در پی هک شدن برخی بانکهای اطلاعاتی و درز هزاران نسخه از اسناد مرتبط به ادارههای مختلف حکومت طالبان، مردم و شماری از فعالان حقوق بشر این اطلاعات را تکان دهنده و نشاندهنده نقض گستردۀ حقوق بشری در افغانستان میخوانند.
وزارتهای خارجه، مالیه، عدلیه، اطلاعات و فرهنگ، مخابرات، معادن، امر به معروف، ستره محکمه و اداره امور زندانها از جمله نهادهایی حکومت طالبان هستند که اطلاعات آنها درز کردهاست.
اسناد منتشر شده شامل احکام رسمی، مکاتبات دولتی، قراردادهای اقتصادی، اطلاعات اداری و حساس امنیتی طالبان است.
بازداشت هزاران تن به شمول صدها زن، آزار و اذیت مردم از سوی محتسبین وزارت امر به معروف و نهی از منکر حکومت طالبان، اقدامات علیه کارمندان حکومت پیشین افغانستان، فراهم کردن امکانات و امتیازات برای افراد طالبان، وضع برخی ممنوعیتها بالای مردم و برخی موضاعات دیگریکه نقض حقوق بشری شهروندان افغانستان خوانده میشود، از اطلاعات مهم فاش شده این سندها است.
بر اساس اسناد منتشر شده، در زندان های طالبان هجده هزار و هشتصد زندانی وجود دارد که از جمله یک هزار و سیصد و هفتاد تن آنها زن هستند.
در این اسناد تعداد زندانیان خارجی شصت و نه تن ذکر شده که شش تن آنها زن هستند. اما هنوز مشخص نیست که این افراد به چه جرمی در زندان استند.
اسناد منتشر شده، کاپی پاسپورت مقام های ارشد حکومت طالبان، و شماری از اسناد دیگر را نیز شامل می شود.
به دنبال افشای این اطلاعات برخی افغانها به خصوص زنانیکه تجربه تلخی از زندانهای حکومت طالبان دارند، مدعی اند که شکنجههای هولناک بر زنان در این زندانها صورت میگیرد.
ژولیا پارسی و رقیه ساعی در این مورد به رادیو آزادی گفتند: "بسیاری از این موارد پنهان و پوشیده مانده و قربانی سکوت اختیار کرده، هم به دلیل تهدیدیکه از جانب طالب مواجه او هست و هم به دلیل اینکه در جامعه مورد قضاوت قرار میگیرد، ولی آنچه را که ما تجربه کردیم در زندان طالب هیچگونه مصونیتی وجود نداره و برای اعتراف گرفتنهای اجباریشان از شدیدترین شکنجههای جسمی کار میگیرند و واقعاً زندانشان وحشتناک است."
"این نمایانگر این است که طالب در صدد حذف سیستماتیک زنان افغانستان است. ما امیدوار هستیم که جامعه جهانی و سازمان ملل و دیگر سازمانهایی ذیربط به این توجه نمایند و تمام زنانیکه در زندان هستند، مشخصاتشان فهمیده شود."
نشر اطلاعات از سیستمهای سایبری-تصویر از آرشیف
با این حال فعالان حقوق بشر افشای اطلاعات در مورد وضعیت زندانیان به ویژه زنان را نشاندهنده شرایط بهرانی و نقض حقوق بشر در افغانستان بیان میکنند.
فضل صابری فعال حقوق بشر به رادیو آزادی گفت: "نشر چنین اسناد و افشای اطلاعات در مورد وضعیت زندانیان به ویژه زنان نشاندهنده شرایط بهرانی و نقض حقوق بشر در افغانستان است. زندانیان در حکومت طالبان در شرایط نامناسب و غیر انسانی نگهداری میشوند و بسیاری از آنها حتی به دلائل سیاسی یا اجتماعی دستگیر شدهاند. من به عنوان یک مدافع حقوق بشر به شدت نگران حقوق این افراد هستم."
ادعای شکنجه در زندانهای طالبان در حالی بارها مطرح شده که طالبان همواره آنرا رد کردهاند.
بیشتر در این باره: سازمان جهانی علیه شکنجه: زندانیان افغان در زندانهای طالبان تحت شکنجه قرار میگیرندحکومت طالبان تأیید میکند که اسناد ادارههای شان هک شده، اما میگوید که بیشتر این اسناد مربوط به سالهای گذشته است.
وزارت مخابرات حکومت طالبان ناوقت روز پنجشنبه گفته است که معلومات ابتدایی نشان میدهد که این اسناد ممکن است به طور پراکنده از کمپیوترهای انفرادی که به گفته این وزارت تدابیر امنیتی ندارند، درز کرده باشد.
این وزارت با تأکید بر اینکه دیتابیس مرکزی حکومت طالبان هک نشده، میافزاید که این اسناد با هدف مغشوش کردن افکار عامه در رسانهها منتشر میشود.
هویت هکرها و اطلاعات مربوط به «طالبلیکس» وبسایتی که این اطلاعات را افشا کرده، هنوز مشخص نیست و تا کنون کسی مسئولیت این حمله سایبری را نیز بر عهده نگرفته است.