۸۲ درصد کودکان آسیب پذیر در تهران، افغان استند

کودکان کار در تهران-تصویر از آرشیف

علی القاصی، رئیس قوه قضائیه تهران اعلام کرده‌است که بیشتر کودکان آسیب‌دیده در این ولایت شهروندان افغان هستند. القاصی افزوده که نزدیک به ۳،۷۰۰ کودک آسیب‌دیده در تهران شناسایی شده‌اند که ۸۲ درصد آن‌ها «اتباع بیگانه‌» اند.

مقام‌ها و رسانه‌های ایرانی همواره برای مهاجران افغان ساکن ایران از عبارت‌های «اتباع غیرمجاز و بیگانه» استفاده می‌کنند.

درحالی‌که رئیس قوه قضائیه تهران جزئیات بیشتری درباره این کودکان آسیب‌دیده ارائه نکرده، اما به نقل از خبرگزاری ایسنا اشاره شده‌است که القاصی گفته اگر مدیریت و نظارت بر شهروندان خارجی به درستی انجام می‌شد و مقررات به طور صحیح اجرا می‌گردید، با این آمارها مواجه نمی‌شدند.

او همچنین به تعداد بالای کودکان افغان در شرایط دشوار اذعان کرده و گفته است که باید اعتراف شود که در این زمینه کوتاهی‌هایی صورت گرفته است.

آقای القاصی مسئله کودکان کارگر، بی‌سرپرست و بدسرپرست را از جمله آسیب‌های اجتماعی این کشور خواند.

این درحالی‌ست که شماری از خانواده‌های افغان در تهران می‌گویند که از مجبوری کودکان‌شان را به کار می‌فرستند تا مصارف خانواده را تأمین کنند.

سید آقا پناهجوی افغان در تهران به رادیو آزادی گفت: "دو تا بچه‌هایم در کارخانه کار می‌کند،‌ یکی‌اش ۱۵ ساله است، دیگرش ۱۶، خودم معیوب هستم کار کرده نمی‌توانم، آن‌ها هم به صدها مشکل می‌روند‌، پولیس می‌گیرد، اذیت می‌کند، همین روز شنبه برده بودن‌شان حوزه به صد جنجال خلاص‌شان کردم."

صادق یک پناهجوی دیگر افغان در تهران نیز گفت: "پسرم در یک مارکیت کار می‌کند، خودم در نانوایی، زیاد کوشش می‌کنم که یک کار خوب‌تر پیدا شود که سر طفل فشار نیاید، بسیار جگرم خون می‌شود که از درس ماند و حال مجبور هستیم مصارف خانه را بکشیم، قیمتی هم بسیار زیاد شده‌است."

کودک کارگر در یکی از جاده‌های ایران-تصویر از آرشیف

پیش از این علی کاظمی، رئیس شورای ملی حقوق کودک ایران، در ماه اکتبر گزارش داده بود که ۸۵ درصد از کودکان کارگر در تهران افغان‌ها هستند.

علی القاصی، رئیس قوه قضائیه تهران در حالی این اظهارات را مطرح می‌کند که ایران اخیراً روند اخراج مهاجرین افغان را به شدت افزایش داده‌است.

اسکندر مومنی وزیر داخله ایران پیش از این اعلام کرده که از ابتدای سال روان، تقریباً ۱،۱ میلیون مهاجر افغان اخراج شده‌اند.

به تازه‌گی، مرکز مهاجرت مختلط در گزارشی گفته است که افغان‌ها در سه ماه گذشته در چندین کشور همسایه از جمله ایران، پاکستان، تاجیکستان و همچنین در ترکیه با شرایط وخیم‌تری روبه‌رو بودند و سرکوب‌های شدیدی را متحمل شده‌اند که نشان‌دهندۀ آسیب‌پذیری فزایندۀ آن‌ها است.

با تسلط دوبارۀ طالبان بر افغانستان در آگست ۲۰۲۱ میلادی و تشدید بی‌ثباتی سیاسی و اقتصادی در این کشور، در سه سال گذشته صدها هزار تن مجبور به ترک افغانستان شده‌اند که بیشتر شان به ایران و پاکستان مهاجر شده‌اند.

براساس برخی گزارش‌ها، ۷۸۰ هزار مهاجر ثبت شده افغان در ایران زنده‌گی می‌کنند و گفته می‌شود که بیش از ۲،۵ میلیون مهاجر افغان دیگر نیز در آن کشور زنده‌گی می‌کنند که فاقد اسناد قانونی اقامت هستند.