهای آسیای میانه در ششمین نشست خود، در این مورد گفت‌وگو کردند.

در اعلامیه‌ای که روز چهارشنبه، ۱۷ دلو از سوی دفتر اتحادیۀ اروپا برای تاجیکستان منتشر شده، بدون ارائه جزئیات بیشتر آمده است که شرکت کنندگان این نشست که در دوشنبه، پایتخت تاجیکستان برگزار شد، در بارۀ وضعیت بشری، سیاسی، اقتصادی و امنیتی افغانستان گفت‌وگو کرده‌اند.

در این اعلامیه تأکید شده که شرکت کنند‌گان این نشست نظرات خود را در بارۀ وضعیت حقوق بشر، به ویژه حقوق زنان و دختران در افغانستان و چالش‌ها و تهدیدات امنیتی تبادل کرده ‌اند.

نمایندگان اتحادیۀ اروپا و کشورهای آسیای میانه پیش از این پنج نشست دیگر را در بشکیک، عشق‌آباد، بروکسل، تاشکند و آلماتا برگزار کرده بودند.

بیشتر در این باره: در نشست روز چهارشنبه در قرغیزستان چی مسایلی در مورد افغانستان بحث خواهد شد؟

اتحادیۀ اروپا به طور کلی غربی‌ها در مورد نقض حقوق بشر در افغانستان به ویژه حقوق زنان اظهار نظر می‌کنند، اما اگر به عمل آن‌ها نگاه کنیم، هنوز هیچ اقدامی نکرده‌اند.

شماری از افغان‌ها و فعالان حقوق زنان معتقدند که جامعۀ جهانی باید فراتر از نشست‌ها، گفت‌وگوها و بحث‌ها، اقدام‌های ملموسی را برای بهبود وضعیت در افغانستان انجام دهد.

خالد، یکی از ساکنان شهر کابل به رادیو آزادی گفت:

"اتحادیۀ اروپا به طور کلی غربی‌ها در مورد نقض حقوق بشر در افغانستان به ویژه حقوق زنان اظهار نظر می‌کنند، اما اگر به عمل آن‌ها نگاه کنیم، هنوز هیچ اقدامی نکرده‌اند که تغییر مثبتی در زند‌گی مردم ایجاد کند."

اعتراض شماری از نان در کابل به ممنوعیت‌های طالبان بر زنان (تصویر آرشیف)

به‌ عنوان یک فعال حقوق زنان، از جامعۀ جهانی می‌خواهم که تنها به برگزاری نشست‌ها و صدور بیانیه‌ها اکتفا نکند.

فاطمه اعتمادی، یکی از فعالان حقوق زنان نیز به رادیو آزادی گفت:

"به‌ عنوان یک فعال حقوق زنان، از جامعۀ جهانی می‌خواهم که تنها به برگزاری نشست‌ها و صدور بیانیه‌ها اکتفا نکند. جامعۀ جهانی باید به طور واقعی در کنار افغان‌ها بایستد، این مسئولیت انسانی آن‌هاست و باید آن را انجام دهند."

پس از بازگشت طالبان به قدرت در افغانستان، محدودیت‌های زیادی بر آموزش بالاتر از صنف ششم دختران و کار زنان وضع شده که واکنش‌های گسترده‌ای را هم در داخل و هم در خارج از این کشور برانگیخته است.

حکومت طالبان همواره ادعا کرده که حقوق همه افراد، از جمله زنان در چهارچوب شریعت اسلام در افغانستان تأمین است، اما این ادعا مورد قبول بیشتر افغان‌ها و جامعۀ جهانی قرار نگرفته است.

در همین حال وزارت خارجۀ تاجیکستان اعلام کرده که توماس نیکلاسن، نمایندۀ ویژۀ اتحادیۀ اروپا برای افغانستان که در نشست دوشنبه حضور داشته، با سراج‌الدین مهرالدین، وزیر خارجۀ این کشور در بارۀ افغانستان گفت‌وگو کرده ‌است.

بر اساس گزارش‌ها، دو طرف در این دیدار با اشاره به وضعیت حساس افغانستان بر اهمیت همکاری و حل چالش‌های مشترک تأکید کرده‌اند.

حکومت طالبان نیز به این نشست واکنش نشان داده و گفته است که کشورهای منطقه باید به افغانستان کمک کنند تا ثبات منطقه‌ای به گونۀ دایمی تضمین شود.

حمدالله فطرت، معاون سخنگوی حکومت طالبان در یک نوار صوتی ‌که از سوی تلویزیون ملی در کنترل حکومت‌شان منتشر شده، به روابط خوب حکومت‌شان با کشورهای آسیای میانه نیز اشاره کرده ‌است.

قابل ذکر است که تاجیکستان بارها ادعاهایی را در بارۀ فعالیت گروه‌های تروریستی در افغانستان مطرح کرده و بر امنیت مرزهای خود با این کشور تأکید کرده ‌است، اما سایر کشورهای آسیای میانه سیاست‌های متفاوتی را دنبال کرده‌اند.

قزاقستان و قرغزستان پیش‌تر از همه نام طالبان را از فهرست گروه‌های تروریستی حذف کرده‌اند و ازبیکستان و ترکمنستان روابط خوبی با آنان دارند و ترکمنستان اما تا حد زیادی سیاست بی‌طرفی خود را حفظ کرده ‌است.