احمدالله یکی از جوانان درولایت بلخ است که می گوید روزانه بیش از ده ساعت را صرف دیدن محتوای رسانه های اجتماعی میکند.
او به رادیو آزاید گفت "کارومصروفیت خاص ندارم و بیشتر وقتام درصفحات اجتماعی سپری میشود. روزانه بین ده تا دوازده ساعت خود را در دیدن موضوعات مختلف درصفحات اجتماعی سپری میکنم. بیشتراز تیک تاک، یوتیوب، انستاگرام و فیس بوک استفاده میکنم وروز خود را با آن سپری میکنم»
عبدالمصور یکی ازدکانداران در شهرکابل به رادیوآزادی گفت که استفاده از دنیای مجازی برایش به یک عادت تبدیل شده است.
"امروز تیک تاک ، انستاگرام و فیس بوک همین صفحات باقی مانده است که چیزهای مختلف را در آن نگاه میکنم. ازصبح تا شام حتی تا زمانی که استراحت میکنم از این صفحات استفاده میکنم ، کاملاً برایم به یک عمل مبدل شده و روزانه همین کارمن است"
فتانه باشندۀ کابل که مانند دیگر دختران افغان از آموزش و کار محروم شده میگوید که بیشتر دنبال "مطالب معلوماتی" در صفحات مجازی میگردد و این کار برایش آرامش ذهنی میدهد.
او به رادیو آزادی گفت "بعضی وقتها برای سکون ذهنی و دور شدن از احساس تنهایی این شبکه ها را استفاده میکنم. امروزبیشتر دختران که ازآموزش محروم شده اند به تکالیف روانی دچارهستند. شبکه های اجتماعی برای تفریح آنها یک وسیله شده است. من کوشش میکنم که زمان محدود را به این بخش ها اختصاص بدهم"
در این حال روان شناسان میگویند که فعالیت در دنیای مجازی اگر "به هدف مثبت" باشد موثریت زیاد دارد، اما اگر استفاده آن بیش ازحد باشد تاثیرات منفی خود را بر صحت و طرز زندگی افراد بجا میگذارد.
وحید نورزاد که روانشناسان است در این مورد به رادیوآزادی گفت "درواقع خود این یک اعتیاد مدرن وپنهان است که روی روان انسان ها ازجمله کاهش تمرکز، حافظه و دقت تاثیرمنفی میگذارد، باعث سردردی های که منشأ روانی دارد میگردد، باعث استرس شده وفرد پرخاشگروعصبانی میشود. استفادۀ بیش از حد از این شبکه ها روی میزان تحمل پذیری فرد تاثیر منفی میگذارد. یعنی یک شخص صبور وبرده بار هم اگر بیشتربه دنیای مجازی مصروف باشد ممکن است کم حوصله شود»
کارشناسان امور اجتماعی بر این باورند که برای کاهش وابستگی به فضای مجازی، باید برنامههای در مورد فرهنگ استفاده متعادل از فضای مجازی در جامعه تقویت شود.
روزی محمد زابلی یکی ازکارشناسان اموراجتماعی وفعال بخش جوانان دراین مورد به رادیوآزادی گفت " بدبختی این جاست که نسل فعلی در افغانستان از استفاده سالم تکنالوژی بی خبراست. در ا ین مورد آگاهی ندارد و به نظر من استفاده سالم از تکنالوژی به آگاهی نیاز دارد که باید درجامعه عام شود»
این درحالیست که درحال حاضر بیشترجوانان سرگرم استفاده از دنیای مجازی درموبایل های همراه شان هستند، حتی درخانه بجای صحبت با خانواده و ارتباط با دوستان غرق دیدن موضوعات مختلف دردنیای مجازی هستند که این مساله بیشتر با انتقاد خانواده ها به ویژه پدران ومادرانی که خود با موبایل و انترنت کمتر بلدیت دارند، هم روبروشده است.
جوانان درحالی از استفاده بیش ازحد شان از صفحات مجازی درموبایل های همراه شان سخن میگویند، که به اساس معلومات وزارت مخابرات وتکنالوژی معلوماتی حکومت طالبان درحال حاضر ۱۳ میلیون تن درافغانستان به انترنت دسترسی دارند.